Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Mercedes: Ο Άλισον και πάλι τεχνικός διευθυντής

Ελλάδα 2:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mercedes: Ο Άλισον και πάλι τεχνικός διευθυντής

FORMULA 1

Mercedes: Ο Άλισον και πάλι τεχνικός διευθυντής

FORMULA 1

Η Mercedes ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στην δομή της σχεδιαστικής της ομάδας. Μεγαλύτερη από αυτές είναι η επανατοποθέτηση του Τζέιμς Άλισον στην θέση του τεχνικού διευθυντή.

Advertisement
Advertisement

Ο Βρετανός κατείχε αυτήν την θέση στην γερμανική ομάδα από την στιγμή της ένταξής του το 2017 μέχρι και τον Απρίλιο του 2021. Τότε είχε αναλάβει την θέση του CTO (επικεφαλής τεχνικού στελέχους).

Η θέση του τεχνικού διευθυντή είχε περιέλθει στον Μάικ Έλιοτ. Κατά συνέπεια οι δύο τελευταίες Mercedes (W13 και W14) είναι δημιουργήματα του Έλιοτ. Παράλληλα ο Άλισον είχε αναλάβει την συμμετοχή της Ineos Team UK Britannia στον ιστιοπλοϊκό αγώνα America’s Cup. Η συμμετοχή του στα της Mercedes F1 ήταν ελάχιστη τα τελευταία δύο χρόνια.

Elliott-mike-a1000x600

Advertisement
Advertisement

Ώσπου ο Τότο Βολφ αποφάσισε να καλέσει πίσω τον Άλισον στις αρχές του 2023. Αρχικά η ομάδα είχε ανακοινώσει ότι ο Έλιοτ θα διατηρούσε την τεχνική πρωτοκαθεδρία με τον Άλισον να έχει ένα περισσότερο συμβουλευτικό ρόλο. Όμως, οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι τα πλάνα της Mercedes ήταν από την αρχή διαφορετικά.

Υποβιβασμός δια της… προαγωγής

Επισήμως, ο Έλιοτ αποφάσισε να… προάγει τον εαυτό του στην θέση του CTO και να αφήσει την θέση του τεχνικού διευθυντή για τον Άλισον. Μπορεί η Mercedes να διαφημίζει την απόφαση αυτή ως μία «ηγετική» κίνηση του Έλιοτ.

Advertisement

Ωστόσο στην πραγματικότητα πρόκειται για υποβιβασμό. Εφεξής ο Άλισον θα λαμβάνει όλες τις αποφάσεις για την εξέλιξη του μονοθέσιου ενώ ο Έλιοτ θα έχει ένα καθαρά εποπτικό ρόλο. Αυτός ήταν ένας εύσχημος τρόπος της Mercedes (δηλαδή του Βολφ) ώστε να κάνει τις αλλαγές που επιθυμούσε χωρίς να χάσει και ένα στέλεχος όπως ο Έλιοτ.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι η αποτυχία των δύο τελευταίων Mercedes χρεώθηκε κυρίως στον Μάικ Έλιοτ. Ήδη από τις χειμερινές δοκιμές του Μπαχρέιν τα πρώτα δείγματα της W14 δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικά. Ή τουλάχιστον στον βαθμό που περίμεναν οι άνθρωποι της ομάδας.

Advertisement

Οι δηλώσεις των Βολφ και Χάμιλτον μετά το πρώτο Grand Prix της χρονιάς έδειξαν ότι στην Mercedes είχαν αρχίσει ήδη οι διεργασίες για την αναδιοργάνωση του τεχνικού επιτελείου. Ώσπου λίγο πριν τον τέταρτο αγώνα της χρονιάς έφτασε και η ώρα των ανακοινώσεων.

Συνεπώς από εδώ και πέρα οι όποιες αλλαγές θα βλέπουμε στην W14 θα φέρουν την υπογραφή του Τζέιμς Άλισον. Ακόμη πιο σημαντική όμως για την ομάδα θα είναι η συμμετοχή του στον σχεδιασμό του νέου μονοθέσιου της. Άλλωστε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έπειτα και από αυτήν την εξέλιξη η Mercedes στρέφει ήδη το βλέμμα της προς το 2024.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Vasseur: Ιδιαίτερα επιεικής η τιμωρία της Red Bull
Verstappen: Η F1 βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση
Aston Martin: Με Honda από το 2026;