Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Ricciardo: Θα βρω τον τρόπο!

Ελλάδα 5:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ricciardo: Θα βρω τον τρόπο!

FORMULA 1

Ricciardo: Θα βρω τον τρόπο!

FORMULA 1

Ο Daniel Ricciardo δεν θα βρίσκεται στην F1 το 2023. Εκείνος, όμως, θεωρεί πώς σύντομα θα επιστρέψει. Και υπόσχεται στους οπαδούς του ότι θα βρει έναν τρόπο να κερδίσει.

Advertisement
Advertisement

Στο τέλος της χρονιάς ο Daniel θα συμπληρώσει δύο απογοητευτικά -ως επί το πλείστον- έτη με την McLaren. Μία συνεργασία που είχε ξεκινήσει με πολύ καλές προοπτικές δεν απέδωσε ποτέ τα αναμενόμενα. Η McLaren έγινε γρήγορα η ομάδα του Lando με τον Ricciardo να δείχνει ανήμπορος να κερδίσει τον νεαρό team mate του.

Το αποτέλεσμα ήταν η πρόωρη διακοπή της συνεργασίας των δύο πλευρών για χάρη του Oscar Piastri. Ο Daniel, όμως, δεν είναι από τους ανθρώπους που καταβάλλονται εύκολα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε ανοιχτά για τα πάντα. Από τα προβλήματα που αντιμετώπισε στο Woking μέχρι και τα σχέδιά του για το μέλλον.

Advertisement
Advertisement

Έχω αδυναμίες, δεν είμαι τέλειος. Δυστυχώς το αυτοκίνητο αυτό τις εξέθεσε” παραδέχεται χωρίς να διστάσει ο Αυστραλός. “Σίγουρα υπάρχουν πλευρές μου πάνω στις οποίες πρέπει να δουλέψω. Ωστόσο, το γεμάτο αυτοπεποίθηση κομμάτι του εαυτού μου σκέφτεται: Δώστε μου ένα αυτοκίνητο ικανό για νίκη και θα κερδίσω“.

Τα προβλήματα στην McLaren

Μπορεί αυτό που λέει ο Daniel να μοιάζει οξύμωρο. Ένα εύλογο ερώτημα θα ήταν: Εντάξει, αφού ξέρεις τις αδυναμίες σου γιατί δεν δουλεύεις επάνω σε αυτές; Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ένας οδηγός φτάνοντας στην F1 έχει ήδη διαμορφώσει όλες τις βασικές πτυχές της οδήγησής του.

Advertisement

Σίγουρα με την εμπειρία βελτιώνεται σε ορισμένους τομείς. Αλλά πρόκειται περισσότερο για “φινιρίσματα” παρά για ριζικές αλλαγές. Αυτό παραδέχεται και ο Ricciardo, ένας οδηγός ο οποίος ανέκαθεν βασιζόταν περισσότερο στο ένστικτο παρά στην ανάλυση και στους πειραματισμούς.

“Δεν είναι ότι δεν θέλω να δουλέψω πάνω στις αδυναμίες μου. Αλλά δεν μπορώ να αφήσω αυτό να με απορροφήσει ενώ ο χρόνος περνάει”. Η προσέγγισή του -αλλά και πολλών άλλων οδηγών- είναι πιο κοντά στο: ας βρω ένα αυτοκίνητο ικανό για νίκη και θα κερδίσω.

Advertisement

Και οι McLaren που οδήγησε τα τελευταία χρόνια σίγουρα δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μονοθέσια ικανά για νίκες. Ακόμη χειρότερα, όμως, αποδείχτηκαν αυτοκίνητα ξένα προς τον τρόπο οδήγησης του Daniel. Ακόμη και σήμερα, ο Αυστραλός δεν έχει καταλάβει γιατί δεν “δούλεψε” με την Mclaren.

“Τα εμπόδια ήταν ατελείωτα. Νομίζαμε ότι διορθώναμε κάτι σε έναν αγώνα και στον επόμενο παρουσιαζόταν ένα καινούργιο πρόβλημα. Πιστεύαμε για λίγο ότι είχαμε βάλει τα πράγματα σε μια σειρά αλλά η πραγματικότητα μας διέψευδε λίγες εβδομάδες μετά”. Φωτεινή εξαίρεση η μεγάλη του νίκη στην Monza το 2021.

Γιατί ο Lando και όχι ο Daniel;

Advertisement

Θα αναρωτηθεί κάποιος, πώς είναι δυνατόν σε μία εποχή στην οποίαν οι ομάδες έχουν τόσα δεδομένα στη διάθεσή τους, τέτοιου είδους προβλήματα να παραμένουν άλυτα. Η απάντηση του Daniel είναι αφοπλιστική. “Προφανώς και περάσαμε άπειρες ώρες αναλύοντας δεδομένα. Παρακολουθούσα τα onboard του Lando και έβλεπα μερικά από τα πράγματα που κάνει. Σκεφτόμουν: Εντάξει, βλέπω τι κάνει αλλά δεν μπορώ να το κάνω“.

Ο Daniel αναγκάστηκε να αποσυνθέσει τον τρόπο οδήγησής του. Κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, τον οδήγησε σε έναν φαύλο κύκλο. “Εκεί που φτάνοντας στην ζώνη φρεναρίσματος σκεφτόμουν ήδη την έξοδο της στροφής, τα πράγματα άλλαξαν. Τα έπαιρνα όλα βήμα-βήμα. Και αυτό δεν είναι ποτέ καλό“.

Επί της ουσίας ο Daniel από ένα σημείο και μετά αντιδρούσε απλώς στο μονοθέσιο, δεν είχε εκείνος την πρωτοβουλία των κινήσεων. Και αυτό είναι ότι χειρότερο για έναν οδηγό αγώνων. Άλλοι οδηγοί ίσως έβγαζαν πικρία για την εξέλιξη αυτή. Όμως ο Ricciardo είναι αρκετά ώριμος ώστε να αναγνωρίσει την αξία του Norris.

Κοίτα, θα το πω απλά. Το παιδί (σ.σ. ο Norris) είναι καλό. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Από την άλλη έχει οδηγήσει μόνο για την McLaren. Θέλω να πω ότι δεν είχε διαμορφώσει απαιτήσεις έπειτα από εμπειρίες με άλλα μονοθέσια. Οπότε, αυτό τελικά τον βοήθησε. Μερικές φορές η άγνοια είναι όντως ευλογία”.

Πώς βλέπει ο Ricciardo, όμως, το δικό του μέλλον; “Νομίζω ότι υπάρχουν οδηγοί οι οποίοι όταν τα πάντα γύρω τους ταιριάζουν μπορούν και αποδίδουν εξαίρετα. Κερδίζουν αυτοπεποίθηση. Και έχω αποδείξει ότι μπορώ να κερδίσω. Δεν λέω ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Αλλά χρειάζομαι ένα αυτοκίνητο ικανό για τη νίκη. Και εγώ θα βρω τον τρόπο“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Verstappen: Μετά τη Γαλλία ήξερα ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα
F1: Ποιοι είναι οι εξ απορρήτων των οδηγών;
F1: Κερδίζοντας από τις τελευταίες θέσεις του grid (+video)