Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Αζερμπαϊτζάν: Προεπισκόπηση

Ελλάδα 13:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Αζερμπαϊτζάν: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

F1 GP Αζερμπαϊτζάν: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

Έπειτα από διάλειμμα σχεδόν ενός μήνα η F1 επιστρέφει! Η εντυπωσιακή πίστα στην πόλη του Μπακού φιλοξενεί τον τέταρτο αγώνα της χρονιάς.

Advertisement
Advertisement

Παραδοσιακά οι αγώνες στο Μπακού είναι απρόβλεπτοι. Σε μία διαδρομή όπου η δύναμη του κινητήρα είναι πιο σημαντική ακόμη και από ότι στην Μόντσα, τα πάντα μπορεί  να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή.

Από τη μία, η φύση της ταχύτατης διαδρομής απαιτεί μεγάλη αυτοσυγκέντρωση από τους οδηγούς. Οι τοίχοι εκατέρωθεν της ασφάλτου δεν συγχωρούν ακόμη και το παραμικρό λάθος. Από την άλλη η καταπόνηση των PU είναι πολύ μεγάλη και οι μηχανικές αστοχίες καθόλου σπάνιες. Έτσι, τα πάντα είναι αβέβαια μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας.

Advertisement
Advertisement

Με την επιστροφή της F1 στο Αζερμπαϊτζάν δούμε και τις πρώτες αναβαθμίσεις των μονοθέσιων. Οι Ferrari, Alpine και McLaren έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ότι θα φέρουν σημαντικές αλλαγές στα αυτοκίνητά τους. Και για τις τρεις ομάδες το Μπακού θα σημάνει την αρχή του πρώτου μεγάλου κύματος αναβαθμίσεων.

Βελτιώσεις θα φέρει και η Red Bull στην RB19 όπως και η Aston Martin. Ωστόσο οι μεγάλες αναβαθμίσεις των μονοθέσιων τους θα έρθουν λίγο αργότερα. Από την άλλη παραμένει άγνωστο το τι ακριβώς θα πράξει η Mercedes έπειτα από την αλλαγή στην τεχνική της ηγεσία. Αρχικά η γερμανική ομάδα είχε προγραμματίσει κάποιες βελτιώσεις για το Αζερμπαϊτζάν. Όμως, μένει να φανεί το εάν ο Τζέιμς Άλισον θα αποφασίσει να αλλάξει το πλάνο της ομάδας.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Advertisement

Η δεύτερη γρηγορότερη διαδρομή πόλης στον κόσμο μετά την Jeddah διατρέχει τους δρόμους της Αζέρικης πρωτεύουσας συνδυάζοντας μία από τις μεγαλύτερες ευθείες  με ένα από πιο κλειστά σημεία του καλεντάρι. Η τελική ταχύτητα στο τέλος της ευθείας των pits ξεπερνά τα 340 χλμ/ω ενώ το στενό σύμπλεγμα των στροφών 8-9-10-11 προσφέρει μεγάλο χρονικό κέρδος στους πιο ακριβείς και τολμηρούς πιλότους.

baku-21-rbpool-restart-a1000x600

Advertisement

Το υπόλοιπο εσωτερικό τμήμα παρουσιάζει μάλλον τουριστικό παρά οδηγικό ενδιαφέρον. Περνάει μπροστά από όλα τα εμβληματικά σημεία της πόλης και περιέχει πολλές στροφές 90 μοιρών. Οι διέξοδοι διαφυγής κατά μήκος της διαδρομής των 6,003 χιλιομέτρων είναι ελάχιστες και μια επαφή με τον τοίχο– ή και η στάθμευση σε δύσκολο σημείο- καθιστά σχεδόν βέβαιη την έξοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας.

Οι ζώνες DRS είναι δύο με την -μικρότερη για φέτος- πρώτη να βρίσκεται στην… ατελείωτη κεντρική ευθεία και την δεύτερη στην αμέσως επόμενη πίσω ευθεία του εσωτερικού τμήματος. Ο αγώνας ολοκληρώνεται σε 51 γύρους.

Ελαστικά

Advertisement

Η Pirelli φέρνει στο Μπακού τις τρεις πιο μαλακές γόμες της γκάμας της. Πράγμα λογικό καθώς η άσφαλτος είναι εξαιρετικά λεία και η θερμική καταπόνηση των ελαστικών μικρή.

Οι ομάδες πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα 12 σετ των C3, C4 και C5 με πολλή προσοχή από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή. Εξάλλου η χρησιμοποίηση της C4 θα είναι υποχρεωτική στις δύο πρώτες περιόδους του Sprint Shootout. Κατά συνέπεια περιμένουμε τις C3 και C5 για τον αγώνα της Κυριακής.

Ο αγώνας βγαίνει με μία στάση στα pits ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι το ποιος οδηγός θα μπορέσει να κάνει μεγαλύτερο πρώτο stint. Βλέπετε στην πίστα του Αζερμπαϊτζάν λειτουργεί το overcut και το πλεονέκτημα είναι με εκείνον που σταματάει πιο αργά. Φυσικά, αυτό μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση αυτοκινήτου ασφαλείας μετά το μέσον του αγώνα.

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από τον ANT1 (ο αγώνας) και τον ANT1+ (όλο το τριήμερο). Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 28/04
    12:30: FP1
    16:00: Κατατακτήριες δοκιμές
  • Σάββατο 29/04
    11:30: Sprint Shootout
    16:30: Sprint
  • Κυριακή 30/04
    14:00: Αγώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αλεζί: Ακόμη και ο Νιούι δεν θα έσωζε την Ferrari σήμερα
F1: Επικυρώθηκε η δομή των τριημέρων με Sprint
Λεκλέρ: Που θα πάει αν αποχωρήσει από την Ferrari;