Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ιταλίας: Αναπόφευκτος (+video)

Ελλάδα 3:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Ιταλίας: Αναπόφευκτος (+video)

FORMULA 1

F1 GP Ιταλίας: Αναπόφευκτος (+video)

FORMULA 1

Ο Κάρλος Σάινθ και η Ferrari πάλεψαν όσο μπορούσαν στην Monza. Δεν άντεξαν, όμως, τελικά στην ανωτερότητα των Φερστάπεν και Red Bull.

Advertisement
Advertisement

Οι πρωταθλητές ήταν έτσι κι αλλιώς τα φαβορί για το ιταλικό GP. Ωστόσο η, όπως αποδείχθηκε τελικά, αναπόφευκτη επικράτησή τους δεν ήρθε τόσο εύκολα. Οι Φερστάπεν και Πέρεζ έπρεπε να παλέψουν σκληρά με τις Ferrari για αρκετούς γύρους.

Αυτό είναι σίγουρα κάτι ενθαρρυντικό για τους φίλους της Scuderia. Η SF-23 ήταν ξεκάθαρα το δεύτερο ταχύτερο μονοθέσιο στον αγώνα, ενώ στις κατατακτήριες κέρδισε την RB19. Δεν είναι, όμως, αυτά που κάνουν τους ανθρώπους της Ferrari να αισιοδοξούν. Σημαντικότερη ήταν η ταύτιση των αποτελεσμάτων στην Monza με εκείνα των προσομοιωτών της ομάδας.

Το τελευταίο ήταν, ίσως, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν στην Ferrari εδώ και αρκετό καιρό. Σύμφωνα με τον Τζοκ Κλίαρ, οι άνθρωποι της Scuderia, γνωρίζουν πια τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί στο μονοθέσιο. Κατά συνέπεια ξέρουν και που πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για την βελτίωση των επιδόσεων.

Advertisement

Φυσικά, το μονοθέσιο του 2023 έχει σχεδόν ολοκληρώσει τον κύκλο του. Ίσως σε Μεξικό και Βέγκας η SF-23 να έχει δύο ακόμη καλούς αγώνες. Ωστόσο η Ferrari δεν θα ξοδέψει άλλους πόρους για την βελτίωση της φέτος. Οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν με το βλέμμα στραμμένο στο 2024.

Advertisement

Εξάλλου η ιταλική ομάδα είχε ήδη κάνει μεγάλη προσπάθεια για την Monza. Η πίσω πτέρυγα που χρησιμοποίησαν δεν ήταν απλώς μία πτέρυγα προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις μιας γρήγορης πίστας. Ήταν μία πτέρυγα ειδικά σχεδιασμένη για την Monza. Αυτή σε συνδυασμό με τις νέες PU των Λεκλέρ και Σάινθ έδωσαν το μεγάλο πλεονέκτημα τελικής ταχύτητας έναντι των Red Bull σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Επιλέγοντας την κατάλληλη στιγμή

Φυσικά, όπως αναμέναμε, η Red Bull είχε στον αγώνα το καλύτερο μονοθέσιο. Χάρη στο set-up υψηλότερης κάθετη δύναμης που είχαν επιλέξει από την Παρασκευή το απόγευμα, οι Φερστάπεν και Πέρεζ ήταν πολύ πιο άνετοι στο θέμα της φθοράς των ελαστικών. Την στιγμή που ο Σάινθ γλιστρούσε συνεχώς, φθείροντας τα πίσω ελαστικά του, ο Φερστάπεν τηρούσε στάση αναμονής, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να εξαπολύσει την επίθεσή του.

Η στιγμή αυτή ήρθε πολύ αργότερα από ότι περίμεναν οι περισσότεροι. Λίγο η θηριώδης τελική της SF-23, λίγο η ηρωική άμυνα του Σάινθ και οι tifosi είχαν αρχίσει να πιστεύουν στο θαύμα. Εντούτοις μέχρι τον 14ο γύρο η μέση γόμα στην Ferrari με τον αριθμό 55 είχε αρχίσει να χάνει σημαντικά σε πρόσφυση.

Το λάθος του Ισπανού στο πρώτο σικέιν ήταν μάλλον θέμα χρόνου. Και ο Φερστάπεν -ο οποίος από την αρχή δεν είχε αφήσει τον Σάινθ να πάρει ανάσα ώστε να διαχειριστεί καλύτερα τα ελαστικά του– έκανε το προσπέρασμα στο σικέιν της Roggia.

Οι Ferrari δυσκόλεψαν λίγο περισσότερο τον Πέρεζ μετά τα pit-stops. Ωστόσο και ο Μεξικανός, βρήκε τελικά τον τρόπο να τις προσπεράσει ολοκληρώνοντας τον θρίαμβο της Red Bull. Οι Λεκλέρ και Σάινθ μονομάχησαν έπειτα, καρδιοχτυπώντας τους tifosi. Ευτυχώς δεν είχαν κάποια επαφή -σε αντίθεση με τους Νόρις Πιάστρι ή Χάμιλτον-Πιάστρι- η οποία θα κατέστρεφε τον αγώνα των κόκκινων. Εν τέλει επενέβη ο Βασέρ και ο Σάινθ κατέκτησε πανάξια το τρίτο σκαλί του βάθρου.

Εξαιρετική ήταν η 5η θέση του Ράσελ, όπως και η 7η του Άλμπον. Ο Ταϊλανδός κατόρθωσε να κερδίσει στα ίσια την McLaren του Νόρις χάρη στην υψηλή τελική της Williams αλλά και χάρη στην καταπληκτική του οδήγηση. Δεν μπόρεσε, ωστόσο, να κρατήσει πίσω του και τον Χάμιλτον. Ο Βρετανός ακολουθώντας ανάποδη στρατηγική από τους υπόλοιπους κατέκτησε τελικά την 6η θέση. Την ίδια οδό είχε ακολουθήσει και ο 10ος Μπότας, με τον 9ο Αλόνσο να έχει έναν μάλλον ήσυχο αγώνα, μακριά από την κορυφή του midfield.

Η επέλαση συνεχίζεται

Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε, φυσικά, χωρίς να σχολιάσουμε τα επιτεύγματα των Μαξ Φερστάπεν και Red Bull στην Monza. Ο Ολλανδός είναι πλέον μόνος του στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες συνεχόμενες νίκες σε GP. Δεν βλέπουμε πώς ο Μαξ θα χάσει αγώνα μέχρι το τέλος της χρονιάς χωρίς κάποιο πρόβλημα αξιοπιστίας. Ο πρωταθλητής είναι στην καλύτερη και ωριμότερη φάση της καριέρας του και οδηγεί το καλύτερο μονοθέσιο στο grid. Οι νίκες του είναι απλά αναπόφευκτες.

Ασφαλώς τα εύσημα ανήκουν και στην ομάδα του. Η Red Bull πέραν του εκπληκτικού μονοθέσιου που έχει σχεδιάσει, εκτελεί στην εντέλεια κάθε αγωνιστικό τριήμερο. Από το περσινό GP στο Βέλγιο και μετά, οι πρωταθλητές είναι σε δική τους κατηγορία. Με εξαίρεση τον αγώνα του Interlagos, η Red Bull κάνει τα πάντα σωστά και οι νίκες έρχονται ως φυσική συνέπεια της ανωτερότητάς της.

Η McLaren είχε κερδίσει 15 από τους 16 αγώνες του 1988. Εκείνο που είχε ξεφύγει από τους Προστ-Σένα τότε ήταν το GP της Ιταλίας. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, ο Φερστάπεν πήρε πρώτος την καρό σημαία στην Monza. Και δείχνει ικανός να επαναλάβει το ίδιο σε όλους τους αγώνες που απομένουν φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Ιταλίας: Η τελευταία γραμμή άμυνας (+video)
Φερστάπεν: Ο Χάμιλτον ζηλεύει
F1 GP Ιταλίας: Θρίαμβος της Red Bull στην Monza!