Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Καναδά: Προεπισκόπηση

Ελλάδα 1:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Καναδά: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

F1 GP Καναδά: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

Το πρωτάθλημα ταξιδεύει για δεύτερη φορά φέτος στην αμερικανική ήπειρο και συγκεκριμένα στον Καναδά για τον όγδοο αγώνα της χρονιάς.

Advertisement
Advertisement

Στον προηγούμενο αγώνα της Βαρκελώνης οι δύο Mercedes έκλεψαν την παράσταση. Βέβαια η RB19 και ο Φερστάπεν παρέμειναν σε δική τους κατηγορία. Ωστόσο ο Χάμιλτον με την W14 ήταν άνετα best of the rest.

Έτσι οι άνθρωποι της γερμανικής ομάδας επιθυμούν μία αντίστοιχη εμφάνιση και στον Καναδά που θα πιστοποιήσει την αγωνιστική τους άνοδο. Φυσικά αυτή δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Θεωρητικά η πίστα είναι ιδανική για την Aston Martin AMR23. Ο Αλόνσο, μάλιστα, δήλωνε προς πάσα κατεύθυνση μετά την Ισπανία ότι οι αναβαθμίσεις που θα φέρουν εκεί θα… διαλύσουν τον ανταγωνισμό.

Advertisement
Advertisement

Δεν ξέρουμε εάν έχει βάση η τόσο μεγάλη αισιοδοξία του Ισπανού. Εντούτοις η AMR23 προβάλει ως το κύριο αντίπαλο δέος της RB19 στο Μόντρεαλ. Επίσης ενδιαφέρον θα έχει και η απόδοση της Ferrari εκεί. Μπορεί οι αναβαθμίσεις της Βαρκελώνης να μην απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ωστόσο οι άνθρωποι της Scuderia -με ανεβασμένο ηθικό έπειτα από την μεγάλη νίκη στο Le Mans– θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι αυτό ήταν καθαρά θέμα συγκυριών.

Επίσης οι μετεωρολογικές προβλέψεις δίνουν βροχές σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Και αυτό ίσως αλλάξει άρδην τα δεδομένα.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Advertisement

Θέατρο αξέχαστων στιγμών στην ιστορία της Formula 1 και μία από τις αγαπημένες πίστες των φίλων του σπορ. Χάρη στη μοναδική του χάραξη που συνδυάζει τις υψηλές ταχύτητες με μικρούς χώρους διαφυγής απαιτεί από τους οδηγούς ακρίβεια επιπέδου Μονακό και τέχνη στο φρενάρισμα ανάλογη της Monza.

Advertisement

Τα 4,361 χιλιόμετρά του αποτελούνται ως επί το πλείστον από αρκετά μεγάλες ευθείες που οδηγούν σε σικέιν. Το χαρακτηριστικό αυτό δοκιμάζει τη μηχανική και την αεροδυναμική ευστάθεια των μονοθέσιων κατά την επιβράδυνση.

Εξίσου σημαντική είναι και η ελκτική πρόσφυση των μονοθέσιων. Συνεπώς είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε διαφορετική σειρά στο grid σε σχέση με εκείνην της Βαρκελώνης. Επιπλέον η καταπόνηση στα φρένα είναι μεγάλη κατά τη διάρκεια του GP και παραδοσιακά οι ομάδες ετοιμάζουν ειδικές αεροεισαγωγές για την ψύξη τους.

Advertisement

Οι ευκαιρίες που προσφέρονται για προσπέρασμα είναι αρκετές χάρη και στις 3 ζώνες DRS. Η πρώτη είναι ανάμεσα στις στροφές 7 και 8..Οι άλλες δύο στην κεντρική ευθεία και στην μεγάλη ευθεία πριν από το σημείο-σήμα κατατεθέν της πίστας. Αυτό δεν είναι άλλο από το διαβόητο και πολύ τεχνικό τελευταίο σικέιν του «τοίχου των πρωταθλητών».

Εξαιρετικά δύσκολο είναι και το πέρασμα και από τις δύο πρώτες στροφές της διαδρομής ενώ το ψηλό κερμπ της στροφής 4 μπορεί πολύ εύκολα να στείλει έναν απρόσεκτο οδηγό στις απέναντι μπαριέρες. Επιπλέον οι έξοδοι του Safety car είναι συνήθεις και μπορούν να αλλάξουν δραματικά τη ροή του Grand Prix. Η καρό σημαία πέφτει έπειτα από 70 γύρους.

Ελαστικά

Όπως και στους δύο τελευταίους αγώνες η Pirelli φέρνει τις C3, C4 και C5 γόμες ως hard, medium και soft αντίστοιχα. Η άσφαλτος δεν είναι ιδιαίτερα τραχιά στο καναδικό σιρκουί. Ωστόσο, η καταπόνηση από τα συνεχή φρεναρίσματα είναι μεγάλη.

Μία υπερβολή από κάποιον οδηγό σε ένα φρενάρισμα, μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε flat spot το οποίο θα χαλάσει όλον τον ρυθμό του stint. Οι αγώνες στο Μόντρεαλ είναι συνήθως του ενός pit-stop. Λογικά και φέτος με τις πιο ανθεκτικές γόμες, αυτή θα είναι και η στρατηγική που θα προτιμήσουν οι ομάδες.

Όμως, η πίστα Gilles Villeneuve έχει ένα από τα μικρότερα pitlanes στο πρωτάθλημα. Αυτό δίνει αρκετή ευελιξία στην στρατηγική. Ιδίως σε περίπτωση -ή περιπτώσεις- Safety car κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από τον ANT1 (ο αγώνας) και τον ANT1+(όλο το τριήμερο). Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 16/06
    20:30:FP1
  • Σάββατο 17/06
    00:00:FP2
    19:30: FP3
    23:00: Κατατακτήριες Δοκιμές
  • Κυριακή 18/06
    21:00: Αγώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Όχι στη Νότια Αφρική λόγω… Ρωσίας!
F1: Η μάχη των αναβαθμίσεων
Alfa Romeo F1: Ο Τζέιμς Κι νέος τεχνικός διευθυντής