FORMULA 1

F1 GP Άμπου Ντάμπι: Προεπισκόπηση

Ελλάδα 10:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Άμπου Ντάμπι: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

F1 GP Άμπου Ντάμπι: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

Η σεζόν του 2023 ολοκληρώνεται στο Άμπου Ντάμπι με την μάχη για τη δεύτερη θέση στους κατασκευαστές να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Advertisement
Advertisement

Η Mercedes προηγείται της Ferrari για 4 βαθμούς. Μία διαφορά η οποία εύκολα θα μπορούσε να ανατραπεί στην πίστα της Yas Marina.

Φυσικά η δεύτερη θέση προσδίδει κάποιο επιπλέον πρεστίζ όπως και μερικά εκατομμύρια δολάρια παραπάνω σε όποια ομάδα την κατακτήσει. Ωστόσο ακόμη και η νικήτρια της μάχης αυτής δεν θα μπορούσε να είναι πολύ υπερήφανη. Η δεύτερη θέση θα είναι μικρή παρηγοριά τόσο για τους Ιταλούς όσο και για τους Γερμανούς. Εξάλλου το βλέμμα τους είναι ήδη στραμμένο προς το 2024.

Advertisement
Advertisement

Η χρονιά ανήκε στην Red Bull και τον Μαξ Φερστάπεν από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο φοβερός αυτός συνδυασμός είναι σίγουρα το φαβορί και για τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς. Έτσι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Φερστάπεν θα κατακτήσει την 19η (!) φετινή του νίκη σε 22 αγώνες.

Ένα πραγματικά ασύλληπτο επίτευγμα που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί στην ιστορία του σπορ. Και ίσως δεν ξαναδούμε στο μέλλον. Οι υπόλοιποι απλώς μετράνε αντίστροφα για την επόμενη σεζόν.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Advertisement

Η 5,281 χιλιομέτρων αριστερόστροφη διαδρομή της υπερσύγχρονης Yas Marina έχει φιλοξενήσει τα περισσότερα φινάλε σεζόν από το 2009 όταν και έλαβε χώρα το πρώτο Grand Prix στο Άμπου Ντάμπι. Δίπλα ακριβώς στην πίστα βρίσκεται το μεγάλο θεματικό πάρκο της Ferrari.

Advertisement

Ήταν ο πρώτος αγώνας ο οποίος διεξήχθη σε… μεικτές εντάσεις φωτός με την εκκίνηση να δίνεται το σούρουπο και τους προβολείς να ανάβουν κατά τη διάρκεια του. Από οδηγικής άποψης πέραν των πρώτων τεσσάρων στροφών δεν είναι κάτι το συγκλονιστικό, ενώ και τα προσπεράσματα δεν είναι τόσο εύκολα παρά τις δύο μεγάλες πίσω ευθείες.

Ο τεχνικός (αν και λίγο βαρετός) τελευταίος τομέας προσφέρει και το μεγαλύτερο κέρδος σε χρόνο. Ο αγώνας ολοκληρώνεται έπειτα από 58 γύρους.

Ελαστικά

Advertisement

Η Pirelli φέρνει τις τρεις πιο μαλακές της γόμες για τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς. Η φθορά των ελαστικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Τόσο λόγω της χάραξης όσο και λόγω της λείας ασφάλτου.

Επιπλέον, καθώς ο αγώνας διεξάγεται αργά το απόγευμα, η θερμοκρασία οδοστρώματος είναι αρκετά χαμηλή. Κατά συνέπεια, ο αγώνας παραδοσιακά βγαίνει με μία στάση στα pits.

Όπως συμβαίνει παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια, την Τρίτη μετά το Grand Prix θα ακολουθήσει μία ημέρα δοκιμών της Pirelli με όλες τις ομάδες να συμμετέχουν. Ωστόσο δεν θα υπάρξουν νέες γόμες προς δοκιμή. Οι FIA και Pirelli έχουν συμφωνήσει να διατηρήσουν τις φετινές γόμες και για το 2024.

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από τον ΑΝΤ1 αλλά και την Cosmote TV. Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 24/11
    11:30: FP1
    15:00: FP2
  • Σάββατο 25/11
    12:30: FP3
    16:00: Κατατακτήριες δοκιμές
  • Κυριακή 26/11
    15:00: Αγώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
GM: Εγγράφηκε ως κατασκευάστρια PU από το 2028
F1 GP Λας Βέγκας: Η μπίλια στον άσσο! (+video)
F1: Έτσι θα είναι τα μονοθέσια του 2026!