Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Ράλλυ Πορτογαλίας: Ο πρωταθλητής επιστρέφει!

Ελλάδα 23:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ράλλυ Πορτογαλίας: Ο πρωταθλητής επιστρέφει!

ΑΓΩΝΕΣ

Ράλλυ Πορτογαλίας: Ο πρωταθλητής επιστρέφει!

ΑΓΩΝΕΣ

Ο Κάλε Ροβανπέρα κατέκτησε την πρώτη του φετινή νίκη έπειτα από μία μεγάλη εμφάνιση στο Ράλλυ Πορτογαλίας. Έτσι, πήρε κεφάλι στην κούρσα του πρωταθλήματος.

Advertisement
Advertisement

Η κυριαρχία του νεαρού Φιλανδού στις χωμάτινες ειδικές της Πορτογαλίας ήταν ολοκληρωτική. Ο Κάλε κέρδισε 10 από τις 19 ειδικές διαδρομές.

Μέσα σε αυτές  συγκαταλέγεται και η Power Stage η οποία του έδωσε το μπόνους των 5 επιπλέον βαθμών. Ήταν ένα εξαιρετικό τριήμερο για τον πρωταθλητή, ιδίως εάν αναλογιστούμε και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ανταγωνιστές του. Με τους Έβανς, Τάνακ και Νεβίλ να έχουν τεθεί από νωρίς εκτός διεκδίκησης, ο Ροβανπέρα είχε να αντιμετωπίσει κυρίως τον Ντάνι Σόρντο.

Advertisement
Advertisement

Ο Ισπανός της Hyundai τα πήγε μεν πολύ καλά κατακτώντας μία σημαντική δεύτερη θέση. Ωστόσο, δεν είχε τον απαιτούμενο ρυθμό ώστε να προβληματίσει σοβαρά τον Ροβανπέρα από τη μέση της δεύτερης ημέρας και μετά.

Από την άλλη, ο Τάνακ ο οποίος είχε ξεκινήσει δυνατά τον αγώνα, αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Ήδη στην πρώτη ημέρα είχε κλατάρισμα το οποίο του κόστισε σχεδόν ένα λεπτό. Ο Εσθονός επλήγη και από άλλες ατυχίες, όπως η πέτρα που έσπασε το παρμπρίζ του Puma ή το πρόβλημα με το υβριδικό σύστημα σήμερα. Τελικά τερμάτισε στην τέταρτη θέση, πράγμα όχι μικρό αν αναλογιστούμε τον δύσκολο αγώνα που είχε.

Advertisement

Όσο για τον Νεβίλ, ο Βέλγος της Hyundai έχασε μία σχεδόν σίγουρη τρίτη θέση λόγω προβλήματος στον κινητήρα του i20. Ευτυχώς για εκείνον κατόρθωσε να τερματίσει πέμπτος τουλάχιστον. Η ατυχία του Βέλγου έφερε τον Εσαπέκα Λάπι στην τρίτη θέση του podium. Ο Φιλανδός της Hyundai ήταν πολύ σταθερός σε όλο το τριήμερο και προσέφερε πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα του.

Έχασε τη νίκη λόγω… doughnuts!

Στην κατηγορία RC2 τα Fabia έκαναν το 1-2-3. Όμως ήταν ο Γκρίνσμιθ τελικά που κατέκτησε την πρώτη θέση έπειτα από την ποινή ενός λεπτού που επιβλήθηκε στον Σόλμπεργκ λόγω των… doughnuts που έκανε στον τερματισμό της 15ης ειδικής. Μία απόφαση η οποία σίγουρα θα σηκώσει πολλή συζήτηση!

Advertisement

Το περιστατικό έλαβε χώρα στο τέλος της δεύτερης ημέρας και η ποινή έγινε γνωστή σήμερα το πρωί. Ο Σόλμπεργκ δήλωσε ότι δεν γνώριζε τον κανονισμό σχετικά με το θέμα αυτό. Υπενθυμίζουμε ότι ο κανονισμός έχει αλλάξει έπειτα από αντίστοιχο περιστατικό που είχε συμβεί πέρσι στην Καταλονία με τον Οζιέ.

Advertisement

Ο Σουηδός οδήγησε ψυχωμένα σήμερα προσπαθώντας να πάρει πίσω την πρωτοπορία στην κατηγορία του. Ωστόσο, ο Γκρίνσμιθ κατάφερε να μείνει μπροστά παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με την υποβοήθηση του συστήματος διεύθυνσης. Ο Βρετανός κέρδισε για μόλις 1,2 δευτερόλεπτα και το πρώτο πράγμα που έκανε μετά τον τερματισμό ήταν να παρηγορήσει τον Σόλμπεργκ!

Η μάχη του πρωταθλήματος

Έπειτα από την πρώτη του φετινή νίκη ο Ροβανπέρα έχει περάσει στην πρωτοπορία του πρωταθλήματος οδηγών. Μπορεί ο Φιλανδός να μην είχε ξεκινήσει δυναμικά την φετινή του σεζόν. Ωστόσο στην Πορτογαλία θύμισε σε όλους τον… παλιό καλό του εαυτό κυριαρχώντας στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα.

Η συνέχεια, λογικά, θα είναι ακόμη καλύτερη για τον Φιλανδό. Βέβαια, οι Τάνακ, Νεβίλ και Έβανς είναι ακόμη κοντά στη βαθμολογία. Εντούτοις θα πρέπει σύντομα να αντεπιτεθούν εάν θέλουν να διεκδικήσουν με αξιώσεις το πρωτάθλημα.

Στους κατασκευαστές, η Hyundai χάρη στο 2-3 των Σόρντο και Λάπι έκλεισε ελαφρώς τη διαφορά της από την Toyota στην βαθμολογία. Φυσικά, το πρωτάθλημα έχει ακόμη πολύ δρόμο. Και συνολικά θα λέγαμε ότι η Hyundai έχει επιδείξει ικανοποιητική σταθερότητα από την άποψη της συλλογής βαθμών. Ωστόσο, δεν έχει κερδίσει ακόμη αγώνα και αυτό της κοστίζει βαθμολογικά.

Στον επόμενο αγώνα της Σαρδηνίας οι Hyundai και Ford θα έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να κλείσουν ακόμη περισσότερο την ψαλίδα από την Toyota. Ίσως, όμως, ο Ροβανπέρα να έχει διαφορετική άποψη.


Η τελική κατάταξη του Ράλλυ Πορτογαλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Kalle Rovanpera: Το παιδί θαύμα! (+video)
Ράλλυ Πορτογαλίας: Ο Ροβανπέρα στην πρωτοπορία
Ράλλυ Πορτογαλίας: Κυρίαρχος Ροβανπέρα