Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ

Αύξηση κερδών με χαμηλότερες πωλήσεις – Πως γίνεται;

Ελλάδα 20:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αύξηση κερδών με χαμηλότερες πωλήσεις – Πως γίνεται;

ΑΓΟΡΑ

Αύξηση κερδών με χαμηλότερες πωλήσεις – Πως γίνεται;

ΑΓΟΡΑ

Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία πλήττεται τόσο από την πανδημία και τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς όσο και από τις συνέπειες της πολεμικής σύρραξης της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Advertisement
Advertisement

Στην δεύτερη περίπτωση θα αργήσει λιγάκι για να δούμε τις συνέπειες. Ωστόσο, στην περίπτωση της πανδημίας οι συνέπειες είναι αισθητές με τους πελάτες να αναμένουν πολλούς μήνες μέχρι να παραλάβουν το νέο τους αυτοκίνητο.

Όλη αυτή η κατάσταση στοιχίζει σε όλους και πολύ περισσότερο στις ίδιες τις εταιρίες. Οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν και τα βαριά πρόστιμα λόγω των αυστηρότερων ορίων για τις εκπομπές CO2, αλλά και ταυτόχρονα να κάνουν απόσβεση τις επενδύσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Και κάπως έτσι παρατηρούμε τελευταία τις τιμές των νέων αυτοκινήτων να παρασύρονται μαζί με το κύμα ακρίβειας και ένα supermini να κοστίζει περίπου 1.000-3.000 ευρώ παραπάνω και ένα κόμπακτ SUV χονδρικά 2.000-4.000 επιπλέον. Τα άσχημα νέα είναι πως οι τιμές αυτές δεν πρόκειται να πέσουν ξανά στα προηγούμενα επίπεδα.

Advertisement
Advertisement

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του VW Group που σημείωσε σημαντική μείωση κατά 2,3 εκ. μονάδες στη διάρκεια του 2021 και σε σχέση με το περασμένο έτος. Οι Γερμανοί που το 2020 είχαν ταξινομήσει 8,6 εκ. αυτοκίνητα είδαν τον Covid-19 να «πετσοκόβει» τις πωλήσεις τους χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται ιδιαίτερα τα κέρδη τους.

Ο αριθμός αυτός εκτός από τη Volkswagen περιλαμβάνει τις Audi, Seat και Skoda, ενώ εκτός από τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν από τον Covid-19, οι γραμμές παραγωγής έμειναν πίσω και εξαιτίας της έλλειψης σε ημιαγωγούς.

Advertisement

Για να έχετε μία πλήρη εικόνα η BMW πούλησε το 2021 συνολικά 2,21 εκ. αυτοκίνητα, οπότε είναι σα να λέμε ότι το γερμανικό γκρούπ έχασε μία ολόκληρη μάρκα από τις πωλήσεις της. Το παράδοξο είναι ότι το ισοζύγιο όσον αφορά τα κέρδη ήταν θετικό για έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων παγκοσμίως και μάλιστα αυξημένο σε σχέση με το περασμένο οικονομικό έτος.

Πώς συνέβη αυτό; Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει την άνοδο στις τιμές των νέων μοντέλων που μέσα σε λίγους μήνες άρχισαν να «τσιμπάνε» αρκετές χιλιάδες ευρώ παραπάνω. Αυτό συνέβη -εκτός της αύξησης στις τιμές των μετάλλων και των πρώτων υλών- και για να διασφαλιστεί  το κέρδος και η βιωσιμότητα των εταιρειών και των εργαζομένων τους.

Advertisement

Παράλληλα, η έλευση των ηλεκτρικών μοντέλων στην αγορά (είναι αισθητά ακριβότερα) έφερε αύξηση στους τζίρους και πιθανότατα μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Εξάλλου, η γερμανική εταιρεία έχει ήδη επενδύσει στις γραμμές παραγωγής ηλεκτρικών, με τα ID.3, ID.4 να έχουν μπει στη ζωή μας και τα επόμενα EV της γκάμας να βρίσκονται καθοδόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
VW ID.4: Πληθώρα εκδόσεων για μία νέα εμπειρία οδήγησης
Ποιοι και που μπορούν να αγοράσουν το VW ID.3 με μόλις 14.816 ευρώ;
Ηλεκτρικό VW με τιμή κάτω από 20 χιλιάδες ευρώ