Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μεξικού: Ο Verstappen των ρεκόρ!

Ελλάδα 0:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μεξικού: Ο Verstappen των ρεκόρ!

FORMULA 1

F1 GP Μεξικού: Ο Verstappen των ρεκόρ!

FORMULA 1

Ο Max Verstappen κυριάρχησε και στο Mexico City. Με την 14η φετινή του επιτυχία, ο Max έσπασε και το ρεκόρ των περισσότερων νικών σε μία σεζόν!

Advertisement
Advertisement

Η νίκη του Verstappen ήρθε πιο εύκολα από ότι αναμενόταν πριν τον αγώνα. Ο Ολλανδός κρατήθηκε πρώτος στην εκκίνηση και εν συνεχεία διαχειρίστηκε στην εντέλεια τις soft και medium γόμες για να βγάλει τον αγώνα με ένα pit-stop.

Η Mercedes επίσης έκανε ένα pit-stop, όμως, με συνδυασμό medium-hard. Κάτι που σίγουρα κόστισε στους Hamilton και Russell που πέτυχαν το 2-4. Τρίτος, όπως και πέρσι τερμάτισε ο Perez. Εντυπωσιακή -και επεισοδιακή- έπειτα από καιρό η εμφάνιση του 7ου Ricciardo ενώ διαδικαστικός ήταν ο αγώνας για την Ferrari.

Εκκίνηση

Advertisement
Advertisement

Με την εκκίνηση του γύρου σχηματισμού φάνηκε η διαφορετική προσέγγιση των Red Bull και Mercedes. Οι Verstappen-Perez επέλεξαν τα soft (μεταχειρισμένα) για το πρώτο stint ενώ οι Russell-Hamilton τα medium. Την μαλακή γόμα επέλεξε και οι Ferrari με τους υπόλοιπους στην πρώτη δεκάδα να ξεκινούν με την μεσαία.

Η εκκίνηση του Verstappen ήταν εξαιρετική με τον Ολλανδό να στρίβει πρώτος στο τέλος της ευθείας. Ο Russell επιχείρησε να τον προσπεράσει από την εξωτερική αλλά αυτό τον έκανε ευάλωτο στον Hamilton που ακολουθούσε.

Advertisement

Ο Lewis πήρε την δεύτερη θέση από τον teammate του στην δεύτερη στροφή και τον εξώθησε εκτός στην έξοδο της 3. Το αποτέλεσμα ήταν ο Russell να χάσει και την τρίτη θέση από τον Perez στο τέλος της δεύτερης ευθείας.

Advertisement

Δύο θέσεις έχασαν και οι Bottas-Norris στην εκκίνηση. Αντιθέτως, εξαιρετικά ξεκίνησε ο Alonso. Έτσι, μετά τους πέντε πρώτους γύρους η σειρά ήταν Verstappen, Hamilton, Perez, Russell, Sainz, Leclerc, Alonso, Bottas, Ocon και Norris.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις

Το μεγάλο ερώτημα ήταν εάν η Mercedes είχε επιλέξει ένα pit-stop έναντι των δύο που θα έκανε σίγουρα η Red Bull. Εάν ίσχυε κάτι τέτοιο τότε οι Hamilton-Russell θα έπρεπε να περάσουν στα hard λίγο πριν το μέσον του αγώνα.

Advertisement

Πάντως, στους δέκα πρώτους γύρους η διαφορά του Verstappen από τον Hamilton δεν ξεπέρασε τα δύο δευτερόλεπτα. Από την άλλη οι Ferrari έδειξαν να χάνουν από νωρίς έδαφος σε σχέση με τους τέσσερις πρώτους παρά το ότι είχαν την soft γόμα.

Οι Verstappen-Hamilton γύριζαν για 15 γύρους στο ίδιο δέκατο με την διαφορά να κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2 δευτερολέπτων. Στον 16ο, όμως, ο Verstappen θα σημείωνε ταχύτερο γύρο σπάζοντας για πρώτη φορά το φράγμα των δύο δευτερολέπτων από την Mercedes.

Στον 18ο γύρο ο Gasly θα δεχόταν την τέταρτη του ποινή σε τρεις  αγώνες λόγω του ότι εξώθησε εκτός πίστας τον Stroll στην στροφή 4. Όχι, δεν τον έχουν βάλει καθόλου στο μάτι τον Pierre οι άνθρωποι της FIA έπειτα από την κριτική που τους άσκησε για τον γερανό στη Suzuka.

Η Mercedes σε ένα pit-stop

Ο Perez μπήκε στα pits στον 24ο γύρο. Η στάση ήταν αργή -5 δευτερόλεπτων- και ο Μεξικανός επέστρεψε στην έκτη θέση. Η Red Bull προσπαθούσε να παρατείνει όσο γινόταν το πρώτο stint του Verstappen καθώς στο Μεξικό το πλεονέκτημα έχει όποιος σταματάει αργότερα.

Όμως, στο τέλος του 25ου γύρου ο Max λόγω της υπερβολικής φθοράς του εμπρός αριστερού ελαστικού αναγκάστηκε να μπει για τα medium της Pirelli. Κατάφερε να βγει τρίτος μπροστά από τις δύο Ferrari.

Στον 27ο γύρο ο Perez προσπέρασε τον Leclerc για την 5η θέση. Οι δύο Ferrari παρέμειναν στην soft γόμα με την οποίαν είχαν εκκινήσει μέχρι τον 29ο γύρο. Τότε, ο Leclerc θα έκανε την δική του αλλαγή σε medium. Έναν γύρο αργότερα θα ακολουθούσε ο Sainz.

Στον ίδιο γύρο ο Hamilton θα έμπαινε και εκείνος για αλλαγή. Η Mercedes τον πέρασε στην hard γόμα, δείχνοντας ότι πήγαινε για μία και μοναδική στάση στα pits. Ο Russell παρέμενε στην πίστα με το αρχικό του σετ προσπαθώντας να παρατείνει το δικό του stint. Μάλιστα ζήτησε από την ομάδα να προσπαθήσουν να πάνε με τα soft στο δεύτερο stint και όχι με τα hard. Όμως η Mercedes θα τον φώναζε στον 35ο γύρο για αλλαγή σε hard.

Μάχη στρατηγικής

Εν τω μεταξύ ο Perez είχε φτάσει τον Hamilton και τον πίεζε για την τρίτη θέση. Ωστόσο, ο Lewis παρά την πιο αργή -θεωρητικά- γόμα που έφερε κατάφερνε να αμυνθεί σωστά.

Από τους οδηγούς της πρώτης δεκάδας μόνο οι Alonso, Bottas και Ricciardo δεν είχαν κάνει ακόμη στάση. Η medium γόμα κρατούσε καλά. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το πρώτο stint του Vettel, όμως. Ο Γερμανός κράτησε την soft γόμα για 39 (!) γύρους μέχρι να περάσει στα medium στον 40ο.

Έναν γύρο αργότερα θα έμπαιναν και οι Alonso-Bottas για hard. Ο Ocon θα κατάφερνε να κρατηθεί μπροστά από τον Bottas. Με 25 γύρους να απομένουν η σειρά ήταν Verstappen, Hamilton, Perez, Russell, Sainz, Leclerc, Alonso, Ocon, Bottas και Norris.

Πλην των Red Bull και Ferrari όλα τα υπόλοιπα μονοθέσια της πρώτης δεκάδας έφεραν την hard γόμα. Το ζήτημα ήταν εάν θα μπορούσαν οι δύο ομάδες να βγάλουν χωρίς δεύτερη στάση τον αγώνα. Με είκοσι γύρους να απομένουν η διαφορά του Verstappen από τον Hamilton ήταν στα 10 δευτερόλεπτα.

Στον 52ο γύρο, ο Ricciardo επιχείρησε ένα -πολύ αισιόδοξο είναι η αλήθεια- προσπέρασμα στον Tsunoda ενώ τα δύο μονοθέσια βρίσκονταν στην στροφή 6. Η μεταξύ τους επαφή έγινε εξαιτίας του Αυστραλού με τον Tsunoda να εγκαταλείπει στα pits. Ο Ricciardo τιμωρήθηκε με χρονική ποινή 10 δευτερολέπτων.

Χωρίς δεύτερο pit-stop η Red Bull

Οι γύροι περνούσαν και στην Red Bull έδειχναν να θεωρούν ότι η medium γόμα στους Verstappen-Perez μπορούσε να βγάλει τον αγώνα. Μάλιστα, ο Verstappen αύξανε ελαφρώς την διαφορά του από τον Hamilton, ενώ και ο Perez έδειχνε να μην απειλείται από τον Russell.

Στον 65ο γύρο ο Alonso εγκατέλειψε με πρόβλημα -για άλλη μια φορά φέτος- στον κινητήρα της Alpine. Προκλήθηκε σύντομο εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας με πέντε γύρους να απομένουν. Όμως, το περιστατικό δεν είχε κάποια επίδραση στη ροή του αγώνα εκτός από τις κερδισμένες θέσεις για τους οδηγούς που βρίσκονταν πίσω από τον Ισπανό.

Ο Russell μπήκε στα pits στον προτελευταίο γύρο ώστε να πάρει τα soft και να προσπαθήσει για τον ταχύτερο γύρο. Θα τα κατάφερνε παίρνοντας τον επιπλέον βαθμό. Ο Ricciardo θα κατάφερνε επίσης να κρατήσει την 7η θέση στην οποίαν τερμάτισε παρά την ποινή. Ο Daniel αναδείχθηκε και οδηγός του αγώνα.

Όμως, η ημέρα ανήκε στον Verstappen. Ο Max συνέχισε την ονειρική χρονιά του προσθέτοντας ακόμη ένα ρεκόρ στη συλλογή του. Αυτό των περισσότερων νικών σε μία σεζόν.


Η κατάταξη του Μεξικάνικου GP

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα οδηγών

Θέση Οδηγός Αυτοκίνητο Βαθμοί
1 Max Verstappen RED BULL RACING RBPT 416
2 Sergio Perez RED BULL RACING RBPT 280
3 Charles Leclerc FERRARI 275
4 George Russell MERCEDES 231
5 Lewis Hamilton MERCEDES 216
6 Carlos Sainz FERRARI 212
7 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 111
8 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 82
9 Fernando Alonso ALPINE RENAULT 71
10 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 47

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 RED BULL RACING RBPT 696
2 FERRARI 487
3 MERCEDES 447
4 ALPINE RENAULT 153
5 MCLAREN MERCEDES 146
6 ALFA ROMEO FERRARI 53
7 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 49
8 HAAS FERRARI 36
9 ALPHATAURI RBPT 35
10 WILLIAMS MERCEDES 8

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Alonso: Τα πρωταθλήματα του Verstappen έχουν μεγαλύτερη αξία από του Hamilton
F1 GP Μεξικού: Μεγάλη pole για Verstappen!
F1 GP Μεξικού: Ο Verstappen κερδίζει τις Mercedes (+video)