Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

«Έφυγε» ο πρώην πρόεδρος της FIA, Max Mosley

Ελλάδα 23:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

«Έφυγε» ο πρώην πρόεδρος της FIA, Max Mosley

FORMULA 1

«Έφυγε» ο πρώην πρόεδρος της FIA, Max Mosley

FORMULA 1

Ο Max Mosley, πάλαι ποτέ πανίσχυρη φιγούρα στον κόσμο των αγώνων, «έφυγε» σε ηλικία 81 ετών.

Advertisement
Advertisement

Γεννημένος το 1940, ήταν γιος του αμφιλεγόμενου πολιτικού Sir Oswald Mosley και της Λαίδης Diana Mosley. Σπούδασε νομική αλλά παράλληλα με τα χρέη του ως δικηγόρος, ακολούθησε ερασιτεχνική καριέρα, αγωνιζόμενος αρχικά σε sportscars και μετέπειτα στη Formula 2.

Αποχώρησε από τους αγώνες το 1969 και έγινε συνιδρυτής της March Engineering, έναν εκ των εμβληματικών κατασκευαστών του παρελθόντος. Παράλληλα, εκτελούσε χρέη νομικού συμβούλου του Συνδέσμου Κατασκευαστών της F1 (FOCA) ενώ είχε συνεισφέρει στη σύνταξη του πλαισίου της αρχικής Συμφωνίας Ομονοίας του σπορ.

Advertisement
Advertisement

Το 1986 εξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν Κατασκευαστών της FISA και πέντε χρόνια μετά, ανέλαβε τη γενικότερη προεδρία της FISA. Με τις ζυμώσεις που ακολούθησαν και με τη FIA να αναλαμβάνει τον έλεγχο των αγωνιστικών δραστηριοτήτων παγκοσμίως, ο Mosley διαδέχθηκε το 1993 τον Jean-Marie Balestre στο ρόλο του προέδρου.

O Βρετανός βρέθηκε στον προεδρικό θώκο μέχρι το 2009, όταν και παρέδωσε τη σκυτάλη στον νυν πρόεδρο, Jean Todt. Στο μεσοδιάστημα, είχε επανεκλεγεί το 1997, το 2001 και το 2005.

Μπορεί οι περισσότεροι να τον θυμούνται για τον «πόλεμό» του με το αφεντικό της McLaren, Ron Dennis, και το σκάνδαλο που αφορούσε τη σεξουαλική του δραστηριότητα που οδήγησε στη δικαστική μάχη με την εφημερίδα «News of the World», ήταν όμως υπέρμαχος της ασφάλειας.

Advertisement

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή δεδομένων μετά τα δυστυχήματα των Roland Ratzenberger και Ayrton Senna, με πιο αυστηρά crash test, την εισαγωγή λύσεων όπως το HANS ενώ έπαιξε το ρόλο του ακόμα και στην ανάπτυξη των δοκιμών πρόσκρουσης του EuroNCAP που αφορά στα επιβατικά αυτοκίνητα.

Advertisement

Διαβάστε επίσης:
F1 GP Μονακό: Πρίγκιπας Verstappen!
F1: Νέο πολυετές συμβόλαιο του Norris με τη McLaren
Οι πλουσιότεροι των πλουσίων στον γαλαξία της F1!