Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Kalle Rovanpera: Το παιδί θαύμα! (+video)

Ελλάδα 21:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Kalle Rovanpera: Το παιδί θαύμα! (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Kalle Rovanpera: Το παιδί θαύμα! (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Ο Kalle Rovanpera κατάφερε με τη νίκη του στη Νέα Ζηλανδία να εξασφαλίσει τον τίτλο του 2022. Πλέον, βρισκόμαστε και επίσημα στην εποχή Rovanpera του WRC!

Advertisement
Advertisement

Οι ενδείξεις υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό. Μετά την… γαλλική κυριαρχία των δύο τελευταίων δεκαετιών (κωδικός Sebastien) ένας νεαρός από τον Βορρά ερχόταν με φόρα στην μεγάλη κατηγορία.

Το επίθετό του ήταν γνωστό. Βλέπετε, ο πατέρας του, Harri Rovanpera, αγωνιζόταν για χρόνια στο WRC. Το όνομα του νεαρού ήταν Kalle. Και δεν θα αργούσε να γίνει γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με το σπορ. Πέρσι έγινε ο νεαρότερος νικητής στην ιστορία του θεσμού εκθρονίζοντας το… αφεντικό του στην Toyota, Jari-Matti Latvala.

Advertisement
Advertisement

Φέτος οι νίκες του πολλαπλασιάστηκαν. Ο νεαρός Φιλανδός έσπασε και το ρεκόρ του νεαρότερου πρωταθλητή το οποίο ανήκε στον μεγάλο Colin McRae από το μακρινό 1995. Ο Σκοτσέζος ήταν τότε 27 ετών. Ποιος ξέρει μέχρι που θα έχει φτάσει ο Kalle σε αυτήν την ηλικία;

Τα γονίδια

Παρακολουθώντας την πορεία του Kalle από την αρχή, δεν θα έπρεπε να μας παραξενεύει η τόσο γρήγορη επιτυχία που απολαμβάνει. Φιλανδός και με πατέρα οδηγό παγκόσμιας κλάσης στο WRC. Τι άλλο περιμένατε; Ο Kalle έδειξε από την αρχή την κλίση του.

Δεν επρόκειτο να γίνει κάτι άλλο εκτός από οδηγός αγώνων. Και ασφαλώς, βρήκε στο πρόσωπο του πατέρα του τον καλύτερο δάσκαλο. Ο Harri φρόντισε να μυήσει τον Kalle από νωρίς και με σωστό τρόπο στα μυστικά της αγωνιστικής οδήγησης. Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε στο παρακάτω video στο οποίο ο Kalle είναι 13 ετών!

Advertisement

Δεν θα ήταν υπερβολικό εάν χαρακτηρίζαμε τον Kalle ως παιδί-θαύμα. Από νωρίς επέδειξε ασύλληπτη ταχύτητα και ικανότητα μάθησης. Το μαγικό ταξίδι στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού ήταν αναπόφευκτο. Αλλά το ταξίδι αυτό δεν θα ξεκινούσε από τη Φιλανδία.

Πρωταθλητής κατά… συρροή!

Advertisement

Ο Rovanpera ήταν αναγκασμένος να ξεκινήσει την αγωνιστική του καριέρα από την κατηγορία R2 της Λετονίας. Καθώς εκεί δεν υπάρχει η απαίτηση οι αγωνιζόμενοι να διαθέτουν άδεια οδήγησης, ο δεκατετράχρονος Kalle είχε το δικαίωμα να οδηγεί στις ειδικές διαδρομές του πρωταθλήματος.

Από και προς κάθε ειδική, όμως, ο συνοδηγός του Risto Pietilanen -ο οποίος υπήρξε συνοδηγός και του Harri Rovanpera- έπαιρνε το τιμόνι του Citroen R2 Max. Το αποτέλεσμα; Ο Kalle κέρδισε την κατηγορία στην πρώτη του χρονιά, το 2015.

Advertisement

Την επόμενη χρονιά θα κέρδιζε και την μεγάλη κατηγορία ενώ το 2017 κέρδισε και τα τρία εθνικά πρωταθλήματα στα οποία συμμετείχε! Ο Rovanpera αναδείχθηκε πρωταθλητής σε Λετονία, Φιλανδία και Ιταλία! Αγωνίστηκε με Skoda Fabia R5 και Peugeot 208 T16.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, μάλιστα, θα συμμετείχε και στον πρώτο του αγώνα σε WRC. Συγκεκριμένα ήταν το Ράλλυ Ουαλίας στο οποίο συμμετείχε με Ford Fiesta R5. Στον επόμενο αγώνα της Αυστραλίας θα τερμάτιζε δέκατος και έγινε έτσι ο νεαρότερος οδηγός στην ιστορία που πήρε βαθμό!

Πεπρωμένο φυγείν  αδύνατον! 

Από εκεί και έπειτα η πορεία του ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη. Μέχρι το 2019 συμμετείχε με τη Skoda στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ το 2020 μεταπήδησε στην Toyota Gazzo WRT. Η πρώτη του νίκη ήρθε στην Εσθονία το 2021 ενώ κέρδισε και το Ακρόπολις εκείνης της χρονιάς.

Παρά το ότι είχε κάνει αισθητή την παρουσία του, πολλοί έδιναν στον teammate του, Elfyn Evans καλύτερες πιθανότητες για τον φετινό τίτλο. Όμως, ο Kalle τους διέψευσε όλους. Οδήγησε εκπληκτικά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς κερδίζοντας 6 αγώνες μέχρι στιγμής. Και τον παγκόσμιο τίτλο φυσικά.

Ο τρόπος με τον οποίον οδηγεί είναι εξαιρετικά θεαματικός. Ωστόσο, έχει πολύ μεγάλη ωριμότητα και αποφεύγει τα λάθη. Πίσω από το τιμόνι αισθάνεται στο στοιχείο του και -όπως έχει δηλώσει ο ίδιος- δεν αγχώνεται ποτέ μέσα στο μπάκετ.

Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσουν τα ταχύπλοα και τα θαλάσσια σπορ. Είναι λάτρης της ταχύτητας σε όλες τις μορφές της. Στην προσωπική του ζωή κρατάει χαμηλούς τόνους και αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Άλλωστε, για τον Kalle ένα πράγμα έχει σημασία. Η οδήγηση στο όριο. Ένας τρόπος ζωής ο οποίος μόνο περισσότερη επιτυχία πρόκειται να του φέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Έγινε της Κορέας
WRC 2022 Ράλλυ Νέας Ζηλανδίας: Βήμα τίτλου για Rovanpera! (+video)
WRC 2022 Ράλλυ Νέας Ζηλανδίας: Ο Rovanpera πρωταθλητής!