Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: VW Polo GTI

Ελλάδα 12:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: VW Polo GTI

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: VW Polo GTI

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η κορυφαία GTI έκδοση του Polo ανανεώνεται και συνεχίζει με τον δίλιτρο κινητήρα να αποτελεί μία από τις ελάχιστες πλέον «καυτές» προτάσεις στην κατηγορία των pocket-rockets.

Advertisement
Advertisement

Στις κορυφαίες εκδόσεις των μοντέλων της κατηγορίας, το φλερτ με τα πάνω/ κάτω 200 άλογα δεν προκαλεί έκπληξη, με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία να αναδεικνύουν το χαρακτήρα της κάθε πρότασης.

Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και πάρα πολλά. Έχουμε το «βασιλιά» του είδους που ακούει στο όνομα Ford Fiesta ST (προλαβαίνετε δε προλαβαίνετε) και τον Κορεάτη ομόλογο, Hyundai i20 N.

Βάσει αυτών, καλώς ή κακώς, «μετριούνται» στα δάχτυλα του ενός χεριού οι προτάσεις που θέλουν κομμάτι της πίτας και αξιολογούνται με δεδομένα που μέχρι πριν λίγα χρόνια αφορούσαν τις εκδόσεις επιδόσεων της μεγαλύτερης κατηγορίας.

Advertisement
Advertisement

Αυτής που στην ουσία δημιούργησε το Golf GTI, το μοντέλο που έβαλε το συγκεκριμένο αρκτικόλεξο στην αυτοκινητιστική καθημερινότητα. Παίρνοντας κάτι από το segment C λοιπόν, η VW λανσάρει τη σύγχρονη κορυφαία έκδοση του Polo, με τη γνωστή συνταγή που έχει να κάνει με την ανάρτηση και τις επιμέρους επιλογές περιφερειακών που την κάνει να ξεχωρίζει, ενώ για πρώτη φορά μεταφέρει το περιεχόμενο το εμπρός καπό στη μικρότερη κατηγορία.

Ναι, το Polo GTI είναι δίλιτρο. Ναι, προφανώς είναι μια επιλογή που τουλάχιστον εμάς τους Έλληνες, μας «ξενίζει». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του μοντέλου που μετράει αισίως 48 χρόνια παρουσίας στο αυτοκινητιστικό στερέωμα, που εφοδιάζεται με δίλιτρο κινητήρα βενζίνης. Η χωρητικότητα του κινητήρα των κορυφαίων εκδόσεων του Polo, πήγε «παράλληλα» μέσα στα χρόνια με τις διαστάσεις του.

Advertisement

Από τα 1.600 κ. εκ. του Polo GTI δύο γενιές πίσω, περάσαμε σε εκείνη με το χαρισματικό 1.800άρη στην προηγούμενη, 5η γενιά του μοντέλου και τώρα είμαστε στο δίλιτρο TSI που με λίγο «κράτημα» στην απόδοση (αφού ο ίδιος στο Golf αποδίδει από 245 έως 320 ίππους), προσφέρει τις υπηρεσίες των 207 ίππων και των 320 Nm στον οδηγό.

Advertisement

Για να γίνονται όλα όπως προβλέπεται, με την «τάξη» που επιβάλλει σε όλες τις παραμέτρους των μοντέλων της η VW, το μηχανικό σύνολο συνδυάζεται με το 7άρι DSG στη μετάδοση. Αυτό μεταφράζεται σε έναν ραφιναρισμένο, πολύ ταιριαστό με το σύνολο, πολιτισμό στη μετάδοση με τις απίθανα στακάτες αλλαγές, που αντανακλά στη συνολικότερη διάθεση του μοντέλου να κάνει τα πάντα χωρίς «δράματα» αλλά πολύ αποτελεσματικά.

Οπτικά, το GTI δεν θα τραβήξει την προσοχή μια και η διακριτικότητά του, έρχεται ως συνέχεια του συνολικά πολιτισμένου του προφίλ. Το GTI το ξεχωρίζουν οι μυημένοι, από τη μικρότερη διαδρομή της ανάρτησης, τις μεγαλύτερες ζάντες που φτάνουν έως και τις 18 ίντσες σε διάμετρο (το δικό μας είναι με τις λαμπερές 17άρες), τα λογότυπα εμπρός και πίσω (μαζί με τη διπλή απόληξη της εξάτμισης), καθώς και την αεροτομή ψηλά στην πόρτα του χώρου αποσκευών αλλά και τη διαφορετική διαμόρφωση του εμπρός προφυλακτήρα.

Advertisement

Η φωτιστική υπογραφή του μοντέλου, ειδικά μπροστά, αποτελεί και μια «γέφυρα» με τις ηλεκτρικές ID προτάσεις της εταιρείας, κυρίως λόγω του φωτεινού «σιριτιού» που καλύπτει από άκρη σε άκρη την όψη. Τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά για την κορυφαία έκδοση και στην καμπίνα, κινούνται στο ίδιο πλαίσιο. Καρό επενδύσεις στα καθίσματα με την τονισμένη πλευρική στήριξη, κόκκινες ραφές και λεπτομέρειες που μαζί με τον φωτισμό, δίνουν μια ατμόσφαιρα με σπορ ύφος στους επιβάτες του μοντέλου.

Οι χώροι για τους τελευταίους, είναι πολύ καλοί. Εμπρός και πίσω κάθεσαι άνετα στο Polo, έχοντας σύμμαχο την ανάρτηση που παρά το γεγονός πως είναι σαφώς σκληρότερη από εκείνη των υπόλοιπων εκδόσεων, δεν παύει να φροντίζει για το «ευ ζην» των επιβατών. Ακόμα και στην πιο σκληρή ρύθμιση που προσφέρει η ανάρτηση Sport Select (που έρχεται «πακέτο» με την επιλογή του Sport προγράμματος οδήγησης), δεν θα «ακουστεί» ποτέ.

Επίσης, δεν θα κουράσει, παρά μόνο αν κινηθείς με πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ, σε δρόμο- ναρκοπέδιο. Πάμε τώρα στα του δρόμου, που -θα έπρεπε τουλάχιστον- να είναι τα σημαντικότερα μια και είμαστε μέσα σε ένα γρήγορο μικρό της εποχής. Προσωπικά θεωρώ πως θα έπρεπε από εδώ να αρχίζουν και να τελειώνουν όλες οι συζητήσεις, για κάθε μοντέλο της VW και όχι μόνο, που θέλει να «κουβαλάει» το βαρύτιμο κωδικό GTI.

Εδώ λοιπόν, η είδηση είναι πως το Polo GTI, τα καταφέρνει εξαιρετικά καλά σε ό,τι και αν του ζητήσει ο οδηγός αλλά το κάνει με μια μετριοπάθεια που δεν ταιριάζει σε αυτό που θα έπρεπε να διεκδικεί. Προφανώς, ως μοντέλο της VW, θα έπρεπε να διεκδικεί το στέμμα της κατηγορίας των ταχύτατων μικρών. Με το χρονόμετρο στο χέρι, ενδεχομένως και να τα καταφέρνει καλά απέναντι στους υπάρχοντες ανταγωνιστές.

Σε επίπεδο αίσθησης όμως, το Polo μοιάζει να έχει επηρεαστεί παραπάνω από ότι θα έπρεπε, από την ηπιότητα των ηλεκτρικών μοντέλων που έρχονται να κατακλύσουν την καθημερινότητα των μετακινήσεων. Το Polo GTI είναι ένας δεκαθλητής που τα κάνει όλα καλά, παίρνοντας βαθμό κοντά στο άριστα αλλά δεν θα συναρπάσει τον παραδοσιακό petrolhead που θέλει να «την ακούσει» λίγο παραπάνω, οδηγώντας ένα αυτοκίνητο με προσωπικότητα.

Θα στρίψει εξαιρετικά χάρη και στο XDS ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό του, που λειτουργεί εξαίσια είναι η αλήθεια, κρατώντας με άνεση πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η σιγουριά στα χέρια του οδηγού είναι ιδιαίτερα μεγάλη και αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη συνολική αίσθηση της ασφάλειας που καταφέρνει και εμπνέει το -πάλαι ποτέ, μικρό- Polo.

Επιταχύνει δυναμικά από στάση και εν κινήσει, με την ευαισθησία του κιβωτίου να έρχεται σε απόλυτη αρμονία με το βάθος του κινητήρα. Το σύνολο υπό πίεση δικαιολογεί απόλυτα την επιλογή του από τους τεχνικούς της VW, που έχουν καταφέρει με το ιδιαίτερα ευφυές στήσιμο του Polo, να προσφέρουν τη σπορ αψάδα που αναζητά κάποιος στην κατηγορία, με τη σιγουριά του πατήματος αυτοκινήτου μεγαλύτερης κατηγορίας.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες ο οδηγός «μπερδεύεται» και νομίζει πως έχει στα χέρια του ένα ικανό Golf. Εν τέλει, αυτό που μπορούμε να πούμε ως συμπέρασμα, είναι πως το Polo GTI παίρνει την οδηγική απόλαυση που προκύπτει από το τιμόνι και τη σπιρτάδα των 207 ίππων του κινητήρα και τη μεταβολίζει σε οδηγική σιγουριά στο δρόμο, με έναν τρόπο που παραδοσιακά τα GTI της εταιρείας εδώ και χρόνια κάνουν.

Την ιδιαίτερη αυτή τεχνογνωσία προφανώς τιμολογεί η VW, που προσφέρει το «βασιλιά» των Polo στην τιμή των 36.600 ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητο το ποσό αλλά και πάλι, ποτέ τα GTI δεν ήταν φτηνά και μακροπρόθεσμα, πάντα δικαιολογούσαν την τιμή τους, είτε με την αξιοπιστία και την αντοχή τους στο χρόνο, είτε με την αποδοχή τους από το σύνολο των petrolheads που παραδέχονται μια αξιολογική σταθερά.

Ειδικά στις μέρες μας, που βλέπουμε τη νέα τάξη πραγμάτων να φτάνει και στην οποία δεν υπάρχει «χώρος» για μοντέλα με καλούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, το Polo GTI είναι ένας «φάρος φωτεινός» που θυμίζει κάτι από το ένδοξο βενζινοκίνητο -λίαν συντόμως- παρελθόν.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – VW Polo GTI
Κινητήρας: Τετρακύλινδρος turbo βενζίνης 1.984 κ.εκ.
Ισχύς: 207 PS στις 4.600-6.000 rpm
Ροπή: 320 Nm στις 1.500-4.500 rpm
Μετάδοση: Στους μπροστινούς τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 6,5 sec
Τελική ταχύτητα: 240 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής: 6,8 / 7,9 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 154 gr/km (WLTP)
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.074 x 1.751 x 1.431 mm
Μεταξόνιο: 2.549 mm
Βάρος: 1.372 kg
Χώρος αποσκευών: 305 lt
Τιμή: Από 36.600 €

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι ηλεκτρικές Alfa Romeo θα κατασκευάζονται στo εργοστάσιο των Giulia και Stelvio
Το πανέμορφο classic της QJMotor
Αυτή είναι η νέα Mercedes-Benz GLC Coupe