Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Όχι στη Νότια Αφρική λόγω… Ρωσίας!

Ελλάδα 13:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Όχι στη Νότια Αφρική λόγω… Ρωσίας!

FORMULA 1

F1: Όχι στη Νότια Αφρική λόγω… Ρωσίας!

FORMULA 1

Η Formula 1 δεν θα έχει ούτε το 2024 αγώνα στην αφρικανική ήπειρο. Και οι λόγοι είναι μάλλον πολιτικοί.

Advertisement
Advertisement

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την στιγμή που η πίστα του Kyalami στη Νότια Αφρική έθετε υποψηφιότητα για το καλεντάρι της F1.

Η διεξαγωγή του GP Νοτίου Αφρικής θεωρούταν από τους περισσότερους απλώς θέμα χρόνου. Εξάλλου η Αφρική είναι η μόνη ήπειρος η οποία δεν φιλοξενεί αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Και το Kyalami ήταν το τελευταίο σιρκουί της Αφρικής στο οποίο είχαν τρέξει μονοθέσια της F1, πίσω στο 1993. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά λοιπόν;

Advertisement
Advertisement

Αρχικά είχε ανακοινωθεί από την F1 ότι οι εγκαταστάσεις της πίστας δεν θα ήταν πλήρως λειτουργικές έγκαιρα. Ακόμη κι έτσι όλοι θεωρούσαν ότι η θέση του Kyalami στο πρόγραμμα του 2024 ήταν σχεδόν σίγουρη.

Ωστόσο σήμερα έγινε γνωστό ότι η πίστα της Νοτίου Αφρικής δεν θα βρίσκεται ούτε στο πρόγραμμα του 2024. Και αυτή τη φορά -παρά τα όσα δηλώνουν επίσημα οι άνθρωποι της F1- οι λόγοι είναι μάλλον πολιτικοί.

Advertisement

Βλέπετε, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική κατηγόρησε τη χώρα ότι συνεργάζεται με τη Ρωσία, πουλώντας της όπλα. Όπως είναι γνωστό, ο Δυτικός Κόσμος έχει επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία έπειτα από την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.

Οι FIA και F1 έχουν κι εκείνες συντονιστεί με την πολιτική των κυρώσεων, αποκλείοντας αγωνιζόμενους, ομάδες ή χορηγούς που δραστηριοποιούνται υπό τη ρωσική σημαία. Συνεπώς η F1 δεν μπορεί για την ώρα να τρέξει σε μία χώρα η οποία αντιτίθεται σε αυτήν την πολιτική.

Advertisement

Το θετικό είναι ότι έτσι μάλλον εξασφαλίζεται η θέση του βελγικού GP, τουλάχιστον για το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 2023: Μέσα η Νότια Αφρική – Έξω το Βέλγιο;
F1: Επιστρέφει η Νότια Αφρική στο πρόγραμμα;
Χάμιλτον: Με την Σακίρα στην πόλη του… πρώην της!

Advertisement