FORMULA 1

Νόρις: Ένα διόλου ζηλευτό ρεκόρ

Ελλάδα 12:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νόρις: Ένα διόλου ζηλευτό ρεκόρ

FORMULA 1

Νόρις: Ένα διόλου ζηλευτό ρεκόρ

FORMULA 1

Ο Λάντο Νόρις έπειτα από μία εξαιρετική εμφάνιση τερμάτισε δεύτερος στον πρόσφατο αγώνα της Suzuka. Έτσι, έσπασε ένα ρεκόρ το οποίο θα θέλει να χάσει το συντομότερο δυνατόν.

Advertisement
Advertisement

Ο Βρετανός έγινε ο οδηγός με τους περισσότερους βαθμούς στην καριέρα του χωρίς νίκη ακόμη στην F1. Ο Λάντο έπειτα από το ιαπωνικό GP έχει μαζέψει 543 βαθμούς. Ήτοι 13 περισσότερους από τον δεύτερο οδηγό στην συγκεκριμένη λίστα, Νίκο Χούλκενμπεργκ.

Φυσικά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Ή τουλάχιστον όχι ολόκληρη. Από τη μία ο Νόρις έχει βαθμολογηθεί αποκλειστικά με ένα σύστημα το οποίο αποδίδει περισσότερους βαθμούς εν σχέσει με άλλα συστήματα του παρελθόντος.

Advertisement
Advertisement

Για να πάρετε μία ιδέα, υπάρχουν ψηλά στην λίστα οδηγοί όπως οι Νικ Χάιντφελντ και Μάρτιν Μπράντλ οι οποίοι έτρεχαν σε εποχές στις οποίες οι βαθμοί ανά θέση ήταν πολύ λιγότεροι από ότι στο σημερινό σύστημα. Έτσι οι δύο προαναφερθέντες οδηγοί θα συγκέντρωναν λιγότερους βαθμούς από τον Νόρις ακόμη και εάν είχαν τους ίδιους ακριβώς τερματισμούς με τον Βρετανό.

Οι ευκαιρίες για νίκη

Ίσως ένα πιο αξιόπιστο στατιστικό είναι εκείνο των podiums χωρίς νίκη. Ένας τερματισμός στο βάθρο καταδεικνύει ότι ο οδηγός έχει -συνήθως- στη διάθεσή του ένα πολύ ανταγωνιστικό μονοθέσιο. Ο Νόρις έχει 10 μέχρι στιγμής, ενώ οι Χάιντφελντ και Μπραντλ 13 και 9 αντίστοιχα. Ο Χούλκενμπεργκ δεν έχει τερματίσει ακόμη στο βάθρο!

Advertisement

Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, ο Νόρις είχε μόλις τρεις φορές στην καριέρα του ρεαλιστικές πιθανότητες για νίκη σε GP. Και οι τρεις αγώνες ήταν το 2021. Στο GP του Βελγίου εκείνης της σεζόν ο Νόρις ήταν ταχύτερος όλων στις κατατακτήριες μέχρι το ατύχημά του στην Eau Rouge. Λογικά θα είχε πάρει την pole η οποία, σύμφωνα με την εξέλιξη εκείνου του αγώνα, θα του εξασφάλιζε και τη νίκη.

Advertisement

Δύο αγώνες μετά, στην Monza, η McLaren κέρδισε. Αλλά ήταν ο Ρικιάρντο -ο οποίος έχανε συνεχώς από τον Νόρις στη διάρκεια της σεζόν- ο οποίος πήρε πρώτος την καρό σημαία, κάνοντας την έκπληξη.

Ίσως η καλύτερη ευκαιρία του Λάντο ήταν στον αμέσως επόμενο αγώνα της Ρωσίας. Πήρε την pole οδηγώντας υπέροχα και είχε τον έλεγχο του αγώνα μέχρι τους τελευταίους γύρους οπότε και ξεκίνησε να βρέχει. Τότε έκανε λάθος αποφασίζοντας να μην αλλάξει σε βρόχινα ελαστικά. Μοιραία η νίκη είχε πάει στον Χάμιλτον.

Advertisement

Άρα το ότι ο Νόρις δεν έχει ακόμη κερδίσει οφείλεται κυρίως στην μειωμένη ανταγωνιστικότητα των μονοθέσιων που έχει οδηγήσει και κατά ένα μικρότερο μέρος σε δικές του αστοχίες. Εντούτοις με τον τρόπο που οδηγεί ο Βρετανός και με την McLaren να ανεβαίνει συνεχώς τελευταία, όλα δείχνουν ότι ο Λάντο θα πανηγυρίσει την πρώτη του νίκη σύντομα. Με λίγη τύχη ίσως και φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Red Bull Showrun: Σείστηκε η Θεσσαλονίκη από το σόου της Red Bull!
Το τρόπαιο που αντιδρά στο φίλημα! (+video)
Πόσο καλά παρκάρουν οι οδηγοί της F1; (+video)