Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Συγκριτική δοκιμή: Ford Puma ST vs Hyundai Kona 1.6T-GDI 7DCT 4WD

Ελλάδα 22:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συγκριτική δοκιμή: Ford Puma ST vs Hyundai Kona 1.6T-GDI 7DCT 4WD

ΔΟΚΙΜΕΣ

Συγκριτική δοκιμή: Ford Puma ST vs Hyundai Kona 1.6T-GDI 7DCT 4WD

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οι ιαχές του πολέμου ήχησαν από δύο αντιρρησίες συνείδησης με ανοιχτούς οικογενειακούς λογαριασμούς. Κόλαφος στις θεμελιώδεις αρχές των SUV.

Advertisement
Advertisement

Η περιέργεια στα κόκκινα. Εύχομαι ολόψυχα να με αξιώσει ο Θεός να διαπιστώσω από πρώτο χέρι το πώς θα διαχειριστούν -όταν έρθει η ώρα- οι «παλαβοί» της Ford Performance την… απειλή του εξηλεκτρισμού που εξαπλώνεται σαν πανδημία. Τι θα σκαρφιστούν άραγε τα επόμενα χρόνια προκειμένου αφενός να μη χαλάσει αυτή η εξαιρετική χημεία της ανόθευτης σπορ ιδιοσυγκρασίας των μικρότερων ST (Fiesta και Puma), αφετέρου να έχουν την κατάλληλη απάντηση απέναντι στα αυστηρά όρια εκπομπών CO2 προκειμένου να μη διαταράξουν αισθητά τον μέσο όρο εκπομπών του στόλου αυτοκινήτων της Ford.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συγκεκριμένη σειρά ST θα περάσει στην Ιστορία, για την ακρίβεια στο πάνθεον των «χρυσών» εκείνων GTI που λατρέψαμε, ενισχύοντας τον οσονούπω συλλεκτικό χαρακτήρα τους. Είναι αυτά που συνέδεσαν επιτυχώς το χθες με το σήμερα διατηρώντας αναμμένη τη φλόγα του αληθινού petrolhead. Πολύ αμφιβάλλω εάν θα ξαναδούμε στο μέλλον τόσο επιθετικό στήσιμο με άκρως μηχανολογικό υπόβαθρο σε μικρό SUV όπως συναντάμε στο Puma: μηχανικό μπλοκέ διαφορικό, αίσθηση βγαλμένη από τα καλύτερα hot hatch των 90s και τόσο τσαγανό από έναν μικρού κυβισμού υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα χωρίς κανένα υβριδικό σύστημα, ήπιο ή μη.

Απέναντι στις καυτές δημιουργίες της Ford υψώνει ανάστημα μια εταιρεία-έκπληξη το τελευταίο διάστημα, η Hyundai. Το τμήμα επιδόσεων Ν που εδρεύει στη Nürburgring (τυχαίο;) έχει βάλει εδώ και καιρό στο στόχαστρο (και) το blue oval. Επί του προκειμένου, το Kona N Line μοιάζει με το alter ego του Puma ST, τουλάχιστον σε macho περιβολή και προδιαγραφές. Είναι όμως;

Advertisement
Advertisement

Για βάστα, βρε αδελφέ, εάν και αυτό με 198 PS, έξυπνη τετρακίνηση, πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων και αυτόματο 7άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη δεν καταστεί εμπόδιο απέναντι στη… μούρλια που αποδεδειγμένα κουβαλούν οι Φορνταίοι, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε τελευταία στο Puma ST, ποιο τελικά μπορεί;

Κι όμως, δεν χολοσκάνε εκεί στη Hyundai, αφού ακολουθεί το real thing, Kona N, με δίλιτρο μοτέρ, 280 PS και πολεμικό set up. Το N Line αποτελεί πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει. Σαφώς πιο καθημερινό και λειτουργικό από το Puma ST, περισσότερο άνετο στην πόλη και στο ταξίδι, πιο εύκολο, πιο αγχολυτικό και σχεδόν πάντα αποτελεσματικό, επιτυγχάνει τον σκοπό του χωρίς να είναι στοχοπροσηλωμένο στο ευαγγέλιο των σπορ κατασκευών.

Advertisement

Στην επταήμερη συμβίωσή μας το Kona N Line αποδείχτηκε ταχύτατο, ευθύβολο και κυρίως πρόθυμο να καταπιεί άμεσα αποστάσεις, χωρίς όμως να χαράξει στο οδηγικό υποσυνείδητο το όνομά του. Κάλλιστα δηλαδή θα μπορούσε να ήταν το 1000άρι με περισσότερη δύναμη ψηλά και αναλογικά τον ίδιο θόρυβο διαμαρτυρίας με αυτό, τίποτα περισσότερο.

Advertisement

Και αυτό παρότι ο 4κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος 1600άρης σφύζει από τεχνολογία, και ας υπολείπεται σε ροπή και απόλυτες επιδόσεις από το 3κύλινδρο σύνολο του Puma ST. Ακόμη και το light αθλητικό στήσιμο στην ανάρτηση του N Line μοιάζει να δημιουργεί χώρο στο επερχόμενο υπερόπλο Kona N, δεν εξηγείται αλλιώς. Παρόμοια γεύση και από το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (κάπως δυσανασχετεί στα κατεβάσματα υπό πίεση), η αμεσότητα του οποίου βελτιώνεται μόνο στο πρόγραμμα Sport.

Το Puma ST, από την άλλη, είναι αυτό που αρνήθηκε τις προάλλες να παίξει τον ρόλο του κομπάρσου στη διπλή δοκιμή που κάναμε με το κατά 110 PS ισχυρότερο και τετρακίνητο Cupra Formentor VZ. Εδώ παραδίδει μαθήματα πώς μπορεί ένα B-SUV με κίνηση σε έναν μόνο άξονα να υπερτερεί σε επίπεδο δυναμικών χαρακτηριστικών απέναντι σε ένα τετρακίνητο όπως το Kona.

Advertisement

Σε κάνει να πιστεύεις ακράδαντα ότι δεν πρόκειται να ξεκολλήσει στη στροφή, λες και έχεις συνάψει συμφωνία με τον διάβολο. Το μπλοκέ διαφορικό δουλεύει τόσο καλά που δεν νιώθεις καν το χαρακτηριστικό τράβηγμα της μούρης στο εσωτερικό της στροφής. Εισπράττεις μόνο την ακρίβεια και την οξύτητα του εμπρός μέρους, που σε συνδυασμό με το αναλυτικό σε ενημέρωση σύστημα διεύθυνσης κάνουν το Kona στην αντίστοιχη διαδικασία να θυμίζει… επαγγελματικό. Ακόμη και με πλήρωμα την οικογένεια, το Puma ST έχει τη δυνατότητα να γυρνά αυτόματα το κουμπί του Sport Mode στον εγκέφαλό σου, εκεί που λογικά δεν θα έπρεπε. Η αντικοινωνική συμπεριφορά μετατρέπεται σε εθισμό με έναν τρόπο που πρώτο δίδαξε το μικρότερο και ελαφρύτερο Fiesta ST.

Εξηγούμαι. Χωρίς καμία συστολή θα βυθίσεις το γκάζι στο στριφτερό κομμάτι από Διόνυσο έως Aγιο Πέτρο ακούγοντας τον βρυχηθμό του 3κύλινδρου μοτέρ ακόμη και στο πρόγραμμα Normal. Θα προσπεράσεις «σουβλάκι» σε χρόνο dt ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά τέσσερα προπορευόμενα αυτοκίνητα, προλαβαίνοντας τόσο την είσοδο της επόμενης καμπής όσο και τους απέναντι. Σου παρέχει τόση αυτοπεποίθηση σε ό,τι κάνεις που δικαίως πιστεύεις πως ένα αόρατο τεράστιο χέρι το κινεί σαν machbox αυτοκινητάκι επάνω σε ράγες.

Στην ευθεία, μετά τις 2.000-2.500 rpm, όταν δηλαδή κορυφώνονται τα 32,6 kgm ροπής, γίνεσαι καπνός. Η δυνατότητά του Puma ST όμως να διατηρεί την ταχύτητα που αποκτά σε κάθε είδους χάραξη του δρόμου είναι που το καθιστά μοναδικό – και κυρίως ερωτεύσιμο.

Ναι, με αμιγώς ευ ζην κριτήρια η καμπίνα του Kona σε πείθει περισσότερο ότι θα συμβιώσεις καλύτερα μαζί του μακροχρόνια. Παρότι δεν προηγείται σε απόλυτα χωροταξικά μεγέθη για επιβάτες και αποσκευές και τα πλαστικά είναι σκληρά στο μεγαλύτερο τμήμα της (ακόμη και στα εσωτερικά των θυρών) σε σχέση με τα ποιοτικότερα υλικά που χρησιμοποιεί σε αρκετά σημεία το Puma. Η διάταξη του εσωτερικού του Hyundai ευνοεί την πρακτικότητα. Δεν θα αργήσεις να αναγνωρίσεις τη σαφέστερη εργονομία, όπως και τα άνετα καθίσματα που θα εκτιμήσεις δεόντως στο μακρινό ταξίδι. Ανεση που απορρέει και από τη μεγαλύτερη διαδρομή της ανάρτησης συγκριτικά πάντα με το ST.

Αλλά αλήθεια, ποιος νοιάζεται; Δεν μιλάμε εδώ για τις απλές εκδόσεις των δύο μοντέλων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, αλλά για εκείνες που προτάσσουν τον σπορ χαρακτήρα έχοντας στη φαρέτρα τους δύο εκατοντάδες ίππων. Το στενό έδρανο από το αυστηρό (πολεμικό) bucket κάθισμα του Ford σε βάζει μεμιάς στην πρίζα, σε προϊδεάζει προτού σφίξεις τις παλάμες σου στην παχιά δερμάτινη στεφάνη ή στον επιλογέα-φετίχ του εύχρηστου χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων με τη σωστή κλιμάκωση.

Αυτή η old school προσέγγιση του Puma ST στον δρόμο δημιουργεί έντονες συγκινήσεις. Σε καθιστά δέσμιο συναισθηματικά, σαν να ζεις έναν έρωτα που γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι έχει ημερομηνία λήξης και δύσκολα θα βιώσεις εφεξής. Δεν θα σου χαλάσει τη διάθεση ούτε η σφιχτή κύλιση εντός πόλης, ούτε η κατανάλωση με το πόδι στο πάτωμα (μάλιστα στην ήπια δοσολογία γκαζιού είδαμε μέση ακόμη και γύρω στα 8,5 lt).

Εκείνο που σίγουρα θα στη σπάσει είναι τα αρκετά επιπλέον χιλιάρικα που ζητά στο ταμείο το Puma ST σε σχέση με το τετρακίνητο, παρακαλώ, Kona N Line (η διαφορά εκτοξεύεται αρκετά πάνω από τις 10.000 ευρώ). Αμφότερα βέβαια υιοθετούν «παπάδες» στο στάνταρ εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας, αλλά αυτό έλειπε…

Υποκλινόμαστε βαθιά στα τμήματα επιδόσεων (Ford Performance, Hyundai N) που διατηρούν ακόμη τον αναπνευστήρα της οδηγικής ίντριγκας στον οργανισμό μας, δηλαδή λίγο πριν φτάσουμε στο σημείο να μετακινούμαστε αδιάφορα σαν απλοί επιβάτες σε εξπρές αμαξοστοιχίες.

To σκληροπυρηνικό Puma ST αποτελεί εκείνη την ειδική σπορ κατασκευή που αμφισβητεί ακόμη και την SUV υπόστασή του. Αυτό από μόνο του αρκεί να σε κάνει να σφίξεις υποσυνείδητα στην παλάμη σου το κλειδί του περιμένοντας έντρομος τις αυτοκινητικές εξελίξεις που θα συντελεστούν. Το εξαιρετικό Kona N Line δεν απευθύνεται σε ειδικό κοινό, ρίχνει περισσότερο νερό στο κρασί του σε ό,τι αφορά τη συμμετοχικότητα, εστιάζοντας εμφανώς στην καθημερινή χρήση. Αλλωστε είπαμε, προαναγγέλλει ιδανικά τον μεγάλο «χούλιγκαν» αδελφό που βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν.

FOR PUMA – KEY TECH

Το σύστημα διεύθυνσης του Puma ST έχει λόγο υποπολλαπλασιασμού 11.4:1 (25% ταχύτερο από το αντίστοιχο του απλού Puma) διαθέτοντας αναβαθμισμένο ακραξόνιο με μικρότερο βραχίονα τιμονιού και ταχύτερη κρεμαγιέρα. Τα πατενταρισμένα ελατήρια ανακατανομής πλευρικών φορτίων της Ford που είδαμε για πρώτη φορά στον πίσω άξονα της ανάρτησης του Fiesta ST δίνουν και εδώ το «παρών, με τη διαφορά πως ο ημιάκαμπτος άξονας διαθέτει μεγαλύτερη ακαμψία συγκριτικά με το Fiesta ST. Επίσης επιλέχθηκαν αμορτισέρ διπλού θαλάμου της Hitachi και χρησιμοποιήθηκαν νέα ειδικά σαϊλεντμπλόκ προκειμένου να αντέξουν τα φορτία που αναπτύσσονται στην ανάρτηση υπό πίεση. Το Puma ST είναι το μοναδικό μικρό SUV επιδόσεων με μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (LSD) της Quaife, που βελτιστοποιεί την ελκτική πρόσφυση των εμπρός κινητήριων τροχών.

HYUNDAI KONA N LINE – KEY TECH

Ο υπερτροφοδοτούμενος 1.6 βενζινοκινητήρας του Kona υιοθετεί τεχνολογία Continuously Variable Valve (Lift-CVVD) που ρυθμίζει τον χρόνο που παραμένουν ανοιχτές οι βαλβίδες. Οταν ο κινητήρας λειτουργεί σε χαμηλό εύρος περιστροφής το σύστημα επιτρέπει στις βαλβίδες εισαγωγής να παραμένουν ανοικτές μέχρι τη μέση του χρόνου συμπίεσης. Από εκεί και έπειτα τις κρατάει κλειστές έως το τέλος του χρόνου συμπίεσης. Αυτό βελτιώνει την κατανάλωση. Αντίθετα, όταν ο κινητήρας λειτουργεί σε υψηλό εύρος, οι βαλβίδες εισαγωγής κλείνουν στην αρχή του χρόνου συμπίεσης ώστε να μεγιστοποιηθεί ο όγκος αέρα που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία καύσης, βελτιώνοντας τόσο τη ροπή όσο και την επιτάχυνση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η κίνηση μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς, στην περίπτωση που το απαιτούν οι συνθήκες, όμως εμπλέκεται αυτόματα στο παιχνίδι και ο πίσω άξονας. Υπάρχει επίσης δυνατότητα κλειδώματος της τετρακίνησης σε ποσοστό 50:50 εμπρός-πίσω από μπουτόν στο εσωτερικό.

TECH

FORD PUMA ST: ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.497 CC, i3, TURBO, ΑΜΕΣΟΣ ΨΕΚΑΣΜΟΣ, Ti-VCT, ΚΙΒΩΤΙΟ: ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ 6 ΣΧΕΣΕΩΝ, ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΟΣ ΤΡΟΧΟΥΣ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON (ΕΜΠΡΟΣ), HΜΙΑΚΑΜΠΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ (ΠΙΣΩ), ΥΛΙΚΟ: ΧΑΛΥΒΑΣ, ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.226/1.805/1.533 MM, ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.588 MM, ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 456 LT

HYUNDAI KONA 1.6T-GDI 198 PS 7DCT 4WD N LINE: ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.598 CC, i4, TURBO, ΑΜΕΣΟΣ ΨΕΚΑΣΜΟΣ, Lift-CVVD, ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΔΙΠΛΟΥ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ 7 ΣΧΕΣΕΩΝ, ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON (ΕΜΠΡΟΣ), ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (ΠΙΣΩ), ΥΛΙΚΟ: ΧΑΛΥΒΑΣ, ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.215/1.800/1.575 MM, ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.600 MM, ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 374 LT

ΙΣΧΥΣ + ΡΟΠΗ
FORD 200 PS @ 6.000 RPM, 32,6 KGM @ 2.500-3.500 RPM
HYUNDAI 198 PS @ 6.000 RPM 27,0 KGM @ 1.600-4.500 RPM

ΒΑΡΟΣ
FORD358 KG
HYUNDAI 395 KG

ΚΙΛΑ / ΙΠΠΟΙ
FORD 6,8 KG/PS
HYUNDAI 7,0 KG/PS

0-100 km/h
FORD 6,7”
HYUNDAI 8,1’’

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ L/100KM
FORD 9,0 ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ (6,9 WLTP)
HYUNDAI 9,2 ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ (7,3 WLTP)

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
FORD 220 KM/H
HYUNDAI 210 KM/H

ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ
FORD 45 LT
HYUNDAI 50 LT

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
FORD 500 KM
HYUNDAI 543 KM

CO2
FORD 155 G/KM
HYUNDAI 166 G/KM

ΤΙΜΗ
FORD ΑΠΟ €39.293

HYUNDAI ΑΠΟ €27.090

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συγκριτική δοκιμή: Kia EV6 AWD vs Ford Mustang Mach-E RWD vs VW ID.4 GTX
Συγκριτική δοκιμή: Audi A3 Sportback 40 TFSI e vs Peugeot 308 Hybrid 180
Συγκριτική δοκιμή: Ford Puma vs Hyundai Kona vs Peugeot 2008 vs Toyota Yaris Cross Hybrid