Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ

Αγορά αυτοκινήτου: Η Ελλάδα στην 4η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Ελλάδα 4:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αγορά αυτοκινήτου: Η Ελλάδα στην 4η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

ΑΓΟΡΑ

Αγορά αυτοκινήτου: Η Ελλάδα στην 4η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

ΑΓΟΡΑ

Μειωμένες κατά 3,1% ήταν οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρώπη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ACEA.

Advertisement
Advertisement

Μετά από πέντε χρόνια θετικής πορείας η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου πέρασε σε αρνητικό πρόσημο καταγράφοντας πτώση 3,1% το πρώτο εξάμηνο του 2019 με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 8,18 εκατ. μονάδες.

Σε επίπεδο ομίλων μόλις 4 κατάφεραν να κλείσουν το εξάμηνο με θετικό πρόσημο με την Mitsubishi να καταγράφει άνοδο 13,6%, την Volvo 3% και τις Toyota και Mazda με ποσοστό ανόδου 0,3%. Οι υπόλοιποι όμιλοι στο εξάμηνο του 2019 σημείωσαν πτώση στις πωλήσεις τους.

Advertisement
Advertisement

Διαφορετικά είναι τα αποτελέσματα για τις μάρκες του κάθε ομίλου καθώς στο εξάμηνο με 12 μάρκες να έχουν καταγράψει άνοδο.

Ειδικότερα το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου 332,1% το κατέγραψε η Alpine του ομίλου Renault και ακολουθούν η Lancia με 27,4%, οι Lamborghini – Bentley του ομίλου VW με 21,5%, η Lexus με 10,7%, η Dacia με 10,5%, η Citroen με 6,9%, η Seat με 6%, η Jeep με 1,8%, η Kia με 1,7%, η Smart με 1% και η BMW με ποσοστό ανόδου 0,1%.

Η άνοδος που καταγράφει η ζήτηση των υβριδικών μοντέλων φαίνεται πως ευνόησε την Mitsubishi αλλά και το Outlander όπως επίσης και την Lexus ενώ το νέο Duster αποτέλεσε την «ατμομηχανή» για τις πωλήσεις της Dacia.

Advertisement

Κόντρα στο… ρεύμα η Ελλάδα!

Advertisement

Μπορεί οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στις μεγάλες αγορές της ΕΕ να καταγράφουν πτώση ωστόσο η Ελλάδα πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα καθώς στο πρώτο εξάμηνο καταγράφει άνοδο 5,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και κατάφερε να βρεθεί στην 4η θέση μεταξύ των αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πωλήσεις ήδη έχουν ξεπεράσει τις 65.500 μονάδες και σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς θα ξεπεράσουν τις 120.000 οχήματα.

Οι υπόλοιπες αγορές καινούριων αυτοκινήτων στην ΕΕ που στο εξάμηνο σημείωσαν άνοδο αφορούν την Λιθουανία η οποία σημείωσε και το υψηλότερο ποσοστό ανόδου 47,1%, Ρουμανία 19,1%, Ουγγαρία 5,4%, Ελλάδα 5,2%, Λετονία 4,6%, Πολωνία 1,9%, Λουξεμβούργο 1,5%, Βουλγαρία και Δανία 1,3%, Γερμανία 0,5% και η Σλοβακία 0,4%.

Advertisement

Πάντως να υπενθυμίσουμε πως πρόσφατα ο ACEA αναθεώρησε την ετήσια πρόβλεψη πωλήσεων για το σύνολο του έτους, από το +1% που ήταν μέχρι τώρα, στο -1%…

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε τα αναλυτικά στοιχεία του ACEA.