Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Επικυρώθηκε η δομή των τριημέρων με Sprint

Ελλάδα 8:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Επικυρώθηκε η δομή των τριημέρων με Sprint

FORMULA 1

F1: Επικυρώθηκε η δομή των τριημέρων με Sprint

FORMULA 1

Επισημοποιήθηκαν οι αλλαγές στην δομή των τριημέρων με αγώνες Sprint. Πρώτο Grand Prix εφαρμογής τους θα είναι ο επερχόμενος αγώνας στο Αζερμπαϊτζάν.

Advertisement
Advertisement

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ομάδες, FIA και την αρμόδια επιτροπή για αγωνιστικά ζητήματα είχαν κορυφωθεί κατά το διάλειμμα του Απριλίου. Οι αλλαγές ψηφίστηκαν ομόφωνα από όλους τους συμμετέχοντες.

Ας δούμε, όμως, τη νέα διάρθρωση των τριημέρων με Sprint αναλυτικά. Το FP1 θα διεξάγεται κανονικά την Παρασκευή. Ωστόσο, το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχουμε τις κατατακτήριες δοκιμές για τον αγώνα της Κυριακής. Η διαδικασία θα είναι η γνωστή με Q1, Q2, Q3 και ελεύθερη επιλογή ελαστικών.

Advertisement
Advertisement

Το Σάββατο θα είναι μία ξεχωριστή αγωνιστική ημέρα η οποία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν θα επηρεάζει τον κυρίως αγώνα. Το πρωί του Σαββάτου οι ομάδες θα συμμετέχουν στο νέο Sprint Shootout. Πρόκειται για μία πιο σύντομη περίοδο κατατακτήριων δοκιμών. Ωστόσο τα αποτελέσματά της θα αφορούν αποκλειστικά στην σειρά εκκίνησης του αγώνα Sprint ο οποίος θα διεξάγεται το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Το Sprint Shootout θα αποτελείται από τρεις περιόδους. Ωστόσο αυτές θα είναι πιο σύντομες από εκείνες των κατατακτήριων της Παρασκευής. Συγκεκριμένα το SQ1 θα διαρκεί 12 λεπτά, το SQ2 δέκα και το SQ3 οκτώ.

Advertisement

Μεγάλη ήταν η συζήτηση για τα σετ ελαστικών καθώς στους αγώνες με Sprint οι ομάδες είχαν στη διάθεσή τους 12 έναντι 13 σετ ανά οδηγό. Τελικά αποφασίστηκε ο αριθμός των σετ να μην αλλάξει. Ωστόσο κατά τα SQ1 και SQ2 οι οδηγοί θα υποχρεούνται να συμμετέχουν με την μεσαία γόμα. Στην τρίτη περίοδο η χρήση της μαλακής γόμας θα είναι υποχρεωτική.

Βαθμολογία και ποινές

Δύο άλλα μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν τους ιθύνοντες του σπορ ήταν η βαθμολογία στο Sprint αλλά και η επιβολή ποινών. Ο τρόπος βαθμολόγησης παραμένει ως έχει. Οι πρώτοι 8 οδηγοί βαθμολογούνται με σειρά 8-7-6-5-4-3-2-1.

Advertisement

Σε ότι αφορά την επιβολή των ποινών, αποφασίστηκαν τα εξής:
1) Ποινή θέσης εκκίνησης που θα επιβάλλεται την Παρασκευή θα ισχύει μόνο για τον αγώνα της Κυριακής.

2) Ποινή θέσης εκκίνησης που θα επιβάλλεται κατά το Sprint Shootout θα ισχύει μόνο για το Sprint.

Advertisement

3) Ποινή θέσης εκκίνησης που θα επιβάλλεται κατά το Sprint θα ισχύει για τον αγώνα της Κυριακής.

4) Παραβίαση του καθεστώτος parc-ferme θα σημαίνει εκκίνηση από τα pits τόσο στο Sprint όσο και στον αγώνα.

5) Ποινές που αφορούν σε στοιχεία PU θα επιβάλλονται μόνο στη σειρά εκκίνησης του αγώνα. Εξαιρούνται περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει παραβιαστεί και το καθεστώς parc-ferme.

Φέτος πρόκειται να διεξαχθούν έξι Grand Prix με αγώνα Sprint. Αυτά είναι τα GP Αζερμπαϊτζάν, Αυστρίας, Βελγίου, Κατάρ, ΗΠΑ (COTA) και Βραζιλίας. Το κατά πόσον οι αλλαγές αυτές θα δώσουν ξεχωριστό ενδιαφέρον στα τριήμερα αυτά μένει να φανεί. Ωστόσο πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η F1 δεν φοβάται να δοκιμάσει νέες λύσεις. Και αυτό, ίσως, είναι από μόνο του κάτι θετικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Verstappen: Η F1 βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση
F1: Αλλαγές στην στροφή 1 του Silverstone (+video)
Στα δικαστήρια ο Μάσα για τον τίτλο του 2008!