Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ιαπωνίας: Η μόνη σταθερά (+video)

Ελλάδα 22:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Ιαπωνίας: Η μόνη σταθερά (+video)

FORMULA 1

F1 GP Ιαπωνίας: Η μόνη σταθερά (+video)

FORMULA 1

Η τραχιά άσφαλτος στην πανέμορφη διαδρομή της Suzuka μετετράπη σε… κινούμενη άμμο για τους περισσότερους συνδυασμούς. Η μόνη σταθερά στο φετινό πρωτάθλημα, όμως, παρέμεινε εν ισχύ.

Advertisement
Advertisement

Αυτή είναι, φυσικά, η κατάκτηση της πρώτης θέσης στην εκκίνηση από τον Μαξ Φερστάπεν. Ο Ολλανδός της Red Bull μπορεί να μην έκανε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια στο τέλος τους Q3. Ωστόσο ακόμη και αυτή ήταν αρκετή για να του χαρίσει την τέταρτη pole σε τέσσερις αγώνες φέτος.

Εξάλλου ακόμη και ο πρώτος γύρος του Φερστάπεν στο Q3 ήταν αρκετός για την pole position. Παρά την καλύτερη φετινή εμφάνιση σε κατατακτήριες του Σέρχιο Πέρεζ. Ο Τσέκο έχασε την pole για μόλις 66 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον teammate του. Και σε μία πίστα, μάλιστα, στην οποίαν ο Φερστάπεν ήταν ανέκαθεν πανίσχυρος.

Η αλήθεια είναι ότι αυτές δεν ήταν συνήθεις κατατακτήριες για Suzuka. Βλέπετε η ιδιαιτερότητες στην χάραξη της πίστας, ευνοούν ένα σπάνιο στην σύγχρονη F1 φαινόμενο. Εκείνο της κατάταξης των teammates σε διαδοχικές θέσεις. Φέτος, όμως, η ιστορία ήταν διαφορετική. Ας εξετάσουμε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την αξιοπερίεργη εικόνα.

Ανισορροπία

Advertisement
Advertisement

Η αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής του αγώνα από τις αρχές Οκτωβρίου στις αρχές Απριλίου είχε αρκετές επιπτώσεις στην απόδοση των ομάδων μέχρι στιγμής. Η θερμοκρασία οδοστρώματος ήταν αρκετά χαμηλότερη από ότι συνήθως και αυτό δημιούργησε αρκετά προβλήματα σε οδηγούς και μηχανικούς.

Το μεγαλύτερο όλων ήταν η προετοιμασία της μαλακής γόμας για τον έναν γρήγορο γύρο. Παρά το ότι η Red Bull παραδοσιακά δυσκολευόταν στον συγκεκριμένο τομέα, άλλη ήταν η ομάδα που είχε το μεγάλο πρόβλημα.

Η Ferrari δεν μπόρεσε να λύσει τον συγκεκριμένο γρίφο από το πρωί της Παρασκευής. Σίγουρα έπαιξε ρόλο και η ματαίωση, επί της ουσίας, του FP2. Ωστόσο αυτό ίσχυε για όλες τις ομάδες και όλους τους οδηγούς.

Advertisement

Η πραγματικότητα τα Pirelli στην SF-24 δεν ήταν ποτέ έτοιμα καθώς οι Σάινθ-Λεκλέρ έμπαιναν στον πρώτο τομέα. Ο χρόνος που έχαναν οι οδηγοί της Ferrari στις δύο πρώτες στροφές ήταν απαγορευτικός για οτιδήποτε περισσότερο από την δεύτερη σειρά εκκίνησης.

Η μαλακή γόμα ζωντάνευε στις Ferrari κατά το πέρασμα από τον δεύτερο τομέα. Για να εξαντληθεί πριν το πέρασμα από το σικέιν. Κατά συνέπεια το κόκκινο μονοθέσιο βρισκόταν σε συνεχή ανισορροπία στη διάρκεια του γύρου.

Advertisement

Αυτό έπληξε ιδιαίτερα τον Λεκλέρ ο οποίος δεν μπορούσε να διαχειριστεί τα Pirelli στη διάρκεια του γύρου. Πολύ καλύτερη δουλειά έκανε ο Σάινθ. Κι εκείνος, όμως, δεν είχε απάντηση στον καταπληκτικό γύρο του Λάντο Νόρις.

Η δικαίωση και η διάψευση

Φυσικά, η επίδοση του Λάντο δεν εξέπληξε και πολλούς. Η McLaren αναμενόταν ισχυρή στην Suzuka όπως και πέρσι. Ωστόσο η τρίτη θέση του Βρετανού δεν ήρθε πολύ εύκολα.

Ο Λάντο έπρεπε να αυτοσχεδιάσει αρκετά ώστε να κάνει τα Pirelli να δουλέψουν από τον πρώτο τομέα. Η MCL38 κρατούσε ελαστικό μέχρι και το τέλος της Spoon. Κάπου εκεί, όμως, η μαλακή γόμα παρέδιδε το πνεύμα και το πέρασμα από το σικέιν δεν ήταν ποτέ ικανοποιητικό.

Advertisement

Ακόμη κι έτσι, όμως, το αποτέλεσμα για την McLaren είναι απόλυτα ικανοποιητικό. Όπως ικανοποιημένοι θα πρέπει να αισθάνονται και οι άνθρωποι της Aston Martin από τις αναβαθμίσεις της AMR24.

Ο Αλόνσο κράτησε την καλύτερη προσπάθειά του για το τέλος και κατάφερε να εξασφαλίσει την πέμπτη θέση εκκίνησης, μπροστά από τον Πιάστρι. Από την άλλη οι της Mercedes θα πιστεύουν σίγουρα ότι η έβδομη θέση δεν είναι αντιπροσωπευτική της W15 στην Suzuka.

Ο Χάμιλτον έχει μέχρι στιγμής το πρώτο πραγματικά καλό τριήμερό του φέτος. Ήταν σταθερά ταχύτερος του Ράσελ και στο Q2 έδειξε ικανός ακόμη και για την δεύτερη σειρά εκκίνησης. Ωστόσο οι ελπίδες αυτές διαψεύστηκαν στο Q3.

Ο Βρετανός δεν πίστευε ότι ο αλάνθαστος γύρος του ήταν μισό δευτερόλεπτο πίσω από εκείνον του Φερστάπεν. Εδώ, όμως, είναι και η διαφορά μεταξύ ενός μονοθέσιου το οποίο είναι προβλέψιμο (RB20) και ενός άλλου (W15) το οποίο μπορεί να δώσει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα με μία μικρή διαφοροποίηση λίγων κρίσιμων παραμέτρων.

Η μόνη σταθερά

Η σημερινή pole θα λέγαμε ότι ήταν περισσότερο της RB20 και λιγότερο του Μαξ. Η Red Bull έδειξε από νωρίς να βρίσκει το ιδανικό παράθυρο λειτουργία του μονοθέσιού της για την Suzuka. Και χωρίς να υπάρχει ανάγκη για… μαγικά από τον Φερστάπεν.

Αυτό το διαπιστώνουμε και από την εξαιρετική επίδοση του Πέρεζ. Σίγουρα ο Φερστάπεν θα μπορούσε να ρίξει κι άλλο τον χρόνο του και να έχει μεγαλύτερη διαφορά από τον teammate του. Ωστόσο καλό θα ήταν να θυμηθούμε και το τι συνέβαινε πέρσι μεταξύ των δύο οδηγών. Πόσες φορές ο Φερστάπεν είχε πάρει την pole ενώ ο Τσέκο δεν περνούσε καν στο Q3; Φέτος αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Και στην Suzuka μόνο οι οδηγοί της Red Bull ήταν βέβαιοι για το τι ακριβώς συνέβαινε ανά πάσα στιγμή με το μονοθέσιο τους. Όλοι οι υπόλοιποι μάλλον υποπτεύονταν παρά γνώριζαν. Και μπορεί να κέρδιζαν χρόνο σε σημεία που δεν το περίμεναν κάποιες φορές. Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να το πράξουν επανειλημμένα, καθώς το όποιο κέρδος τους ήταν περισσότερο προϊόν συγκυρίας παρά συνειδητής προσπάθειας. Αυτός είναι και ο λόγος της μεγάλης -για δεδομένα Suzuka- ποικιλομορφίας του αυριανού grid.

Όλα δείχνουν ότι το νέο μονοθέσιο της Red Bull εκτός από ταχύ είναι και πολύ πιο εύκολο σε σχέση με την RB19. Φυσικά ο Φερστάπεν πάντα θα κάνει τη διαφορά που πρέπει, όταν πρέπει.

Και για τον αυριανό αγώνα, ο Ολλανδός είναι το μεγάλο φαβορί. Ωστόσο η ομάδα του μπορεί να είναι ήσυχη ότι ακόμη και αν κάτι πάει στραβά στον αγώνα του Μαξ, ο Τσέκο θα είναι εκεί, να κερδίσει για λογαριασμό της.