Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα φορτιστές: Η παροχή ενέργειας για τη νέα εποχή

Ελλάδα 15:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αφιέρωμα φορτιστές: Η παροχή ενέργειας για τη νέα εποχή

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα φορτιστές: Η παροχή ενέργειας για τη νέα εποχή

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι μόνο τα οχήματα. Η ηλεκτροκίνηση εξαρτάται άμεσα από την παροχή της ενέργειας αλλά κυρίως από το μέσο που θα γίνεται η επαναφόρτισή τους. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τους φορτιστές.

Advertisement
Advertisement

Δεν αναφερόμαστε μόνο σε αυτούς που υπάρχουν σε δημόσιες εγκαταστάσεις αλλά και σε αυτούς που αφορούν όλους μας: Στους επιτοίχιους φορτιστές οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την πλήρωση με ενέργεια των μπαταριών τού ηλεκτροκίνητου οχήματός μας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φορτιστών, από πρίζα τύπου Σούκο μέχρι συσκευή φόρτισης τύπου «Μode 3». Πέραν αυτών, υπάρχουν και ισχυρότεροι, ημιταχείας φόρτισης. Αυτοί προορίζονται για δημόσια χρήση και πρέπει να διαθέτουν πρίζες τύπου 2, βάσει του Προτύπου «IEC62196» που ορίζει η σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Advertisement
Advertisement

Tέλος, οι σταθμοί ταχυφόρτισης παρέχουν είτε συνεχές ρεύμα (DC) έντασης ως και 150 kW, είτε εναλλασσόμενο (AC) με ισχύ έως 44 kW για οχήματα που διαθέτουν ανάλογη δυνατότητα. Όπως είναι αναμενόμενο, οι σταθμοί αυτοί έχουν ενσωματωμένο το καλώδιο με το αντίστοιχο βύσμα το οποίο προορίζεται να εισάγεται στην κατάλληλη υποδοχή στο όχημα.

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τη χρησιμότητα και την τεχνολογία των φορτιστών θα συμπεριλάβουμε στο αφιέρωμά μας και τους οικιακούς, απλής και ημιταχείας φόρτισης, οι οποίοι είναι αυτοί που αφορούν στους περισσότερους ιδιοκτήτες (ή υποψήφιους αγοραστές) ενός εξηλεκτρισμένου ή αμιγώς ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου.

                                 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ

Πρόκειται για επιτοίχιες συσκευές που παρέχουν εναλλασσόμενο ρεύμα με ισχύ από 3,7 kW έως 22 kW. Αυτοί με μεγαλύτερη ισχύ φόρτισης αφορούν σε εταιρείες που διαχειρίζονται δημόσιες εγκαταστάσεις ή σε παρόχους ενέργειας που εμπλέκονται και στον τομέα δημόσιας φόρτισης.

Advertisement

Τέλος, αυτά που χρειάζεται να γνωρίζουμε πριν επιλέξουμε οικιακό (επιτοίχιο)  φορτιστή, άρα την ισχύ που αυτός θα έχει, είναι: την ενεργειακή χωρητικότητα των μπαταριών του οχήματός μας, την οικιακή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας του δικτύου, τη μέγιστη ταχύτητα φόρτισης του φορτιστή ο οποίος διατίθεται στο όχημά μας (on-board charger) και φυσικά να ενημερωθούμε για το τι προσφέρει καθένας από αυτούς.

Advertisement