Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Βελγίου: Pole Verstappen, λάμψη Russell, ατύχημα Norris (vids)

Ελλάδα 11:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

GP Βελγίου: Pole Verstappen, λάμψη Russell, ατύχημα Norris (vids)

FORMULA 1

GP Βελγίου: Pole Verstappen, λάμψη Russell, ατύχημα Norris (vids)

FORMULA 1

Το θρυλικό Spa-Francorchamps προσέφερε ένα ακόμα συγκλονιστικό απόγευμα, με τις κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Βελγίου να τα έχουν όλα!

Advertisement
Advertisement

Μεγάλη μάχη για την pole την οποία κατέκτησε ο Max Verstappen, μεγάλη έκπληξη με τον George Russell να τοποθετεί τη Williams στην πρώτη σειρά του grid και μεγάλη ανησυχία ώσπου να δούμε πως ο Lando Norris ήταν καλά μετά το τρομακτικό του ατύχημα στο Q3. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η πίστα του Spa υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με βροχή και τη θερμοκρασία αέρα στους 14 βαθμούς! Όμως το πολύ συσσωρευμένο νερό οδήγησε σε καθυστέρηση της έναρξης της διαδικασίας κατά 12 λεπτά.

Όταν είχαμε επιτέλους πράσινο φως, οι Williams ήταν τα μοναδικά μονοθέσια που τόλμησαν να βγουν στην πίστα με ενδιάμεσα ελαστικά και παρά την έξοδο του Nicholas Latifi στη στροφή 12, σύντομα αποδείχθηκε πως αυτή ήταν η σωστή επιλογή βάσει της κατάστασης του οδοστρώματος.

Advertisement

Οι Williams ήταν κατά πολύ ταχύτερες, με αποτέλεσμα όλοι να σπεύσουν στα pit για ενδιάμεσα ελαστικά, υπό την απειλή της βροχής η οποία ερχόταν. Και με αυτά, είχαμε κάποια αποκατάσταση της τάξης. Ο Lando Norris της McLaren έκανε τον καλύτερο χρόνο , με τους Max Verstappen της Red Bull Racing και Lewis Hamilton της Mercedes να ακολουθούν.

Όσο για τη ζώνη αποκλεισμού, εκεί δεν ήταν οι Williams που καρπώθηκαν της σωστής τους επιλογής. Αντίθετα, αποκλείστηκαν οι δύο Alfa Romeo, η AlphaTauri του Yuki Tsunoda και οι δύο Haas.

Advertisement

Το Q2 ήταν εξίσου συναρπαστικό. Ο Norris ήταν ξανά ταχύτερος όλων και παρότι οι Mercedes παρατάχθηκαν πίσω του στην κατάταξη, προκρίθηκαν πραγματικά την τελευταία στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό πως οι οδηγοί της γερμανικής ομάδας άλλαξαν τρία σετ ενδιάμεσων ελαστικών κατά τη διάρκεια του Q2!

Advertisement

Εκτός συνέχειας έμειναν και οι δυο Ferrari, με τον Charles Leclerc να εκφράζει τη δυσαρέσκεια του μέσω team radio για τις επιλογές της ομάδας του. Αποκλείστηκαν ακόμα η Williams του Nicholas Latifi, η Alpine του Fernando Alonso και η Aston Martin του Yuki Tsunoda.

Το Q3 ξεκίνησε με τη βροχή να εντείνεται και τους πιλότους να χρησιμοποιούν full wet ελαστικά. Παρότι η αρχική αίσθηση των Norris και Sebastian Vettel ήταν πως υπήρχε πολύ νερό στην πίστα και θα έπρεπε να διακοπεί η διαδικασία, η διακοπή ήρθε με άσχημο τρόπο.

Ο Βρετανός έχασε τον έλεγχο της McLaren περνώντας από την Eau Rouge και κατέληξε στον προστατευτικό τοίχο από ελαστικά στην Raidillon. Η MCL35M διαλύθηκε αλλά ευτυχώς o 21χρονος ήταν καλά στην υγεία του και βγήκε δίχως βοήθεια από το μονοθέσιό του. Μεταφέρθηκε ωστόσο για προληπτικούς λόγους στο ιατρικό κέντρο της πίστας. Το Q3 διακόπηκε με 8.59 ακόμα στο χρονόμετρο.

Όταν καθαρίστηκε η πίστα από τα θραύσματα και οι συνθήκες κρίθηκαν κατάλληλες για να έχουμε ξανά δράση, ο Hamilton μπήκε με φόρα και ήταν 0.973 μπροστά από τον Verstappen, με τον Sergio Perez να μπαίνει ανάμεσά τους, στο μισό δευτερόλεπτο μακριά από τον πρωταθλητή. Είχαν όμως άλλη μία προσπάθεια.

Κι εκεί, ο George Russell άφησε άπαντες άφωνους με χρόνο 2.00.086, επίδοση που ο Hamilton δεν μπόρεσε να βελτιώσει – ήταν 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω του!

Η μοναδική απάντηση ήρθε από τον Verstappen που κατέβηκε στο 1.59.765 και πήρε την πρώτη Pole της Red Bull στο Βέλγιο μετά από μία δεκαετία!

O Hamilton αρκέστηκε στην τρίτη θέση και θα εκκινήσει με τη McLaren του Daniel Ricciardo δίπλα του στη δεύτερη σειρά του grid. Στην τρίτη θα είναι η Aston Martin του Sebastian Vettel και η Scuderia AlphaTauri του Pierre Gasly.

Όσο για τον Bottas, η απόδοσή του ήταν απογοητευτική αφού σημείωσε μόλις τον όγδοο καλύτερο χρόνο. Και κουβαλώντας ποινή 5 θέσεων στο grid μετά το ατύχημα που προκάλεσε στην Ουγγαρία, θα εκκινήσει μόλις δέκατος-τρίτος!

Αναλυτικά η κατάταξη:

Διαβάστε επίσης:
Μένει και το 2022 στην Alpine o Alonso
Πολλοί οι υποψήφιοι για μία θέση στη Williams
Παροικία της F1 στη Μύκονο (video)