Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Αυτό είναι το νέο Hyundai Ioniq 5 (video)

Ελλάδα 14:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτό είναι το νέο Hyundai Ioniq 5 (video)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Αυτό είναι το νέο Hyundai Ioniq 5 (video)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το αμιγώς ηλεκτρικό crossover έχει φουτουριστικό design, εντυπωσιακή ευρυχωρία και μπορεί να παράγει πάνω από 300 ίππους.

Advertisement
Advertisement

Στην αποκάλυψη του Ioniq 5, του αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου που ενσαρκώνει τη όραμά της για την αυτοκίνηση του μέλλοντος, προχώρησε η Hyundai.

Ο λόγος για ένα μεσαίο crossover το οποίο βασίζεται στην πλατφόρμα E-GMP, με τις διαστάσεις του να αντιστοιχούν σε 4,635 χλστ. μήκος, 1,605 χλστ. ύψος και 1.890 χλστ. πλάτος, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως το μεταξόνιο αποτυπώνεται σε 3.000 χλστ.

Σχεδιαστικά, το νέο Ioniq 5 διακρίνεται για το φουτουριστικό του design και για τη μυώδη εμφάνισή του. Το καπό φέρει σχήμα οστράκου, ενώ στη μάσκα ξεχωρίζουν κάποια ορθογώνια φώτα ημέρας (DRLs) τα οποία παράγουν μια ιδιαίτερη οπτική υπογραφή. Τα φωτιστικά σώματα εδρεύουν σε μια ριζοσπαστική γρίλια τύπου σε σχήμα ‘V’.

Advertisement
Advertisement

Στα πλευρά οι λαβές των θυρών είναι… κρυφές, συναντώνται ζάντες διαμέτρου 20 ιντσών με αεροδυναμικό προσανατολισμό, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα απογύμνωσης του μοντέλου από τους καθρέπτες και της προσθήκης καμερών. Νεωτερισμό αποπνέει και το πίσω μέρος με τη συστάδα πολλών pixel LED φωτιστικών σωμάτων που προσδίδουν στο μοντέλο μοντέρνο χαρακτήρα.

Το εσωτερικό του Huyndai παραπέμπει σε… σαλόνι τόσο χάρη στα υλικά όσο και στην ευρυχωρία. Αφθονία χώρων παρέχει η συρόμενη κεντρική κονσόλα που μπορεί να «οπισθοχωρήσει» έως και 140 χλστ. όπως και το επίπεδο δάπεδο όπου αποθηκεύονται οι μπαταρίες. Τα εμπρός καθίσματα είναι ηλεκτρικά αναδιπλούμενα, ενώ φέρουν μειωμένο πάχος (κατά 30%) συμβάλλοντας με τη σειρά τους στην επίτευξη της βέλτιστης ευρυχωρίας. Παράλληλα έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά ανακυκλωμένα αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, γεγονός που καθρεφτίζει την οικολογική ευαισθησία της Hyundai.

Advertisement

Στο ταμπλό δεσπόζει ένα ζεύγος οθονών 12 ιντσών – μία για τον πίνακα οργάνων και άλλη μία για το σύστημα πολυμέσων –  το οποίο εδρεύει σε μια μεγάλη γυάλινη επιφάνεια. Ο χώρος αποσκευών αποτυπώνεται στα 531 λτ., ενώ μέσω αναδίπλωσης των πίσω καθισμάτων μπορεί να εκτοξευτεί στα 1.600 λτ.

Advertisement

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο εκδόσεις μπαταριών χωρητικότητας 58 ή 72,6 kWh. Στην πρώτη περίπτωση η βασική έκδοση τροφοδοτείται από μόλις ένα μοτέρ στο πίσω μέρος, ενώ προσφέρεται η επιλογή και για  μια τετρακίνητη με δύο ηλεκτροκινητήρες – από έναν σε κάθε άξονα. Ανεξαρτήτως έκδοσης η τελική ταχύτητα αντιστοιχεί σε 185 χλμ./ώρα.

Στην πρώτη περίπτωση το μοτέρ παράγει 168 ps και 350 Nm ροπής με την επιτάχυνση στα 100 χλμ./ώρα να «έρχεται» στα 8,5 sec. Όσον αφορά την τετρακίνητη, η συνδυαστική αποδοση αντιστοιχεί σε 232 ps και 605 Nm ροπής (0-100 χλμ./ώρα σε 6,1 Sec).

Advertisement

Η μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρία συνδυάζεται είτε με ένα μοτέρ που αποδίδει 215 ps και 350 Nm ροπής, είτε με δύο ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι αποδίδουν συνδυαστικά 302 ps και 605 Nm.

Σε παροχή 800V και με φορτιστή ισχύος  350 kW η φόρτιση από το 10 στο 80% διαρκεί μόλις 18 λεπτά, ενώ η μέγιστη παρεχόμενη αυτονομία φτάνει τα 480 χλμ.

Σημειώνεται πως για πρώτη φορά η Hyundai ενσωματώνει σε μοντέλο της σύστημα Head-Up Display επαυξημένης πραγματικότητας, ενώ εφοδιάζεται με τη δέσμη συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης Hyundai SmartSense. Αυτή περιλαμβάνει για πρώτη φορά Highway Driving Assist 2, αλλά και τα συστήματα  Forward Collision-Avoidance Assist (FCA), Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA), Intelligent Speed Limit Assist (ISLA), Driver Attention Warning (DAW), High Beam Assist (HBA).

Το νέο Hyundai Ioniq 5 θα λανσαριστεί εντός του τρέχοντος έτους, διατιθέμενο σε 9 χρώματα αμαξώματος, ενώ το 2022 η γκάμα θα εμπλουτιστεί με το νέο Ioniq 6 και το 2024 με το Ioniq 7.

 

Διαβάστε επίσης:
Ράλι Φινλανδίας: Ο Tanak τη γλίτωσε την πέτρα!
Hyundai: Παρουσίασε διώροφο ηλεκτρικό λεωφορείο
Δοκιμή: Hyundai i30 Fastback 1.5 T-GDi 160 PS 48V