Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Αντιπαράθεση μεταξύ πρώην εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου και κορυφαίου νομικού για το Καραμπάχ

Ελλάδα 8:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντιπαράθεση μεταξύ πρώην εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου και κορυφαίου νομικού για το Καραμπάχ

MIRROR

Αντιπαράθεση μεταξύ πρώην εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου και κορυφαίου νομικού για το Καραμπάχ

MIRROR

Με παραίνεση του επικεφαλής των Αρμένιων φιλορώσων αυτονομιστών στο Καραμπάχ, του Αραγίκ Αρατουνιάν, ο πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο Οκάμπο, δημοσίευσε μια αναφορά με τον ηχηρό τίτλο: «Η Αρμένικη Γενοκτονία το 2023».

Advertisement
Advertisement

Ο Ουκρανός πολιτικός αναλυτής και επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης και Στρατηγικής, Ιγκόρ Τσαλένκο, δίνει το παρασκήνιο πίσω από αυτή την απόφαση. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι ο Οκάμπο παραιτήθηκε από Εισαγγελέας του ΔΠΔ το 2012, και έκτοτε, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης όταν αναφέρονται σε αυτόν είναι μόνο για σκάνδαλα διαφθοράς και για προστασία των συμφερόντων των εγκληματιών.

Ωστόσο, η “γνωμοδότηση των εμπειρογνωμόνων” (έτσι ονομάστηκε η έκθεση που εκπόνησε), που ετοιμάστηκε σε μόλις 9 ημέρες, προσέλκυσε την προσοχή του Τύπου – οι Washington Post, CNN, Forbes, ABC News, Associated Press και αρκετά άλλα ΜΜΕ έγραψαν για αυτό.

Όχι μόνο τα ΜΜΕ, αλλά επίσης και εν ενεργεία δικηγόροι και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντέδρασαν στην έκθεση του Οκάμπο. Το πιο πλήρες αιτιολογημένο σχόλιο, ήρθε από τον Rodney Dixon, έναν ειδικό στο διεθνές δίκαιο, με εμπειρία σε παρόμοιες υποθέσεις στο Αφγανιστάν, στην Κένυα, στη Βρετανία, στη Γεωργία, στην Αίγυπτο, στη Συρία, στο Σουδάν, στη Ρουάντα, στη Γιουγκοσλαβία.

Advertisement
Advertisement

Η άποψη του Dixon έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ειδικεύεται σε κατηγορίες που αφορούν σε υποτιθέμενες γενοκτονίες.

Χαρακτηριστικό είναι -υπογραμμίζει ο Τσαλένκο- πως η μόνη υπόθεση που ο Οκάμπο έφερε εις πέρας στη εννεαετή θητεία του ως εισαγγελέας -το κατηγορητήριο κατά του Τόμας Λουμπάνγκα, του ηγέτη παραστρατιωτικής οργάνωσης στο Κονγκό- κάθε άλλο παρά με γενοκτονία είχε να κάνει.

Το σχόλιο του Dixon αποτελείται από πέντε σημεία, με αμερόληπτο και αυστηρό νομικό σκεπτικό. Το πιο σημαντικό σημείο είναι η θέση στην οποία ο ειδικός εξηγεί ότι με βάση τους διεθνείς κανόνες, ο όρος γενοκτονία αποκλείεται διότι:

Advertisement

Ο ορισμός της “γενοκτονίας” συνεπάγεται την παρουσία δύο συστατικών: τη φυσική (τη διάπραξη δηλαδή συγκεκριμένων ενεργειών) και την ψυχική (την πρόθεση καταστροφής μιας ομάδας ανθρώπων). Η αναφορά του Οκάμπο, αλλά το πιο σημαντικό, οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου στις οποίες αναφέρεται ο ίδιος, δεν περιλαμβάνουν κανένα από τα δύο αυτά στοιχεία. “Η κατηγορία της γενοκτονίας είναι αβάσιμη”, καταλήγει ο Dixon.

Μια άλλη παρατήρηση που έκανε ο Dixon, είναι η “σαφής επιλεκτικότητα σε σχέση με τα “γεγονότα” στην αναφορά”. Ο Οκάμπο μιλάει για “γενοκτονία”, λόγω του αποκλεισμού της βασικής διαδρομής των ανθρωπιστικών προμηθειών στο Καραμπάχ, τον δρόμο Λάτσιν. Αλλά την ίδια στιγμή, ο πρώην Εισαγγελέας, δεν αναφέρει την ύπαρξη ενός ακόμη δρόμου για τη διέλευση των ανθρωπιστικών προμηθειών, το Αγκντάμ-Κχανκεντί, ο οποίος περνάει από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν.

Advertisement

Μια τέτοια προκατάληψη από την πλευρά του Οκάμπο, μπορεί εύκολα να εξηγηθεί από την σχέση του με την Αρμενία, εξηγεί ο Τσαλένκο. Στις 29 Ιουλίου, ο Χαρουτιουνιάν στράφηκε στον Οκάμπο ζητώντας του να σχολιάσει την κατάσταση στο Καραμπάχ, δημοσίως. Μέσα σε εννέα ημέρες, ο πρώην Εισαγγελέας έφερε εις πέρας το “αίτημα” των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο.

“Η αυστηρότητα της έκθεσης δεν μπορεί να επιτραπεί να δημιουργήσει μια αδικαιολόγητη αρνητική τροπή μεταξύ των κυβερνήσεων σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν οι οποίες επιδιώκουν την ειρήνη”, αναφέρει ο Dixon καταληκτικά.

Ωστόσο, η Αρμενία φαίνεται πως δεν πείστηκε από την θέση του εμπειρογνώμονα στον τομέα του διεθνούς δικαίου, και τις 11 Αυγούστου απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα. Ο μοναδικός λόγος ήταν η αναφορά του Οκάμπο, την οποία ο Ντίξον χαρακτηρίζει ως “ψευδή”.

Advertisement

Προφανώς, υπογραμμίζει ο Τσαλένκο, ούτε ο Χαρουτουνιάν ούτε ο Πασινιάν θα ωφεληθούν από την ένταση της πολιτικής κατάστασης στον Νότιο Καύκασο. Παραδόξως, ο μόνος κερδισμένος από την έκθεση και το επακόλουθο αίτημα για “έκτακτη συνεδρίαση” του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι η Ρωσία. Τα διεθνή ΜΜΕ εξάλλου, προειδοποιούν για μια τέτοια εξέλιξη από την αρχή του χρόνου.

“Το καθεστώς της Ρωσίας χειραγωγεί την αρμένικη μειονότητα στο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν για να προκαλέσει εθνοτικές συγκρούσεις και να αντικαταστήσει την κυβέρνηση της Αρμενίας με έναν φιλικά προσκείμενο στη Μόσχα. Το σενάριο θυμίζει παρόμοιες καταστάσεις που έχει δημιουργήσει το Κρεμλίνο, είτε στη Γεωργία, είτε στη Μολδαβία είτε στην Ουκρανία, για να διατηρήσει τη σφαίρα της αυτοκρατορικής του επιρροής”, αναφέρουν οι Washington Times.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, “ο Πούτιν εκμεταλλεύεται τους Αρμένιους στο Καρμαπάχ για τους δικούς τους σκοπούς, όπως έκανε με τους Οσέτιους και τους Αμπχάζιους στη Γεωργία και τους υποστηρικτές του “ρωσικού κόσμου” στην Κριμαία και στο Ντονμπάς”.

Σύμφωνα με τη ρουμανική έκδοση του Newsweek, η εκμετάλλευση του αυτονομιστικού αισθήματος στο Καραμπάχ “επιτρέπει στη Μόσχα να διατηρήσει την στρατιωτική της παρουσία στο Νότιο Καύκασο, καθώς και στην αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, της Νότιας Οσετίας ή στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία ανατολικές περιοχές της Μολδαβίας”.

Ο Rodney Dixon συνόψισε την έκθεση του με μια έκκληση: “Η αναφορά του Οκάμπο θα πρέπει να ενθαρρύνει τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για την προώθηση μιας διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”.

ΑΚΟΜΑ:
Μόνο «ανθρωπιστική» δεν είναι η βοήθεια που προωθεί ο Πούτιν στον Νότιο Καύκασο
Η Ελληνίδα πιλότος Mirage που τρέμουν οι Τούρκοι
Ματέο Μεσίνα Ντενάρο: H ματωμένη διαδρομή του αρχηγού της Κόζα Νόστρα