Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πρόβλεψη σοκ: Έως το 2025 οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς

Ελλάδα 17:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πρόβλεψη σοκ: Έως το 2025 οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς

ΝΕΑ

Πρόβλεψη σοκ: Έως το 2025 οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς

ΝΕΑ

Πάνω που λέγαμε ότι φθάνουμε στο τέλος της έλλειψης σε τσιπάκια, έρχονται νέες προβλέψεις που μιλούν για ένα πολύ ζοφερό μέλλον για την αυτοκινητοβιομηχανία για τρία τουλάχιστον ακόμα χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία έχει χτυπηθεί (εκτός από την πανδημία και από την έλλειψη σε ημιαγωγούς. Εξαρτήματα απαραίτητα για την ολοκλήρωση της παραγωγής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου, το οποίο βασίζεται πολύ πλέον στα ηλεκτρονικά συστήματα.

Οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς έχουν οδηγήσει σε αναστάτωση όλη την παραγωγική διαδικασία του αυτοκινήτου και σε μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις στους πελάτες.

Οι περισσότερες εταιρίες έχουν διακόψει πολλές φορές την λειτουργία ολόκληρων εργοστασίων τους, ενώ οι αγοραστές βρίσκονται μπροστά στην πρωτοφανή κατάσταση να χρειάζεται να περιμένουν από ένα ή και δύο χρόνια για να παραλάβουν το αυτοκίνητό τους.

Advertisement
Advertisement

Μέχρι τώρα οι περισσότεροι συμφωνούσαν ότι από τα τέλη του 2022 θα βλέπαμε μία εξομάλυνση στην εφοδιαστική αλυσίδα ημιαγωγών. Όμως ο αντιπρόεδρος της εταιρίας TSMC, του μεγαλύτερου κατασκευαστή microchips στον κόσμο, προέκυψε πρόσφατα αρκετά πιο απαισιόδοξος.

Σε συνέντευξή του ο Yuh-Jier Mii εξήγησε ότι ενώ είναι πολύ πιθανό η ανάκαμψη στην τροφοδοσία να ξεκινήσει από φέτος, θα περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να εξομαλυνθεί πλήρως η αγορά.

Advertisement

Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν το 2025, κάτι που σημαίνει ότι η έλλειψη σε ημιαγωγούς θα συνεχιστεί για δύο με τρία χρόνια ακόμα.

Η Mii υποστηρίζει ότι η κρίση των microchips δεν έχει προκληθεί από την πανδημία αν και αυτό είχε σημαντική συμβολή στην περιορισμένη προσφορά σε ημιαγωγούς σε όλο τον κόσμο.

Advertisement

Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι εκτός από το αυτοκίνητο και όλες οι υπόλοιπες συσκευές αποκτούν και αυτές “έξυπνα” χαρακτηριστικά, τα οποία απαιτούν σημαντικό αριθμό ημιαγωγών για να λειτουργήσουν.

Η αγορά αυτοκινήτου περιμένει υπομονετικά αυτή την “στροφή” προς την κανονικότητα, με τα πρώτα δείγματα να αναμένονται από τα τέλη του 2022. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έρχεται να προσθέσει έναν ακόμα αστάθμητο παράγοντα, με το δυσοίωνο σενάριο του 2025 να μοιάζει πλέον το πιο κοντινό στην πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ημιαγωγοί: Πρόωρες… διακοπές για εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας
Ποιος κορωνοϊός: Γολγοθάς της Stellantis είναι οι ημιαγωγοί
Ποιοι ημιαγωγοί; Οι Τούρκοι… πετάνε

Advertisement