Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Οργισμένη απάντηση στον Sulayem!

Ελλάδα 10:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1: Οργισμένη απάντηση στον Sulayem!

FORMULA 1

F1: Οργισμένη απάντηση στον Sulayem!

FORMULA 1

Σε κρίση φαίνεται ότι εισέρχονται οι σχέσεις της FIA με την Formula 1. Αιτία είναι τα σχόλια του προέδρου της ομοσπονδίας Mohammed Ben Sulayem σχετικά με την εμπορική αξία του σπορ.

Advertisement
Advertisement

Ο Sulayem είχε αντιδράσει στο δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο μιλούσε για πρόταση εξαγοράς που είχε γίνει στην Liberty Media από το κρατικό ταμείο επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων οι Σαουδάραβες είχαν προσφέρει 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην Liberty για την εξαγορά της F1. Η κρούση είχε γίνει, σύμφωνα με το Bloomberg, στις αρχές του 2022. Όμως, οι Αμερικανοί είχαν αρνηθεί να συζητήσουν για πώληση της F1 ασχέτως τιμής. Έτσι, δεν δόθηκε συνέχεια στο θέμα.

Advertisement
Advertisement

Τουλάχιστον, μεταξύ της Liberty και του PIF. Όμως, με την δημοσιοποίηση της ιστορίας, ο Mohammed Ben Sulayem αποφάσισε να παρέμβει δημόσια. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter, τα όσα δημοσίευσε το Bloomberg.

«Η FIA, ως θεματοφύλακας του μηχανοκίνητου αθλητισμού αλλά και ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, είναι πολύ επιφυλακτική σχετικά με την φημολογούμενη, παραφουσκωμένη τιμή των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκε στην F1» δήλωσε ο Sulayem.

Advertisement

«Οποιοσδήποτε υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη του σπορ. Όχι απλώς να προσφέρει χρήματα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της FIA. «Είναι χρέος μας να αναλογιστούμε τις μελλοντικές επιπτώσεις που θα είχε μία τέτοια εξέλιξη σε μια σειρά από θέματα όπως στο κόστος για τους διοργανωτές, στις εμπορικές χρεώσει καθώς αλλά και στους φίλους του σπορ».

Advertisement

Ο Sulayem ολοκλήρωσε την δημόσια παρέμβασή του σημειώνοντας ότι η FIA θα πρέπει να συμμετάσχει στις όποιες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την πώληση της F1. Τόνισε, μάλιστα, ότι το πρωτάθλημα της F1 ανήκει στην FIA.

Η απάντηση της F1

Υπενθυμίζουμε ότι η FIA το 2000 -επί προεδρίας Mosley– είχε εκμισθώσει στην FOM τα εμπορικά δικαιώματα της F1 για 100 χρόνια έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τον διακανονισμό αυτό η ομοσπονδία θα περιοριζόταν αποκλειστικά στην ρύθμιση του πρωταθλήματος μέσω τις θέσπισης των κανονισμών αλλά και του ελέγχου εφαρμογής τους.

Advertisement

Φαίνεται, βέβαια, ότι η μεγάλη άνοδος της εμπορικής αξίας του σπορ –αποτιμάται στα 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια– δεν έχει αφήσει ασυγκίνητη την ομοσπονδία. Έτσι, τουλάχιστον, ερμήνευσε την παρέμβαση Sulayem η Formula 1. Δηλαδή η Liberty Media στην οποία ανήκει η διαχείριση των εμπορικών δικαιωμάτων του σπορ.

Για τον λόγο αυτόν, η αντίδραση των Αμερικανών ήταν άμεση. Την Τρίτη, το νομικό τμήμα της F1 επέδωσε επιστολή στον Sulayem η οποία κοινοποιήθηκε και στις ομάδες του πρωταθλήματος. Στην επιστολή οι ιθύνοντες του σπορ διαμαρτύρονται για τα σχόλια του προέδρου της FIA. Ισχυρίζονται δε, ότι ο Sulayem υπερέβη τον ρόλο του.

«Η FIA έχει αποδεχτεί ανεπιφύλακτα ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο στον τομέα της εμπορικής διαχείρισης του σπορ. Είτε επηρεάζοντας τους ιδιοκτήτες είτε υπονομεύοντας τα δικαιώματά τους» γράφει η επιστολή. «Θεωρούμε ότι τα σχόλια αυτά που έγιναν στον επίσημο λογαριασμό του προέδρου της FIA στο twitter συγκρούονται με τα δικαιώματα αυτά κατά τρόπο απαράδεκτο» καταλήγει η απάντηση της F1 στον Sulayem.

Τόσο η F1 όσο και η FIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν την επιστολή αυτή. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει συνέχεια στο θέμα αυτό. Σίγουρα, πάντως, είναι η πρώτη μεγάλη διαμάχη  που ανέκυψε μεταξύ των δύο πλευρών κατά την προεδρία του Sulayem.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Ποιο είναι το μέλλον των σιρκουί πόλης; (+video)
Mercedes: Στις χειμερινές του Μπαχρέιν θα γνωρίζουμε
Πόσο αξίζει το τσίρκο της Formula 1;