Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μεξικού: Μεγάλη pole για Verstappen!

Ελλάδα 1:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μεξικού: Μεγάλη pole για Verstappen!

FORMULA 1

F1 GP Μεξικού: Μεγάλη pole για Verstappen!

FORMULA 1

Ο Max Verstappen κατάφερε με έναν εξαιρετικό γύρο να πάρει την pole position για το GP του Μεξικού. Μικρή η διαφορά με τις Mercedes.

Advertisement
Advertisement

Αυτή δεν ήταν μία εύκολη pole για τον Max. Οι δύο Mercedes ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικές ήδη από το FP3. Ιδίως ο Russell έδειχνε ικανός ακόμη και για την πρώτη θέση. Όμως, ο Verstappen έκανε τον καλύτερο γύρο του όταν μετρούσε περισσότερο, στο τέλος του Q3.

Το Autodromo Hermanos Rodriguez -που παραμένει στο πρόγραμμα μέχρι και το 2025, όπως ανακοινώθηκε προχθές- έδειξε ήδη από το FP3 ότι θα αποτελούσε μία ιδιαίτερη πρόκληση για οδηγούς και ομάδες. Το μεγάλο υψόμετρο, το χαμηλής πρόσφυσης οδόστρωμα και ο βασανιστικά αργός τελευταίος τομέας απαιτούν μία έξω από τα συνηθισμένα προσέγγιση για τον απόλυτο γύρο qualifying.

Q1: Μία Mercedes ξανά πρώτη

Advertisement
Advertisement

Οι Mercedes μπορεί να είχαν κυριαρχήσει στο FP3. Όμως, ήταν οι Verstappen και Leclerc που πήραν τα ηνία στην αρχή της διαδικασίας. Ο Verstappen, βέβαια, χρειάστηκε δεύτερη προσπάθεια για να βρεθεί πρώτος. Ο Ολλανδός αντιμετωπίζει από το FP1 προβλήματα με την προετοιμασία των ελαστικών για τον γρήγορο γύρο.

Βέβαια, η θερμοκρασία οδοστρώματος ήταν αρκετά υψηλότερη στις κατατακτήριες εν σχέσει με την θερμοκρασία κατά τις πρωινές δοκιμές. Ακόμη κι έτσι, όμως, οι χρόνοι του Q1 ήταν αρκετά υψηλότεροι από ότι εκείνοι στο τέλος του FP3. Τελικά, ο Hamilton θα σημείωνε με την δεύτερή του προσπάθεια τον ταχύτερο γύρο. Εκτός συνέχειας έμειναν οι Schumacher, Vettel, Stroll, Albon και Latifi.

Q2: Πρώτος Hamilton και εντυπωσιακός Bottas

Advertisement

Ο Hamilton βγήκε πρώτος στην πίστα και για το Q2. Τον ακολούθησε ο teammate του, George Russell. Οι δύο W13 θα έκαναν το 1-2 με τον Hamilton ταχύτερο για μόλις 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Την έκπληξη στην αρχή της δεύτερης περιόδου έκανε ο Bottas με την τρίτη θέση, μπροστά από τον Verstappen. Θα τελείωνε την διαδικασία στην έκτη θέση!

Advertisement

Ο Leclerc βγήκε με χρησιμοποιημένα soft για την δική του προσπάθεια. Ο χρόνος του ήταν μέτριος, με την F1-75 να αποσταθεροποιείται έντονα στα Esses του δεύτερου τομέα. Όγδοος ήταν ο Sainz, ενώ η πρώτη προσπάθεια του Perez δεν ήταν αρκετά καλή για την δεκάδα.

Ο Checo βγήκε ξανά με πέντε λεπτά να απομένουν. Θα ανέβαινε τρίτος, μόλις 63 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον Hamilton. Με τον προβλεπόμενο χρόνο για το Q3 να είναι στο 1:19.2 οι περισσότεροι οδηγοί χρειάζονταν έναν ακόμη γύρο στο τέλος ώστε να διασφαλιστούν.

Advertisement

Οι Verstappen και Sainz πλησίασαν πολύ τον χρόνο του Hamilton, χωρίς να τον ξεπεράσουν. Ο Leclerc σημείωσε τον ταχύτερο δεύτερο τομέα αλλά εγκατέλειψε την προσπάθειά του καθώς είχε εξασφαλίσει την είσοδό του στου Q3. Εκτός έμειναν οι Ricciardo, Zhou, Tsunoda, Gasly και Magnussen.

Q3: Ο Verstappen επικρατεί

Ο Perez σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:18.1 μετά την πρώτη του προσπάθεια. Όμως, ο Verstappen θα κατέβαζε τον χρόνο του teammate του για δύο δέκατα ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση. Πίσω του πλασαρίστηκε ο Russell,  ενώ ο χρόνος του Hamilton ακυρώθηκε λόγω παραβίασης των ορίων της πίστας στην στροφή 2. Αντίστοιχη ποινή είχε επιβληθεί και στον Mick Schumacher κατά το Q1.

Οι Sainz και Leclerc ήταν στο 4-6 μετά τον πρώτο γύρο προσπαθειών έχοντας τον εντυπωσιακό Bottas ανάμεσά τους. Οι δύο F1-75 για άλλη μία φορά ήταν εξαιρετικά νευρικές στον δεύτερο τομέα. Δεν θα μπορούσαν να βελτιώσουν τους χρόνους τους ούτε στην δεύτερή τους προσπάθεια.

Αντιθέτως, ο Max Verstappen κατάφερε να κατεβάσει κι άλλο τον χρόνο του, εξασφαλίζοντας την pole position. Πίσω του θα έπαιρναν κατάταξη οι Russell, Hamilton, Perez και Sainz. Έκτος ο φανταστικός σήμερα Bottas. Ο Russell θα μπορούσε ίσως να πάρει την pole καθώς ήταν ταχύτερος του Verstappen μετά τους δύο πρώτους τομείς. Όμως έκανε λάθος στην είσοδο του τρίτου τομέα χάνοντας την ευκαιρία του.

Βέβαια, η pole δεν είναι και το καλύτερο σημείο εκκίνησης παραδοσιακά στο Μεξικό. Τα πάντα είναι ανοιχτά για τον αγώνα, ιδίως εάν η Mercedes έχει απάντηση στον ρυθμό αγώνα της Red Bull. Για την ώρα, όμως, ο Max Verstappen μπορεί να απολαύσει το πλεονέκτημα της πρώτης θέσης εκκίνησης έπειτα από μία μεγάλη επίδοση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Μεξικού: Πρώτος ο Sainz στο FP1
Alonso: Τα πρωταθλήματα του Verstappen έχουν μεγαλύτερη αξία από του Hamilton
F1 GP Μεξικού: Κυριαρχία Mercedes στο FP3 (+video)