Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Νέα σεζόν, νέα roll-bar (+video)

Ελλάδα 1:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1: Νέα σεζόν, νέα roll-bar (+video)

FORMULA 1

F1: Νέα σεζόν, νέα roll-bar (+video)

FORMULA 1

Ο φετινός αγώνας στο Silverstone ήταν ένας από τους πιο δραματικούς της σεζόν. Όμως, παρά τις πολλές μάχες στην πίστα, την παράσταση έκλεψε, δυστυχώς, το ανατριχιαστικό ατύχημα του Guanyu Zhou στην πρώτη εκκίνηση. Ευτυχώς, ο Κινέζος της Alfa Romeo βγήκε σώος από το μονοθέσιο. Ωστόσο, η FIA δεν επαναπαύεται.

Advertisement
Advertisement

Βλέπετε, το συγκεκριμένο ατύχημα ήταν ανησυχητικό από πολλές απόψεις. Η αρχική επαφή του Russell με την C42 του Zhou έγινε με τέτοια ταχύτητα και υπό τέτοια γωνία ώστε η Alfa Romeo αναποδογύρισε σχεδόν αμέσως. Έχοντας ήδη αναπτύξει αρκετά μεγάλη ταχύτητα, σύρθηκε κατά μήκος της ευθείας των pits ώσπου να συναντήσει την αμμοπαγίδα και να καταλήξει πίσω από τις μπαριέρες.

Σίγουρα, οι πιθανότητες να συμβεί η ίδια ακριβώς επαφή στο μέλλον είναι απειροελάχιστες. Όμως, αυτό που ανησύχησε τους ανθρώπους της FIA ήταν η συμπεριφορά του roll bar κατά τη διάρκεια του ατυχήματος. Ενώ ο Zhou βρισκόταν ακόμη αναποδογυρισμένος στην άσφαλτο, εκείνο ξεκόλλησε αφού πρώτα είχε “σκάψει” το οδόστρωμα. Μόνο το Halo κράτησε προστατευμένο τον Zhou μέχρι η Alfa Romeo να σταματήσει την τρελή της πορεία.

Γιατί το roll bar αποκολλήθηκε;

Advertisement
Advertisement

Καταρχάς θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τι ισχύει για τα roll bars (ή roll hoops) των μονοθέσιων της F1. Αυτά είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο και προσκολλώνται σε δύο ή τέσσερα σημεία με το σασί το οποίο είναι κατασκευασμένο από ανθρακόνημα.

Τα roll bars υποβάλλονται σε συνεχείς δοκιμές αντοχής (stress tests). Συγκεκριμένα για να περάσει τα τεστ της ομοσπονδίας ένα τέτοιο εξάρτημα πρέπει να αντέχει φορτίο 10 τόνων κατά τον εγκάρσιο άξονα, 7 τόνων κατά τον διαμήκη και 6 τόνων κατά τον οριζόντιο.

Advertisement

Όμως, υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια. Το φορτία που ασκούνται κατά τις δοκιμές του εξαρτήματος είναι στατικά. Για αυτό και αν παρατηρήσετε προσεκτικά θα δείτε ότι κατά την αρχική επαφή του roll bar με την άσφαλτο εκείνο παρέμεινε άθικτο. Όμως, η συνέχεια του της πορείας του μονοθέσιου δεν είχε προσομοιωθεί ποτέ στις δοκιμές αντοχής.

Το αυτοκίνητο έκανε δύο πλήρεις περιστροφές κατά τον εγκάρσιο άξονα του ενώ ταυτόχρονα κινούταν κατά τον διαμήκη, μέχρι να καταλήξει πάνω από τα προστατευτικά ελαστικά και πίσω από τις μπαριέρες. Αυτή η εναλλασσόμενη διεύθυνση των φορτίων που ασκήθηκαν ήταν που ουσιαστικά “ξερίζωσε” το roll bar από το αυτοκίνητο. Προσοχή: Το roll bar δεν έσπασε, αποκολλήθηκε. Λίγο πριν αποκολληθεί, μάλιστα, πρόλαβε να “σκάψει” την άσφαλτο.

Advertisement

Τι αλλάζει για το 2023

Σε τρεις ξεχωριστές συναντήσεις, με την συμμετοχή μηχανικών από τις ομάδες, οι τεχνικοί εκπρόσωποι της FIA κατέληξαν σε μια σειρά μέτρων και τεχνικών κανονισμών για την ερχόμενη σεζόν. Με την απόφαση του παγκόσμιου συμβουλίου μηχανοκίνητου αθλητισμού της περασμένης Τρίτης, αυτά τα μέτρα επισημοποιήθηκαν.

Νέες προδιαγραφές θα ισχύουν για το άνω άκρο του roll bar. Αυτό θα πρέπει από το 2023 να είναι στρογγυλεμένο και να μην λεπταίνει σε ένα σημείο. Έτσι θα μειωθεί ο κίνδυνος του να “σκαφτεί” η άσφαλτος όπως συνέβη στην περίπτωση του Zhou.

Advertisement

Επιπλέον, αλλάζει και ο τρόπος διεξαγωγής των stress tests. Σύμφωνα με την απόφαση της FIA, η πίεση στο roll bar θα ασκείται πλέον πιο ψηλά. Το roll bar θα πρέπει επίσης να αντέχει σε μια νέα δοκιμή στο μέλλον, κατά την οποία θα σπρώχνεται προς τα εμπρός. Ακόμη πιο αυστηρά stress tests έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη σεζόν 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Alonso: Πώς έβαλε φωτιά στη silly season της F1
FIA: Επικυρώθηκαν οι αλλαγές για το 2023 και η νέα φόρμουλα των PU για το 2026
F1: Πόσα χρήματα βγάζει ο κάθε οδηγός;