Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Michael Schumacher: Οκτώ χρόνια άνισης μάχης

Ελλάδα 20:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Michael Schumacher: Οκτώ χρόνια άνισης μάχης

FORMULA 1

Michael Schumacher: Οκτώ χρόνια άνισης μάχης

FORMULA 1

Μία ακόμα χρονιά μας αφήνει, μία χρονιά που έκρυβε ατελείωτες συγκινήσεις για τους φίλους της F1 αλλά που όπως συμβαίνει σταθερά από το 2013, κλείνει με στεναχώρια.

Advertisement
Advertisement

 

Η 29η Δεκεμβρίου θεωρείται πια «μαύρη μέρα» καθώς είναι η ημέρα που άλλαξε για πάντα τον σπουδαίο Michael Schumacher. Πάνε λοιπόν ήδη οκτώ χρόνια από το ατύχημα που ο Schumi τραυματίστηκε κάνοντας σκι στις Γαλλικές Άλπεις.

Ένα ατύχημα, που τον έχει έκτοτε εγκλωβισμένο στον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής του. Σε μία άνιση μάχη όπου προσπαθεί να κάνει ένα αδιανόητο comeback – σαν αυτά που έκανε στις πίστες.

Advertisement
Advertisement

 

Όλα έγιναν το πρωί της Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου του 2013. Ο βετεράνος πια Schumacher περνούσε χρόνο με την οικογένειά του και επιδιδόταν σε μία από τις άλλες του μεγάλες αγάπες, το σκι. Βρισκόταν στο τουριστικό θέρετρο της Meribel, στις γαλλικές Άλπεις, έναν συχνό για εκείνον προορισμό.

Advertisement

Ήξερε εκείνη την πλαγιά απ’ έξω, σχεδόν κάθε της «παγίδα», όπως συνέβαινε και στις πίστες της F1. Όμως ενώ έκανε σκι με τον γιο του, βρέθηκε για λίγο εκτός των ορίων της.  Έχασε την ισορροπία του λόγω ενός βράχου που είχε καλυφθεί από μαλακό χιόνι και χτύπησε το κεφάλι του σε άλλο βράχο, που βρισκόταν οκτώ μέτρα εκτός της πίστας. Το χτύπημα ήταν τόσο σφοδρό που το κράνος του έσπασε. Χωρίς αυτό, η καρό σημαία θα είχε πέσει ακαριαία.

Advertisement

Παρότι αρχικά φαινόταν σαν ένα δυνατό μεν, συνηθισμένο δε χτύπημα, σύντομα ήταν σαφές πως τα πράγματα ήταν σοβαρά. Είχε εγκεφαλική αιμορραγία και οι επιπτώσεις έγιναν σύντομα εμφανείς. Ευτυχώς υπήρξε άμεσα βοήθεια, με ομάδα διασωστών στο πλευρό του μέσα σε λίγα λεπτά και το ελικόπτερο να σπεύδει να τον μεταφέρει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκρενόμπλ. Εκεί ο Γερμανός υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις ώστε να μειωθεί η πίεση στον εγκέφαλο του από τα αιματώματα που προκάλεσε η εγκεφαλική αιμορραγία. Αμφότερες ήταν επιτυχημένες και έφεραν σταθερότητα στην κατάσταση της υγείας του.

Αντίθετα, στα ΜΜΕ όλου του κόσμου επικρατούσε φρενίτιδα. Αμφιλεγόμενες και ως επί το πλείστον λανθασμένες πληροφορίες έκαναν το γύρο του κόσμου, σε μία κατάσταση τρέλας. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, απλός κόσμος μαζευόταν έξω από το νοσοκομείο της Grenoble, θαυμαστές του σπουδαίου οδηγού έφταναν από διάφορα μέρη της Ευρώπης, απλά για να συμπαρασταθούν με τον δικό τους τρόπο. Την ίδια ώρα, η οικογένειά του εκλιπαρούσε μέσω ανακοινώσεων τα ΜΜΕ, να σεβαστούν την κατάσταση και να τους αφήσουν να δώσουν τον αγώνα τους. Χωρίς αντίκρισμα αφού υπήρξαν πολλές προσπάθειες να κλαπεί ο ιατρικός του φάκελος, να παρθούν φωτογραφίες του στο κρεβάτι, ακόμα και παπάς ντύθηκε ένας αθεόφοβος δημοσιογράφος για να αποκτήσει πρόσβαση στα άδυτα της μονάδας εντατικής θεραπείας.

Advertisement

Πέρασε ένας μήνας προτού ξεκινήσουν οι προσπάθειες να βγει από την καταστολή, μία διαδικασία που όπως αναμενόταν δεν ήταν εύκολη. Δύο εβδομάδες αργότερα κι ενώ οι φήμες οργίαζαν, η εκπρόσωπος της οικογένειας Schumacher, Sabine Kehm, εξέδωσε ανακοίνωση που επιβεβαίωνε πως ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, βρισκόταν ακόμα σε διαδικασία αφύπνισης. Την ίδια ώρα, οι εισαγγελικές έρευνες απέκλειαν το ενδεχόμενο εγκληματικής αμέλειας στο συμβάν, καθώς οι έρευνες αλλά και το υλικό από την κάμερα στο κράνος του 52χρόνου σήμερα Schumacher, έδειξαν πως το ατύχημα ήρθε με δική του υπαιτιότητα.

Ήταν 12 Μαρτίου του 2014 όταν για πρώτη φορά, η Kehm έκανε επίσημα λόγο για «ενθαρρυντικά σημάδια», παρά τη σημαντική απώλεια βάρους του Γερμανού – εξέλιξη εύλογη σε τέτοιες περιπτώσεις. Στις 4 Απριλίου εκείνου του έτους, η Γερμανίδα επιβεβαίωσε πως ο Schumacher είχε στιγμές αφύπνισης και αντίληψης όσων συνέβαιναν γύρω του. Λίγες ημέρες μετά κρίθηκε από τους θεράποντες ιατρούς εφικτή η αποχώρησή του από τη μονάδα εντατικής θεραπείας ενώ στα μέσα Ιουνίου βγήκε και από τη νευρολογική μονάδα, περνώντας σε μονάδα αποθεραπείας και αποκατάστασης.

schumacher_japan10_laughs_closeup_front1000x600

Την 169η ημέρα από το ατύχημα, ο άσος των αγώνων μεταφέρθηκε στη Λωζάνη και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο CHUV. Σε κοντινή δηλαδή απόσταση από το σπίτι του, όπου και ήταν ο επόμενος προορισμός, στις 9 Σεπτεμβρίου. Εκεί στήθηκε ένα υπερσύγχρονο ιατρικό κέντρο, στρατολογήθηκε μία εξαιρετική ιατρική ομάδα και το σημαντικότερο, ο Schumi είχε πλέον σε σταθερή βάση την αγάπη της συζύγου του, Corinna, και των παιδιών τους. Μερικές φορές λένε, σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις, ίσως αυτή η οικογενειακή ζεστασιά και τα έντονα συναισθήματα, μπορούν να πετύχουν όσα δεν μπορεί η ιατρική…

Τουλάχιστον αυτό ευχόμασταν όλοι αν και τώρα πια, 8 χρόνια μετά, δεν έχουμε σχεδόν καμία σαφή πληροφορία σχετικά με την πορεία αποκατάστασης του πολυπρωταθλητή.

Τα τελευταία νέα που μπορεί να είχαν κάποια εγκυρότητα, ήθελαν τον Schumacher να μη μπορεί να περπατήσει, να μη μπορεί να μιλήσει αλλά να έχει επαφή με το περιβάλλον και να έχει τη δυνατότητα κάποιας, περιορισμένης και απροσδιόριστης μεθόδου επικοινωνίας.

Το επίσημο ντοκιμαντέρ για τον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, που προβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Netflix, δεν έδωσε καμία νέα πληροφορία. Όμως ενίσχυσε το φόβο πως ο Schumacher που ξέραμε, δεν υπάρχει πια. Όχι όπως τον θυμόμαστε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Schumacher: Το ντοκιμαντέρ που συγκλονίζει (video)
Corinna Schumacher: Ο Michael είναι διαφορετικός αλλά είναι εδώ
Todt: «Ο Schumacher ζει με τις συνέπειες»