Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ουγγαρίας: Η χρονομηχανή (+video)

Ελλάδα 22:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Ουγγαρίας: Η χρονομηχανή (+video)

FORMULA 1

F1 GP Ουγγαρίας: Η χρονομηχανή (+video)

FORMULA 1

Χρειάστηκαν τα νέα ελαστικά της Pirelli, η αλλαγμένη διαδικασία των κατατακτήριων και το FP1 που δεν έγινε, ουσιαστικά, ποτέ για να μεταφερθούμε πίσω στο… ηρωικό 2021!

Advertisement
Advertisement

Και ποιος θα έλεγε όχι σε ένα τέτοιο ταξίδι στο χρόνο; Πιστεύουμε κανείς. Ακόμη και εάν η μάχη που παρακολουθήσαμε χθες -και μάλλον θα παρακολουθήσουμε και σήμερα- δεν είναι για το πρωτάθλημα.

Ωστόσο αυτό το «Φερστάπεν εναντίον Χάμιλτον» έχει άλλη βαρύτητα, όπως και να το κάνουμε. Μπορεί έπειτα από το Άμπου Ντάμπι του 2021, οι πορείες των δύο οδηγών να έχουν πάρει τελείως διαφορετικές πορείες. Δέκα εννέα μήνες αργότερα, όμως, έστω και για λίγο, οι τροχιές τους συναντήθηκαν και πάλι.

Advertisement
Advertisement

Φυσικά, η χρονομηαχανή της Ουγγαρίας έφερε πίσω και την… ανταγωνιστικότητα της McLaren του 2021. Δεν πρέπει να ξεγράψουμε τόσο τον Νόρις όσο και τον Πιάστρι από τον σημερινό αγώνα. Ας δούμε, όμως, πώς φτάσαμε στο σημερινό grid.

Και οι τελευταίοι έσονται πρώτοι

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το τι συνέβη χθες θα πρέπει να δούμε τις επιδόσεις της RB19 σε σύγκριση με δύο από τα πιο αργά μονοθέσια του πρωταθλήματος. Τις Alfa Romeo και Haas.

Advertisement

Η μέση χρονική διαφορά της πρώτης από την Red Bull ήταν στα 1,6 δευτερόλεπτα ανά γύρο και της δεύτερης στα 1,4. Στην Ουγγαρία, όμως, η Alfa απείχε μόλις 0,362 (χάρη και στον εκπληκτικό χθες, Ζου) από την Red Bull και η Haas 0,574.

Advertisement

Τα δύο αυτά άλματα είναι τεράστια. Και δεν υπήρξαν αναβαθμίσεις από τις ομάδες αυτές, ώστε να δικαιολογείται το φαινόμενο αυτό έστω και εν μέρει. Αντιθέτως, αναβαθμίσεις είχε φέρει η Red Bull στην Ουγγαρία. Κάτι που -εκ του αποτελέσματος- μάλλον λειτούργησε εναντίον της μέχρι στιγμής παρά υπέρ της.

Advertisement

Οι λόγοι για την την εικόνα αυτή δεν είναι ξεκάθαροι. Ενδεχομένως οι προσομοιώσεις της ομάδας να ήταν υπέρ το δέον αισιόδοξες. Ίσως, ο μικρότερος χρόνος ελεύθερων δοκιμών στο Hungaroring (λόγω βροχής στο FP1 και λιγότερων διαθέσιμων σετ ελαστικών στο τριήμερο) να εμπόδισε την Red Bull από το να τις κατανοήσει. Μπορεί, τέλος, να ήταν ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω.

Ότι κι αν ισχύει η ουσία ήταν η εξής: Η RB19 είχε πολύ κακή ισορροπία -για τα δεδομένα της- σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Το εμπρός μέρος δεν έδινε τις απαραίτητες πληροφορίες στις εισόδους των στροφών με αποτέλεσμα οι Φερστάπεν και Πέρεζ να είναι υποχρεωμένοι να μαντεύουν τη συμπεριφορά του κάθε φορά που έστριβαν το τιμόνι. Πτώση στις επιδόσεις τους είχαν επίσης οι Ferrari και Aston Martin. Αλλά όχι στον βαθμό που είχε η Red Bull.

McLaren και Mercedes στο παιχνίδι

Η μεγάλη υστέρηση που παρουσίασε η Red Bull άνοιξε την πόρτα στις McLaren και Mercedes για το παιχνίδι της πρώτης θέσης. Ήδη από το FP3 είχαν γίνει εμφανή τα δυνατά σημεία των δύο αυτών ομάδων. Η McLaren ήταν πανίσχυρη με την μέση γόμα (ίσως ταχύτερη όλων) ενώ η Mercedes είχε κορυφαίες επιδόσεις με την μαλακή.

Ο Χάμιλτον ήταν ταχύτερος στο FP3 και όλα έδειχναν ότι οι W14 θα μονομαχούσαν με τους Φερστάπεν και Νόρις για την pole. Βέβαια στο τέλος θα ήταν μόνο η Mercedes του Χάμιλτον που θα είχε την ευκαιρία αυτή. Βλέπετε εκείνη του Ράσελ είχε πέσει θύμα του… κυκλοφοριακού της τελευταίας στροφής στο Q1.

Ο Βρετανός εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ευκαιρία που του δόθηκε. Οδήγησε όσο πιο επιθετικά μπορούσε και στις δύο προσπάθειές του στο Q3 και κατάφερε να πάρει την pole για μόλις 3 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον Φερστάπεν.

Οι γύροι και των δύο οδηγών δεν ήταν τέλειοι, υπό την έννοια ότι δεν κατάφεραν να συνδυάσουν τους τρεις καλύτερους τομείς τους σε μία προσπάθεια. Ωστόσο ο Χάμιλτον έχασε συνολικά λιγότερο χρόνο από ότι ο Φερστάπεν. Ο Ολλανδός θεωρητικά θα μπορούσε να σημειώσει έναν γύρο 2 δέκατα ταχύτερο από εκείνον του Χάμιλτον. Ωστόσο η κακή διαχείριση της μαλακής γόμας από την RB19 δεν του το επέτρεψε.

Χωρίς φαβορί

Αναμφίβολα οι τελευταίοι μήνες ήταν οι πιο δύσκολοι στην καριέρα του Χάμιλτον. Έπειτα από την ήττα του 2021, ο Βρετανός είχε να αντιμετωπίσει εκτός από τις κακές Mercedes και έναν νεαρό και ταχύτατο teammate όπως ο Ράσελ.

Πολλοί ίσως έχαναν το κίνητρό τους. Όχι, όμως, εκείνος. Και όταν η συγκυρία τον ευνόησε, όπως έγινε χθες στην Ουγγαρία, εκείνος άρπαξε την ευκαιρία του. Το ερώτημα είναι, βέβαια, εάν θα μπορέσει να παλέψει και για τη νίκη σήμερα.

Πιστεύουμε ότι τόσο εκείνος όσο και ο Φερστάπεν θα είναι στο παιχνίδι της νίκης. Φυσικά ο πρωταθλητής έχει ένα μικρό προβάδισμα. Ωστόσο, η McLaren προβάλει ως το  απόλυτο dark horse του σημερινού αγώνα. Οι MCL60 είναι τα ταχύτερα μονοθέσια με την μέση γόμα. Και αυτή θα είναι η γόμα που θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο στον σημερινό αγώνα.

Κατά συνέπεια, δεν θα έπρεπε να εκπλαγούμε εάν βλέπαμε τον Νόρις (ή και τον Πιάστρι) να μάχονται με αξιώσεις για την κορυφή. Μέχρι την εκκίνηση, όμως, ο Χάμιλτον μπορεί να απολαύσει την πρώτη του μικρή -αλλά σημαντική- νίκη έπειτα από πολύ καιρό. Και ποιος ξέρει; Ίσως η χρονομηχανή της Ουγγαρίας παραμείνει και σήμερα στο 2021!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Alpine: Απομάκρυνση του Ρόσι από την θέση του CEO
F1 GP Ουγγαρίας: Ταχύτερος ο Χάμιλτον στο FP3
F1 GP Ουγγαρίας: Ο Χάμιλτον επιστρέφει!