Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Άμπου Ντάμπι: Η πραγματική απειλή (+video)

Ελλάδα 5:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Άμπου Ντάμπι: Η πραγματική απειλή (+video)

FORMULA 1

F1 GP Άμπου Ντάμπι: Η πραγματική απειλή (+video)

FORMULA 1

Η pole πήγε, όπως συνήθως, στον Φερστάπεν και 0 Λεκλέρ ο οδηγός που βρέθηκε πιο κοντά του. Όμως η πραγματική απειλή για τον Ολλανδό εχθές ήταν η McLaren.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί καμία εκ των δύο MCL60 να μην μπόρεσε να κερδίσει την RB19 με τον αριθμό 1 ή έστω την Ferrari του Λεκλέρ. Εντούτοις αυτό δεν πρέπει να μας παρασύρει.

Εάν αντιπαραθέσουμε τους δύο καλύτερους γύρους των Φερστάπεν και Λεκλέρ στο Q3 θα παρατηρήσουμε ότι ο Ολλανδός προηγείται από την αρχή μέχρι το τέλος. O συνδυασμός RB19-Φερστάπεν είναι συνεχώς -έστω και για λίγο- ανώτερος από τους Λεκλέρ-SF-23. Με άλλα λόγια η RB19 στα χέρια του Ολλανδού έχει υψηλότερο ταβάνι ακόμη και στο αδύνατο για εκείνην σημείο της φέτος, τις κατατακτήριες δοκιμές.

Η ιστορία αλλάζει όταν στην θέση του Λεκλέρ βάλουμε τον Νόρις. Ο Βρετανός με την MCL60 μπορεί και είναι ταχύτερος του Φερστάπεν σε αρκετά σημεία του γύρου. Ιδιαίτερα στους δύο πρώτους τομείς. Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των δύο μονοθέσιων, όμως, θέτουν και διαφορετικές προκλήσεις στους οδηγούς τους.

Για τον Φερστάπεν το ζητούμενο ήταν η διαφύλαξη των εμπρός ελαστικών πριν τις βασανιστικές στροφές του τρίτου τομέα. Για τον Νόρις το στοίχημα ήταν η διαφύλαξη των πίσω ελαστικών.

Advertisement

Ο Μαξ κατόρθωσε να κάνει έναν πολύ «λογικό» πρώτο γύρο στο Q3. Όπως αποδείχθηκε λίγα λεπτά αργότερα αυτός ήταν αρκετά καλός για την pole. Ωστόσο η εικόνα θα μπορούσε πολύ εύκολα να ήταν διαφορετική.

Ο Νόρις έδειξε στην τελευταία του προσπάθεια ότι είχε το δυναμικό να κλείσει την διαφορά του από τον Φερστάπεν. Όμως το λάθος του στην στροφή 13 του στέρησε την δυνατότητα να ξεκινήσει από την pole ή ακόμη και από την πρώτη σειρά.

Επαναλαμβανόμενο μοτίβο

Εάν συνθέσουμε τους δύο ιδανικούς γύρους των Φερστάπεν-Νόρις εχθές -και λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της πρόσφυσης στην πίστα- ο Βρετανός είναι εξίσου ταχύς με τον Ολλανδό. Η μεταξύ τους διαφορά είναι μόνο λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Σημαίνει αυτό ότι ο Νόρις έχασε χθες μια μεγάλη ευκαιρία για την pole με το λάθος του στην στροφή 13; Κρίνοντας εκ των υστέρων -καθώς ούτε ο Φερστάπεν βελτίωσε στην δεύτερή του προσπάθεια- θα λέγαμε ότι μάλλον ναι.

Όμως αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο για τον Λάντο φέτος. Πολλές φορές έχει βρεθεί μία ανάσα πριν από την pole. Ωστόσο στο τέλος, στην κρίσιμη στιγμή, πάντα κάνει κάποιο λάθος και η ευκαιρία κάνει φτερά.

Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό για έναν οδηγό του επιπέδου του. Ιδίως όταν στο δεύτερο μονοθέσιο βρίσκεται η… επιτομή του cool που ακούει στο όνομα Όσκαρ Πιάστρι. Μπορεί ο Αυστραλός να βγήκε τελικά τρίτος χθες μόνο λόγω του λάθους του Λάντο. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Όσκαρ είναι rookie.

Η απόδοσή του τα επόμενα δύο χρόνια μόνο θα ανεβαίνει. Όσο κερδίζει εμπειρία τόσο πιο γρήγορος θα είναι σε όλους τους τύπους σιρκουί. Πήραμε ήδη μία γεύση φέτος. Το 2024 ο Πιάστρι θα είναι ακόμη καλύτερος.

Η μεγάλη ανατροπή

Δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο, όμως, για τον Λάντο. Ο Βρετανός τρέχει ήδη 4 χρόνια στην F1 και λίγο-πολύ έχει δείξει τόσο τα δυνατά όσο και τα αδύνατα σημεία του. Και, δυστυχώς για εκείνον, μία από τις αδυναμίες του δείχνει να είναι η διαχείριση της πίεσης.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, φυσικά, την ικανότητα του Λάντο. Ωστόσο καθώς η McLaren επιχειρεί να κάνει την μεγάλη ανατροπή για το 2024, μία άλλη ανατροπή, εσωτερική, αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Ο Πιάστρι αργά αλλά σταθερά καταφέρνει να κερδίζει έδαφος σε κάθε αγώνα έναντι του πολύ πιο έμπειρου Νόρις. Σε περίπτωση που η ανοδική τάση της McLaren συνεχιστεί και του χρόνου, η πίεση για αποτελέσματα στους οδηγούς της μόνο θα μεγαλώνει. Και σε αυτό το σενάριο ο Πιάστρι έχει μέχρι στιγμής το πάνω χέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Άμπου Ντάμπι: Προεπισκόπηση
Χάμιλτον: Ο Χόρνερ μου έστειλε πρώτος μήνυμα!
F1 GP Άμπου Ντάμπι: Η τελευταία pole της χρονιάς στον Φερστάπεν