Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Ράλλυ Σουηδίας: Θρίαμβος Tanak! (+video)

Ελλάδα 20:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ράλλυ Σουηδίας: Θρίαμβος Tanak! (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Ράλλυ Σουηδίας: Θρίαμβος Tanak! (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Ο Ott Tanak θριάμβευσε στο Ράλλυ Σουηδίας έπειτα από μεγάλη μάχη με τον Craig Breen η οποία κράτησε μέχρι και την προτελευταία ειδική διαδρομή!

Advertisement
Advertisement

Ο Εσθονός της Ford είχε ξεκινήσει την τελευταία ημέρα του αγώνα 8,6 δευτερόλεπτα μπροστά από τον οδηγό της Hyundai. Κατάφερε, μάλιστα, να αυξήσει την διαφορά του κατά 3 δευτερόλεπτα μετά το τέλος της πρώτης δοκιμασίας.

Η εξέλιξη αυτή αποδείχθηκε κρίσιμη για τον Tanak. Μπορεί ο Εσθονός να έχασε 3,1 δευτερόλεπτα από τον Breen στην 17η ειδική. Ωστόσο η διαφορά των 8,5 δευτερολέπτων που εξασφάλισε πριν την Power Stage ήταν αρκετή ώστε να αποτρέψει την Hyundai από το να κυνηγήσει τη νίκη με τον Breen.

Advertisement
Advertisement

Καθώς ο Breen δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε όλους τους αγώνες φέτος -και άρα δεν θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα- η κορεατική ομάδα αποφάσισε να βοηθήσει τον νούμερο 1 οδηγό της λίγο πριν το τέλος. Έτσι, ο Breen καθυστέρησε να φτάσει στο σημείο συγκέντρωσης για ένα λεπτό. Λόγω αυτού πήρε ποινή 10 δευτερολέπτων η οποία προβίβασε τον Thierry Neuville στην δεύτερη θέση πριν την τελευταία δοκιμασία.

Advertisement

Ωστόσο, στην Power Stage ο Neuville έκανε λάθος σε μία διασταύρωση. Το αποτέλεσμα ήταν ο Breen να σημειώσει χρόνο κατά 1,8 δευτερόλεπτα ταχύτερο του Βέλγου και να πάρει πίσω την δεύτερη θέση! «Δεν ήταν αυτό το σχέδιο. Δεν μπορούσα όμως να γνωρίζω το τι είχε συμβεί» δήλωσε ο Ιρλανδός μετά το τέλος του αγώνα.

Ο Neuville ήταν κατά διαστήματα ταχύτερος όλων στην Σουηδία. Ωστόσο, είχε χάσει πολύ χρόνο, κατά την πρώτη ημέρα, τον οποίον δεν κατάφερε να ανακτήσει πλήρως μέχρι την καρό σημαία. Η ομάδα του προσπάθησε να τον βοηθήσει αλλά το λάθος του στο τέλος του κόστισε την δεύτερη θέση.

Συγκλονιστική μάχη σε άσπρο φόντο

Advertisement

Η μάχη στη Σουηδία ήταν αμφίρροπη από την αρχή μέχρι το τέλος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Hyundai είχε συνολικά ένα μικρό πλεονέκτημα ρυθμού. Άλλωστε κέρδισε συνολικά 10 ειδικές διαδρομές, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Επιπλέον, και ο Lappi θα μπορούσε να βρίσκεται στο podium εάν δεν είχε κάνει το χθεσινό του λάθος.

Όμως, το πλεονέκτημα αυτό δεν μπόρεσε να εκφραστεί από έναν εκ των δύο οδηγών σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Έτσι, ο Ott Tanak με μία μεγάλη εμφάνιση κατάφερε να πάρει την πρώτη του νίκη μόλις στο δεύτερό του αγώνα μετά την επιστροφή του στην M-sport Ford.

Advertisement

Ο Εσθονός μπορεί να κέρδισε μόλις μία ειδική διαδρομή. Ήταν, όμως, εκείνος ο οδηγός που είχε την πιο σταθερή απόδοση από όλους. Κινήθηκε πολύ έξυπνα και στις τέσσερις ημέρες του αγώνα, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές που θα μπορούσαν να τον φέρουν σε μειονεκτική θέση.

Το αποτέλεσμα ήταν μία εξαιρετικά σημαντική νίκη σε έναν αγώνα στον οποίον και οι τρεις κορυφαίες ομάδες βρέθηκαν εξαιρετικά κοντά. Αυτή είναι η δεύτερη επικράτηση του Tanak στην Σουηδία. Είχε προηγηθεί η νίκη του το 2019, όταν και είχε αναδειχθεί, τελικά, πρωταθλητής με την Toyota.

Για τους Ιάπωνες, ο Rovanpera ήταν ο μόνος που κράτησε επαφή με την πρώτη τριάδα. Ωστόσο δεν έδειξε ικανός να απειλήσει για τη νίκη μετά την δεύτερη ημέρα. Ο Evans τερμάτισε πέμπτος, ενώ ο Katsuta εγκατέλειψε τελικά με πρόβλημα στον κινητήρα του.

Η Power Stage πήγε τελικά στον Lappi ο οποίος εξασφάλισε τους 5 επιπλέον βαθμούς. Την κατηγορία WRC2 κέρδισε ο Oliver Solberg. Επόμενος αγώνας είναι το Ράλλυ του Μεξικού μεταξύ 16 και 19 Μαρτίου.


Η τελική κατάταξη του Ράλλυ Σουηδίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ράλλυ Μόντε Κάρλο: Ένατη νίκη-ρεκόρ για τον Ogier (+video)
Formula e: Ο Vergne νικητής στο θρίλερ της Hyderabad (+video)
Ράλλυ Σουηδίας: Ο Tanak περνάει μπροστά πριν το φινάλε (+video)