Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Mazda 3: Το χαρισματικό ιαπωνικό hatchback

Ελλάδα 14:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mazda 3: Το χαρισματικό ιαπωνικό hatchback

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Mazda 3: Το χαρισματικό ιαπωνικό hatchback

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα της Mazda, το «3» έχει ως βασικά του χαρακτηριστικά την σπορτίφ σχεδιαστική γραμμή, τον τεχνολογικά άρτιο κινητήρα e-SkyActiv X και τη στιβαρή πλατφόρμα SVA.

Advertisement
Advertisement

To νέο Mazda 3 διαθέτει ένα ιδιαίτερης ταυτότητας αμάξωμα, που ακολουθεί πιστά το δόγμα Kodo. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία δηλώνει ότι έχει μια εξαιρετικά απλή «κίνηση» στη συνολική μορφή, ενώ παράλληλα είναι κομψό και εκφραστικό.

Υιοθετεί μια σειρά από στοιχεία που πρωτοείδαμε στο Vision Coupe, όπως την χαρακτηριστική εμπρός μάσκα και τους λεπτούς σε μέγεθος προβολείς. Πίσω διαθέτει ενσωματωμένη αεροτομή, καθώς και διπλή απόληξη στην εξάτμιση. Στο εσωτερικό κυριαρχεί η απλότητα. Το ταμπλό αποτελείται από ένα ενιαίο κομμάτι, με μία οθόνη 8,8 ιντσών να βρίσκεται στο πάνω μέρος του ταμπλό, ενώ νέας σχεδίασης είναι και το τριάκτινο τιμόνι που διαθέτει μεταβλητή υποβοήθηση.

Advertisement
Advertisement

Κάτω από το καπό του νέου Mazda 3 βρίσκεται το μηχανικό σύνολο τεχνολογίας e-SkyActiv X, που συνδυάζει τη ζωντάνια, το ραφινάρισμα ενός βενζινοκινητήρα με την οικονομία καυσίμου και την υψηλή ροπή ενός πετρελαιοκινητήρα. Το μυστικό για όλα αυτά ονομάζεται Spark Controlled Compression Ignition (SCCI) και πρόκειται για την τεχνολογία μεταβλητής συμπίεσης με την ρύθμιση της ανάφλεξης.

Η γκάμα των κινητήρων αποτελείται από ατμοσφαιρικό 2λιτρο βενζινοκινητήρα, ενώ υπάρχει και ένας diesel 1,8 λίτρων. Σε ότι αφορά την ενεργητική ασφάλεια, το νέο Mazda 3 διαθέτει αναβαθμισμένο σύστημα G-Vectoring Control Plus, το οποίο επενεργεί στο σύστημα πέδησης, βελτιώνοντας την οδική συμπεριφορά.

Advertisement

Η εξέλιξη του Skyactiv-X

Ο γνώριμος, 2λιτρος SkyActiv-X κινητήρας βενζινοκινητήρας (e-SkyActiv-X όπως ονομάζεται πλέον) αποκτά καλύτερη διαχείριση της καύσης που θυμίζουμε ότι μπορεί να γίνει σε δύο στάδια ανάλογα με τις συνθήκες, δηλαδή και μέσω αυτανάφλεξης όπως στα diesel και μέσω μπουζί όπως στα βενζινοκίνητα, ώστε να αποκτήσει περισσότερα άλογα και Nm ροπή, αλλά και επιπλέον, χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Η συνολική ισχύς είναι 186 ίππους και η ροπή ανέρχεται στα 240 Nm.

Advertisement

Στο πεδίο των επιδόσεων, η διαδικασία 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 8.1 sec , με την τελική ταχύτητα να βρίσκεται στα 216 km/h.

Ωστόσο, στις εκπομπές CO2 το Mazda 3 e-SkyActiv-X το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι 120 gr/km (hatchback), κάτι που σημαίνει ότι στη χώρα μας η έκδοση αυτή του μικρομεσαίου ιαπωνικού μοντέλου δεν επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας.

Advertisement

Παγκόσμιος τίτλος για τη σχεδίασή του

Ο τίτλος είναι ένας ακόμη θρίαμβος για τη φιλοσοφία σχεδιασμού Kodo της Mazda, η οποία λανσαρίστηκε το 2010 και αποτελεί το στοιχείο διαφοροποίησης για την Ιαπωνική μάρκα. Το Mazda3, που παρουσιάστηκε το 2019, ήταν το πρώτο όχημα που παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην πρωτοποριακή γλώσσα σχεδιασμού της εταιρείας. Είναι μια πιο «ώριμη» προσέγγιση που στοχεύει σε ένα κοινό που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ελκυστική σχεδίαση του αυτοκινήτου.

Η Mazda έχει αποκομίσει πολλές επιτυχίες στον πλαίσιο του θεσμού για την ανάδειξη του World Car of the Year, στον οποίο συμμετέχουν 86 μέλη-κριτές από 25 χώρες. Το 2006 το Mazda 2 είχε διακριθεί ως Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς, κάτι που είχε επαναληφθεί για τη Mazda το 2016 με το MX-5, το οποίο ήταν το πρώτο στην ιστορία του θεσμού που είχε πάρει και το βραβείο για το Design.

Θέλετε να οδηγήσετε κάποιο από τα μοντέλα της MAZDA; Αν ναι, πατήστε εδώ: https://www.mazda.gr/Test-drive

Διαβάστε επίσης:
Η Ιαπωνική αξιοπιστία της Mazda τώρα ακόμα πιο προσιτή
Mazda: Η ιστορία του σήματός της
100 χρόνια Mazda σε 1 λεπτό (+video)