Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Συγκριτική δοκιμή: Ford Puma vs Hyundai Kona vs Peugeot 2008 vs Toyota Yaris Cross Hybrid

Ελλάδα 15:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Συγκριτική δοκιμή: Ford Puma vs Hyundai Kona vs Peugeot 2008 vs Toyota Yaris Cross Hybrid

ΔΟΚΙΜΕΣ

Συγκριτική δοκιμή: Ford Puma vs Hyundai Kona vs Peugeot 2008 vs Toyota Yaris Cross Hybrid

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η έλευση του Yaris Cross προσθέτει ένα ακόμα κομμάτι στο δύσκολο παζλ της καυτής κατηγορίας των B-SUV, κάνοντας όμως την εικόνα ακόμα πιο σύνθετη, καθώς προσθέτει ένα ακόμα δίλημμα μεταξύ των κορυφαίων προτάσεων.

Advertisement
Advertisement

Μοιάζει σαν το ντέρμπι που λίγο πριν από τη λήξη ο προπονητής κάνει την κίνηση-ματ βάζοντας στο παιχνίδι τον επιθετικό που είναι ικανός για την ανατροπή. Δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί η απόφαση της Toyota να μείνει μέχρι σήμερα μακριά από την κατηγορία-χρυσάφι που έχει βάλει στη γωνία ακόμα και τα κλασικά supermini, σε αυτή δηλαδή που η πορεία του Yaris σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να διδάσκεται ως πρότυπο εμπορικής επιτυχίας.

Σαφώς και το C-HR έχει κερδίσει ένα κομμάτι της πίτας στα B-SUV, όμως η ιδιαίτερη αισθητική με την κουπέ διάθεση, όπως και η πιο premium υλοποίηση, δηλώνουν ότι δεν φτιάχτηκε για να συγκινήσει το κοινό που αναζητά την απλή λειτουργικότητα. Εκεί ακριβώς στοχεύει το νέο Yaris Cross, ένα compact SUV με μοντέρνο ύφος και εστίαση στην απροβλημάτιστη συμβίωση που εξαργυρώνει την αίγλη του ονόματος και μεταφέρει την αύρα και τις αρετές του best seller της Toyota. Μπαίνοντας, ωστόσο, σε έναν χώρο με ήδη διαμορφωμένες ισορροπίες, το Yaris Crosss καλείται να αντιμετωπίσει μοντέλα που έχουν καθιερωθεί ως εκφραστές διαφορετικών φιλοσοφιών, όπως το Peugeot 2008, το Ford Puma και το πρόσφατα ανανεωμένο Hyundai Kona που φιλοξενούμε στη δοκιμή μας.

Ως απάντηση η Toyota φιλοδοξεί να συνδέσει το Yaris Cross με το προοδευτικό πρόσημο που δίνει το δυνατό χαρτί της υβριδικής τεχνολογίας, η οποία συνδυάζει το σύγχρονο στοιχείο του εξηλεκτρισμού με το πρακτικό πλεονέκτημα της χρηστικής οικονομίας. Χτισμένο στην πλατφόρμα TΝGΑ-Β -όπως και το Yaris- το νέο μικρό SUV φιλοξενεί το υβριδικό σύστημα τέταρτης γενιάς της Toyota, το οποίο αναμένεται να είναι και η πιο δημοφιλής επιλογή σε εμπορικό επίπεδο. Η αυτούσια μεταφορά της συνταγής από το Yaris μόνο ως πλεονέκτημα μπορεί να εκληφθεί.

Advertisement
Advertisement

Τόσο ο ατμοσφαιρικός 3κύλινδρος 1.500άρης που λειτουργεί στον κύκλο Atkinson όσο και το CVT κιβώτιο έχουν αποκτήσει πιο εύρυθμα και εξευγενισμένα χαρακτηριστικά και όχι μόνο έχουν ελαχιστοποιήσει αγκάθια του παρελθόντος, όπως το ενοχλητικό βουητό και η ανακολουθία μεταξύ του θορύβου και της πραγματικής επιτάχυνσης, αλλά έχουν δώσει στη συνολική λειτουργία εξαιρετική γραμμικότητα και ομοιογένεια. Αντίστοιχα, η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των μπαταριών έχει ενισχύσει τον ρόλο του ηλεκτροκινητήρα τόσο σε επίπεδο απόδοσης όσο και διάρκειας εμπλοκής στο συνολικό έργο. Μέσα στην πόλη τα διαστήματα που η ένδειξη EV είναι αναμμένη στο πίνακα οργάνων ξεπερνούν χρονικά αυτά που στα αυτιά φτάνει ο ήχος του κινητήρα, ενώ η αμιγώς ηλεκτρική κίνηση είναι πλέον εφικτή έως τα 130 km/h.

Έτσι η υβριδική μονάδα χαρίζει στο Yaris Cross μια ευχάριστη σβελτάδα, που μάλιστα σε χαμηλές ταχύτητες δείχνει αρκετά πιο τονισμένη απ’ όσο θα περίμενες από τους 116 PS της συνδυαστικής απόδοσης, ενώ καταφέρνει σε μεγάλο ποσοστό να μεταφέρει στον οδηγό την ηρεμία και τη χαλαρότητα που βρίσκεις σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το κυριότερο βέβαια έχει να κάνει με τη χειροπιαστή οικονομία. Χωρίς ιδιαίτερα προσεκτική οδήγηση και κάνοντας αρκετά χιλιόμετρα εκτός πόλης είδαμε εύκολα τη μέση κατανάλωση να σταθεροποιείται στα 4,8 lt/100 km, ενώ πολλές φορές στις καθημερινές μας διαδρομές η ένδειξη έπεφτε κάτω από τα 4 lt/100 km, τιμές αναμφίβολα εξαιρετικές για αυτοκίνητο με θερμικό κινητήρα που δεν μπαίνει στην πρίζα.

Advertisement

Σε αυτό το επίπεδο το Yaris Cross είναι άπαιχτο, παρόλο που η επιλογή κινητήρων στους τρεις αντιπάλους της δοκιμής μας συνδέεται και με το στοιχείο της οικονομίας. Ακόμα και το αντίστοιχης τεχνολογίας Kona Hybrid χρειάστηκε κατά μέσον όρο σχεδόν 1 lt/100 km επιπλέον σε σχέση με το ιαπωνικό μοντέλο. Οι Κορεάτες έχουν φτιάξει ένα δυνατό και αποδοτικό σύνολο, όμως δεν καταφέρνουν να κοντράρουν την ομοιογένεια και την οικονομία που οι τεχνικοί της Toyota έχουν πετύχει μέσα από δεκαετίες συνεχούς εξέλιξης.

Advertisement

Αντίστοιχα, παρά το χαμηλότερο κόστος του ντίζελ, ούτε ο 1.5 BlueHDi της Peugeot μπορεί να κερδίσει την εξίσωση του υβριδικού Yaris Cross, αφού τα 6,3 lt/100 km που σημειώσαμε με το 2008 σημαίνουν πως το κόστος κίνησης του ιαπωνικού SUV είναι χαμηλότερο κατά σχεδόν ένα ευρώ ανά 100 km. ‘Οσο για τον 1.0 EcoBoost του Puma, η ενσωμάτωση του ήπιου υβριδικού συστήματος δεν είναι ικανή να αλλάξει άρδην τα δεδομένα ενός κινητήρα που έχει αγαπηθεί για το μπρίο και τη ζωντάνια του, οπότε η μέση κατανάλωση των 7,9 lt/100 km είναι απόλυτα αποδεκτή με βάση την απόδοση και τις επιδόσεις, είναι όμως σαφώς υψηλότερη από αυτή των υπόλοιπων αυτοκινήτων.

Βέβαια, ο παράγοντας της οικονομίας και της ευκολίας που προσφέρει η υβριδική τεχνολογία δεν είναι το μόνο δυνατό στοιχείο του Yaris Cross. Η Toyota ισχυρίζεται πως έχει αξιοποιήσει την εμπειρία της από το RAV4, κάτι που μάλλον δεν δυσκολεύεσαι να πιστέψεις παρατηρώντας τη σιλουέτα του μικρού SUV της. Μοιάζει περισσότερο με μικρογραφία του RAV4 παρά με ψηλωμένο Yaris και αυτή η τετραγωνισμένη λογική σε συνδυασμό με το αρκετά μεγάλο ύψος από το έδαφος (+30 mm σε σχέση με το Yaris) και τα προστατευτικά πλαστικά στα φτερά και χαμηλά στις πόρτες δίνουν ένα ευχάριστο «τζιπίσιο» ύφος που ταιριάζει απόλυτα στην περίσταση.

Έχει το ίδιο μεταξόνιο με το Yaris οπότε χωροταξικά η εικόνα δεν αλλάζει σημαντικά σε ό,τι αφορά τους επιβάτες, με τη διαφορά πως οι πίσω αισθάνονται πιο άνετα εξαιτίας του περισσότερου αέρα για το κεφάλι που δίνει η ψηλή οροφή. Ωστόσο μεγάλο μέρος τα 240 mm επιπλέον μήκους έχει δοθεί στον πίσω πρόβολο με συνέπεια την αύξηση του πορτμπαγκάζ στα σχεδόν 400 lt, τη στιγμή που η παρουσία διπλού πατώματος αναβαθμίζει περαιτέρω τη χρηστικότητα. Είναι σχετικά στενό για να πούμε πως ένας τρίτος επιβάτης θα βολευτεί άνετα στο πίσω κάθισμα, όμως συνολικά η φιλοξενία του Yaris Cross είναι απόλυτα ικανοποιητική για τα δεδομένα της κατηγορίας.

Advertisement

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το Puma που έχει το πλεονέκτημα του πολύ έξυπνου και χρήσιμου Mega Box στο πάτωμα του χώρου αποσκευών, ενώ το Kona δεν καταφέρνει να μετατρέψει σε πλεονέκτημα τις μεγαλύτερες διαστάσεις και το περισσότερο πλάτος, καθώς το σκληρό πλαστικό στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων κλέβει αέρα για τα πόδια των πίσω ενώ και το πορτμπαγκάζ είναι το μικρότερο μεταξύ των τεσσάρων αυτοκινήτων. Χωροταξικά το παιχνίδι ανήκει ξεκάθαρα στο 2008.

Το φινετσάτο γαλλικό SUV έχει τον αέρα μεγαλύτερου αυτοκινήτου συνδυάζοντας ιδανικά τη διανθισμένη με στοιχεία πολυτέλειας ποιοτική προσέγγιση του i-cockpit με την αφθονία σε χώρους για επιβάτες, μικροαντικείμενα και αποσκευές. Είναι αυτό που θα καλύψει με περισσότερη ευκολία τις ανάγκες μιας οικογένειας και μάλιστα θα το κάνει με απαράμιλλο στυλ. Δεν είναι απαλλαγμένο από εργονομικές ατέλειες και πιθανόν κάποιοι θα χρειαστούν χρόνο για να συνηθίσουν το μικρό τιμόνι και να βρουν τη θέση που δεν κρύβει το κάτω μέρος του πίνακα οργάνων. Προσφέρει, όμως, ένα πληθωρικό, ευχάριστο περιβάλλον αλλά και μια πολύ καλή θέση οδήγησης στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το άνετο και ξεκούραστο κάθισμα.

Στο Yaris Cross, από την άλλη πλευρά, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει πρόθεση εντυπωσιασμού και πως τα πάντα στρέφονται γύρω από τη λειτουργικότητα. Είναι καλοφτιαγμένο, με τη γνώριμη στα Toyota αίσθηση πως ακόμα και μετά από πολλά χρόνια τα πάντα θα είναι ακριβώς όπως και τη στιγμή που κυριαρχεί η μυρωδιά καινούριου. Τα εργονομικά παράπονα σταματούν στην ψηλή θέση των διακοπτών για τα παράθυρα και στη σχεδόν κρυμμένη χειρολαβή για το άνοιγμα της πόρτας. Κάθεσαι ωστόσο τέλεια, όπως δηλαδή και στο Yaris, με τη διαφορά πως η ορατότητα είναι εδώ πολύ καλύτερη λόγω του αυξημένου ύψους.

Τα χειριστήρια βρίσκονται ακριβώς εκεί που πρέπει, η πρόσβαση στην κεντρική οθόνη είναι εύκολη και οι χώροι για μικροαντικείμενα αρκετοί και μεγάλοι. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι κάθε στιγμή, ακόμα και μποτιλιαρισμένος μέσα στην πόλη ή οδηγώντας σε μια εκδρομή, νιώθεις τόσο άνετα σαν να φοράς μια αθλητική φόρμα. Και αυτό αναμφίβολα είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για ένα αυτοκίνητο που σε συντροφεύει σε ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας.

Δεν μπορούμε βέβαια να πούμε ότι στο Puma θα βρεις κάτι που θα ενοχλήσει, αφού και εδώ η εργονομία είναι φροντισμένη ενώ τόσο τα υλικά όσο και η εν γένει συναρμολόγηση έχουν μια ευχάριστη, ποιοτική απόχρωση. Ωστόσο, δεδομένου του πιο οδηγοκεντρικού ύφους, θα θέλαμε λίγο χαμηλότερο έδρανο και περισσότερη στήριξη από το κάθισμα και λιγότερο κάθετη κλίση στο τιμόνι που ίσως παραξενέψει στην πρώτη επαφή. Αντίθετα στο Kona, όπως και στην περίπτωση του Yaris Cross, υπάρχει μια αίσθηση οικειότητας από τη στιγμή που θα καθήσεις στη θέση του οδηγού. Ωστόσο, η σχεδιαστική λιτότητα και η άφθονη χρήση καλών αλλά σκληρών πλαστικών το κάνουν να δείχνει κάπως πιο συντηρητικό σε σχέση με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα.

Αυτό που, πάντως, δεν λείπει είναι το ψηφιακό στοιχείο, καθώς μαζί με το πρόσφατο facelift το Kona έλαβε, μεταξύ άλλων, και το πιο φρέσκο πακέτο τεχνολογιών της Hyundai. Η μεγάλη κεντρική οθόνη φτάνει έως τις 10,25’’ και όπως και ο πίνακας οργάνων έχει την καλύτερη ανάλυση και τα πιο όμορφα γραφικά μεταξύ των τεσσάρων αντιπάλων, καθώς και ένα αρκετά πλούσιο μενού λειτουργιών με εύχρηστη πλοήγηση. Πάντως το ψηφιακό ρεπερτόριο και οι σχετικές τεχνολογίες είναι άφθονες και στα υπόλοιπα τρία αυτοκίνητα. Θα ξεχωρίζαμε την πιο πρωτότυπη θεματολογία του πίνακα οργάνων στο Peugeot, την ποικιλία διαφορετικών απεικονίσεων στο Puma και τη δυνατότητα ασύρματης υποστήριξης Android Auto στο Yaris Cross που με αυτό τον τρόπο ισοσκελίζει τα πιο φτωχά γραφικά σε πίνακα οργάνων και κεντρική οθόνη.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως μολονότι αναφερόμαστε σε μια εν δυνάμει «μικρή» κατηγορία, δεν υπάρχει καμία έκπτωση σε επίπεδο τεχνολογιών τόσο στο κομμάτι της διεπαφής και των ψηφιακών ανέσεων όσο και σε αυτό της ασφάλειας. Και τα τέσσερα αυτοκίνητα συνοδεύονται από ένα πλήρες πακέτο συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας το οποίο μπορεί να διευρυνθεί στις πλουσιότερες εκδόσεις σε επίπεδο που μέχρι πρόσφατα βρίσκαμε σε μεγαλύτερες κατηγορίες, περιλαμβάνοντας από συστήματα περιφερειακής επόπτευσης έως Adaptive Cruise Control.

Τι γίνεται όμως με το οδηγικό αποτύπωμα των τεσσάρων αντιπάλων; Είναι ξεκάθαρο πως το Puma παίζει σε δικό του γήπεδο σε επίπεδο αποτελεσματικότητας και απόλαυσης. Ενα κλασικό Ford που απλώς τυχαίνει να έχει λίγο μεγαλύτερη διαδρομή στην ανάρτηση και αμάξωμα που απέχει κάποια εκατοστά παραπάνω από την άσφαλτο. Δεδομένα που σχεδόν ξεχνάς, αφού τόσο η ακρίβεια του ελέγχου όσο και το ζύγισμα θυμίζουν περισσότερο καλοστημένο χάτσμπακ, από τη στιγμή μάλιστα που η έκδοση ST Line με το πιο σπορ ύφος και τις σφιχτότερες ρυθμίσεις είναι επιλογή-μονόδρομος στην γκάμα του Puma. Η κάπως κοφτή απόσβεση είναι κατά κάποιον τρόπο το αντίτιμο για το κοφτερό turn-in και την απολαυστική ισορροπία μεταξύ του εμπρός και πίσω μέρους που διατηρείται αναλλοίωτη ανεξαρτήτως ρυθμού, ποιότητας ασφάλτου και χάραξης.

Το κυριότερο; Κάθε επιμέρους στοιχείο δένει ιδανικά ή συμπληρώνει τη συνολική εικόνα. Το τιμόνι είναι ξυράφι και χρειάζεται σχεδόν τις μισές κινήσεις απ’ ό,τι αυτά των υπολοίπων αυτοκινήτων για τους ίδιους ελιγμούς. Ο 1.000άρης EcoBoost είναι γεμάτος από χαμηλά, στροφάρει με νεύρο μέχρι τον κόφτη και έχει τόση δύναμη που πολλές φορές σε κάνει να πιστεύεις πως η επίσημη εκδοχή των 125 PS είναι παραπλανητική. Στη ζωντάνια των επιδόσεων συμβάλει επίσης και το 7άρι DCT με τη σφιχτή κλιμάκωση, που είναι ταχύτατο και όχι μόνο δεν αλλοιώνει στο παραμικρό την οδηγική γοητεία του Puma αλλά αντίθετα αναβαθμίζει σημαντικά την άνεση και την ευκολία στην καθημερινότητα.

Όσο σαφής είναι ο προσανατολισμός του Puma στην οδηγική πιστότητα άλλο τόσο είναι του 2008 στην άνεση. Το καταλαβαίνεις από την αφράτη αίσθηση της απόσβεσης, από την αρχοντική κύλιση και την πολύ καλή ηχομόνωση ακόμα και στο ταξίδι. Το 8άρι αυτόματο κιβώτιο με τη βελούδινη λειτουργία είναι μια αναμφίβολα ταιριαστή επιλογή, η οποία ωστόσο στην πετρελαιοκίνητη έκδοση συνδυάζεται μόνο με τη δυνατή εκδοχή των 130 PS του 1.5 BlueHDI και την πλούσια έκδοση Allure. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός κινητήρα-μετάδοσης εκτός από χαμηλή κατανάλωση προσφέρει και ζωντανές επιδόσεις, καθιστώντας το Peugeot ταχύτερο μεταξύ των τεσσάρων ανταγωνιστών της δοκιμής μας – αν και η τραχύτητα στη λειτουργία του πετρελαιοκινητήρα είναι κάπως αταίριαστη με το υπόλοιπο σύνολο.

Αυτή η πτυχή του 2008 είναι ίσως αναπάντεχη με δεδομένο τον ευρύτερο προσανατολισμό, αλλά κάτι που σίγουρα εκπλήσσει ευχάριστα, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τον οδηγικό του χαρακτήρα. Παρά την ενδοτικότητα της απόσβεσης η ανάρτηση ελέγχει σωστά και με ακρίβεια τις κινήσεις του αμαξώματος ενώ η πρόσφυση είναι εξαιρετική ακόμα και αν αποφασίσεις να πιέσεις. Το τιμόνι είναι σχετικά ελαφρύ αλλά ακριβέστατο και κόβει αρκετά κολακεύοντας την ευελιξία του 2008 μέσα στην πόλη. Το μόνο παράπονο έρχεται από την σπογκώδη αίσθηση του πεντάλ των φρένων που είναι αποτελεσματικά αλλά όχι ιδιαίτερα γραμμικά.

Το Yaris Cross θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπαίνει κάπου ανάμεσα στο Puma και το 2008. Η ανάρτηση είναι το μεγαλύτερο ατού του μικρού SUV της Toyota: αρκετά σφιχτή ώστε να χαρίζει σαφή έλεγχο και την ίδια στιγμή τόσο ενδοτική ώστε να σιδερώνει το ανάγλυφο της ασφάλτου προσφέροντας μια κύλιση με κύριο χαρακτηριστικό την συμπαγή αίσθηση. Οι επιφυλάξεις που δημιουργεί το μεγάλο ύψος από το έδαφος υποχωρούν πολύ γρήγορα, καθώς διαπιστώνεις ότι πρόκειται για ένα compact SUV που αλλάζει πρόθυμα κατεύθυνση, έχει ακρίβεια στις αντιδράσεις και σου δίνει σιγουριά με την πρόσφυση ακόμα και σε ταλαιπωρημένο οδόστρωμα.

Το τιμόνι έχει ζωντάνια και πλησιάζει το ζύγισμα του Puma, ενώ η υβριδική μονάδα χαρίζει σβέλτες επιδόσεις αρκεί βέβαια να δεχτείς το χαρακτηριστικό βουητό από τον κινητήρα που ωστόσο είναι πλέον πιο ραφιναρισμένο και με μεγαλύτερη αναλογικότητα ως προς τον ρυθμό της επιτάχυνσης. Αυτό που ίσως ενοχλήσει, ιδιαίτερα στις ψηλότερες ταχύτητες ταξιδιού, είναι ο θόρυβος από την κύλιση μαζί με κάποιους αεροδυναμικούς θορύβους που φτάνουν στην καμπίνα.

Σε αυτό το κομμάτι το υβριδικό Kona κερδίζει κάποιους επιπλέον πόντους, καθώς αφενός η κύλιση είναι πιο ήσυχη αφετέρου η παρουσία κιβωτίου διπλού συμπλέκτη αντί ενός CVT κάνει τη λειτουργία πιο οικεία με τα συμβατικά δεδομένα, όταν αποφασίσεις να αυξήσεις ρυθμό αξιοποιώντας τους 141 PS της συνδυαστικής απόδοσης. Απλώς το υβριδικό σύστημα της Hyundai δεν έχει την ομαλότητα και την ομοιογένεια αυτού της Toyota, ιδιαίτερα στις συνθήκες κίνησης στην πόλη, καθώς αρκετές φορές γίνεται αντιληπτή με ένα ελαφρύ κλώτσημα η μετάβαση από τον θερμικό στον ηλεκτρικό κινητήρα, όπως και οι αλλαγές στο 6άρι DCT.

Από εκεί και πέρα το οδηγικό ύφος του Kona μοιάζει λίγο πιο διαδικαστικό από αυτό των υπόλοιπων αυτοκινήτων. Η ανάρτηση έχει αρκετά καλή ισορροπία όμως η απόσβεση δεν είναι τόσο ραφιναρισμένη στις έντονες ανωμαλίες και δεν συμπαθεί την πίεση, δίνοντας στο Kona μια τυπική υποστροφική διάθεση που σίγουρα δεν προβληματίζει αλλά και δεν θα σε προκαλέσει για κάτι παραπάνω.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο δια ταύτα. Τέσσερις προτάσεις στην καρδιά της πιο καυτής κατηγορίας που καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας αλλά και να τη χρωματίσουν με τα ιδιαίτερα στοιχεία του χαρακτήρα τους. Το Kona Hybrid γεφυρώνει τις θερμικές εκδόσεις και το ηλεκτρικό Kona που παραμένει μία από τις πιο αξιόλογες προτάσεις στην αγορά της ηλεκτροκίνησης. Η υβριδική τεχνολογία της Hyundai είναι αποδοτική και προσφέρει τα αναμενόμενα σε επίπεδο οικονομίας και το τεχνολογικό πακέτο που συνοδεύει το κορεάτικο SUV είναι σύγχρονο και πλούσιο.

Είναι από κάθε άποψη ολοκληρωμένο αλλά όχι κάπου κορυφαίο ή με κάποιο ξεχωριστό στοιχείο που θα γύρει τη ζυγαριά προς το μέρος του, ενώ η διαφορά των σχεδόν 4.000 ευρώ από το ήπια υβριδικό Kona με αυτόματο κιβώτιο κάνει σημαντικά πιο ελκυστικό το σύνολο με τον θερμικό κινητήρα. Για όσους η οδηγική απόλαυση αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της σχέσης τους με το αυτοκίνητο το Puma είναι η αυτονόητη επιλογή. Πρόκειται ξεκάθαρα για την πιο οδηγοκεντρική παρουσία στην κατηγορία των B-SUV. Το ταλέντο του πλαισιώνεται μάλιστα και από ένα απόλυτα ισορροπημένο ύφος με τις σωστές αναλογίες ποιότητας, πρακτικότητας και τεχνολογίας.

Αντίστοιχα ξεκάθαρη είναι και η τοποθέτηση του 2008 απέναντι σε αυτούς που βάζουν ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων τους το στυλ, την άνεση και την εξευγενισμένη ποιότητα. Η ανάδειξή του σε best seller της κατηγορίας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς η Peugeot έχει δημιουργήσει ένα SUV που προβάλλει τις παραδοσιακές αρετές της γαλλικής φίρμας μέσα από το πρίσμα μιας premium προσέγγισης. Το αγκάθι στην περίπτωση του 2008 είναι πως η χρηστική οικονομία της πετρελαιοκίνησης για όσους απαιτήσουν και την ευκολία του αυτόματου κιβωτίου οδηγεί αναγκαστικά στην πλούσια έκδοση Allure που εκτοξεύεται τιμολογιακά.

Σε αυτό τον τομέα είναι, λοιπόν, που το Yaris Cross κερδίζει έδαφος έναντι των αντιπάλων του, αφού το υβριδικό πλεονέκτημα σε κατανάλωση και εν γένει τεχνολογική προοδευτικότητα δεν επιβαρύνει σημαντικά την τιμή. Η βασική υβριδική έκδοση Active των 21.120 ευρώ είναι απλά επαρκής σε εξοπλισμό, ωστόσο προσφέρει κάθε πλεονέκτημα του υβριδικού πακέτου αλλά και ακέραιο τον ολοκληρωμένο, διασκεδαστικό και πρακτικό χαρακτήρα του Yaris Cross, που κερδίζει την επιλογή μας στη συγκεκριμένη δοκιμή.

Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και το ειδικό βάρος που δίνει το όνομα Yaris είναι μάλλον σίγουρο ότι μιλάμε για ένα ακόμα blue chip της Toyota. Και αν το Yaris έχει σπάσει τα ταμεία παίζοντας σε μια κατηγορία που δεν είναι ακριβώς στα καλύτερά της δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει με το Yaris Cross. Ή, μάλλον μπορούμε, αν λάβουμε υπόψιν τον αριθμό των αυτοκινήτων που κυκλοφορεί ήδη στους δρόμους ελάχιστο διάστημα μετά την εμπορική πρεμιέρα.

TECH

FORD PUMA

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ/ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 998 cc, i3, Turbo, Βενζίνη, 125 PS @ 6.000 rpm, 210 Nm @ 1.750 rpm, Κίνηση: Εμπρός, Κιβώτιο: Αυτόματο διπλού συμπλέκτη, 7 σχέσεων

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 0-100 km/h: 10,2’’, Τελική Ταχύτητα: 187 km/h, Μέση Κατανάλωση Δοκιμής: 7,9 Lt/100 km, Μέση Κατανάλωση (WLTP): 5,7 lt/100 km, CO2 (WLTP): 129 gr/km

ΑΜΑΞΩΜΑ: Ανάρτηση: Γόνατα MacPherson/Ημιάκαμπτος άξονας (Ε/Π), Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.186/1.805/1.536 mm, Μεταξόνιο: 2.588 mm, Χώρος Αποσκευών: 401 lt, Βάρος: 1.326 kg

TIMH: Από 25.2911€

HYUNDAI KONA

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ/ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 1.580 cc, i4, Βενζίνη + Ηλεκτροκινητήρας, 141 PS, 265 Nm, Κίνηση: Εμπρός, Κιβώτιο: Αυτόματο διπλού συμπλέκτη, 6 σχέσεων

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 0-100 km/h: 11,0’’, Τελική Ταχύτητα: 171 km/h, Μέση Κατανάλωση Δοκιμής: 5,7 Lt/100 km, Μέση Κατανάλωση (WLTP): 4,9 lt/100 km, CO2 (WLTP): 112 gr/km

ΑΜΑΞΩΜΑ: Ανάρτηση: Γόνατα MacPherson/Πολλαπλών Συνδέσμων (Ε/Π), Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.205/1.800/1.565 mm, Μεταξόνιο: 2.600 mm, Χώρος Αποσκευών : 374 lt, Βάρος: 1.451 kg

TIMH: Από 25.940€

PEUGEOT 2008

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ/ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 1.499 cc, i4, Turbo, Ντίζελ, 130 PS @ 3.750 rpm, 250 Nm @ 1.750 rpm, Κίνηση: Εμπρός, Κιβώτιο: Αυτόματο, 8 σχέσεων

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 0-100 km/h: 9,3’’, Τελική Ταχύτητα: 195 km/h, Μέση Κατανάλωση Δοκιμής: 6,3 Lt/100 km, Μέση Κατανάλωση (WLTP): 4,8 lt/100 km, CO2 (WLTP): 125 gr/km

ΑΜΑΞΩΜΑ: Ανάρτηση: Γόνατα MacPherson/Ημιάκαμπτος άξονας (Ε/Π), Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.300/1.815/1.530 mm, Μεταξόνιο: 2.605 mm, Χώρος Αποσκευών: 434 lt, Βάρος: 1.310 kg

TIMH: Από 27.400€

TOYOTA YARIS CROSS

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ/ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 1.490 cc, i3, Βενζίνη + Ηλεκτροκινητήρας, 116 PS, 120 Nm (H/K: 141 Nm), Κίνηση: Εμπρός, Κιβώτιο: Αυτόματο Συνεχούς Μεταβαλλόμενης Σχέσης

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 0-100 km/h: 11,2’’, Τελική Ταχύτητα: 170 km/h, Μέση Κατανάλωση Δοκιμής: 4,8 Lt/100 km, Μέση Κατανάλωση (WLTP): 4,5 lt/100 km, CO2 (WLTP): 101 gr/km

ΑΜΑΞΩΜΑ: Ανάρτηση: Γόνατα MacPherson/Ημιάκαμπτος άξονας (Ε/Π), Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.180/1.765/1.596 mm, Μεταξόνιο: 2.560 mm, Χώρος Αποσκευών: 397 lt, Βάρος: 1.245 kg

TIMH: Από: 22.020€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συγκριτική δοκιμή: Audi A3 Sportback TFSI e vs Mercedes A 250e
Συγκριτική δοκιμή: Hyundai Bayon 1.0 100 PS vs Seat Arona 1.0 TGI
Συγκριτική δοκιμή: Nissan Qashqai 1.3 DiG-T 140 PS vs VW Tiguan 1.5 TSI 150 PS