Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

MV Agusta Turismo Veloce: Η εξέλιξη συνεχίζεται

Ελλάδα 15:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

MV Agusta Turismo Veloce: Η εξέλιξη συνεχίζεται

NEWSMOTO

MV Agusta Turismo Veloce: Η εξέλιξη συνεχίζεται

NEWSMOTO

Σε τέσσερις εκδόσεις, με κινητήρα Euro5 και αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, το Street Adventure της ιταλικής φίρμας αντικρύζει το 2021 με ενισχυμένο ηθικό.

Advertisement
Advertisement

Το έχουμε ξαναγράψει, πολλές φορές, η MV Agusta δεν κάνει ρηξικέλευθες αλλαγές στα μοντέλα της αλλά κάθε τρεις και λίγο φροντίζει να τα βελτιώνει όλο και πιο πολύ, ειδικά στον τομέα των ηλεκτρονικών βοηθημάτων. Βασισμένα όλα σε μια ενιαία πλατφόρμα, κοινώς μοιράζονται τα ίδια χαρακτηριστικά σε κινητήρα, πλαίσιο, ανάρτηση, φρένα και ηλεκτρονικά, όλο και δέχονται πινελιές ανανέωσης έχοντας πάντα κατά νου να παραμένουν στην κορυφή των τεχνολογικών εφαρμογών.

Μετά την πρόσφατη αναβάθμιση που δέχθηκαν τα υπόλοιπα μοντέλα με τον κινητήρα των 800cc (Brutale, Dragster, Superveloce), ήρθε και η στιγμή για το Turismo Veloce να προσαρμοστεί στις προδιαγραφές του Euro5. Αρχής γενομένης από τον τρικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, έχει δεχθεί τις ίδιες αλλαγές και βελτιώσεις με τα υπόλοιπα 800, πλην όμως -λόγω του sport touring χαρακτήρα του- διαθέτει διαφοροποιημένες εισαγωγές αέρα, έτσι ώστε να παρέχει αυξημένη κατά 12% ροπή μεταξύ 3.000-6.000rpm. Και είναι λογικό αυτό, καθόσον εκεί θα δουλεύει στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ζωής του. Η ισχύς παραμένει αναλλοίωτη στους 110Hp, το ίδιο και η τιμή της ροπής στα 80Nm, όμως μια νέα χαρτογράφηση και μακρύτερες σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων υπόσχονται μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Advertisement
Advertisement

Πιρούνι και αμορτισέρ έχουν δεχθεί νέο σετάρισμα για να προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια χειρισμών και πιο προοδευτική λειτουργία σε δρόμους με κακότεχνη άσφαλτο, ο μονόδρομος συμπλέκτης έχει ενισχυθεί με γνώμονα την ανθεκτικότητα στη σκληρή χρήση, το quickshifter διαθέτει νέο αισθητήρα (EAS 3.0) και ένας νέος πίνακας οργάνων με έγχρωμη οθόνη TFT 5,5” προσφέρει περισσότερη πληροφόρηση (ακόμα και GPS tracker) αλλά και τεχνολογία bluetooth για συνδεσιμότητα μέσω της εφαρμογής “MV Ride” .

Advertisement

Νέα είναι και η μονάδα ABS ΜΚ100 της Continental, με έμφαση στην ιδανική συνεργασία με την -επίσης νέα- αδρανειακή μονάδα μέτρησης της μοτοσυκλέτας (IMU), η οποία είναι πλέον 6 αξόνων (από 5). Τέλος, βελτιώσεις υπάρχουν και στην εργονομία, όπου μια νέα ψηλότερη (κατά 75mm ) και φαρδύτερη (κατά 38mm) ζελατίνα και μια χαμηλότερη κατά 20mm θέση οδήγησης θα κάνουν ευκολότερη και ανετότερη τη ζωή του αναβάτη. Οι μηχανικοί του εργοστασίου δούλεψαν και πάνω στον αεροδυναμικό συντελεστή της μοτοσυκλέτας μέσω της ρευστοδυναμικής τεχνολογίας CFD (Computational Fluid Dynamics), προκειμένου να μειώσουν την αντίσταση του αέρα και παράλληλα να βελτιώσουν την προστασία του αναβάτη.

Advertisement

Οι εκδόσεις ξεκινούν από τη “βασική” Rosso με τη μηχανική ανάρτηση, περνούν στις ακριβότερες Lusso/Lusso SCS (με την ημι-ενεργητική ανάρτηση) και καταλήγουν στην αριθμημένη RC SCS, που θα παραχθεί σε μόλις 150 μονάδες. Το αρκτικόλεξο SCS προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Smart Clutch System (SCS) και αφορά σε μια πατέντα του κατασκευαστή για ηλεκτρονική διαχείριση στη λειτουργία του συμπλέκτη, προσφέροντας και τη δυνατότητα ημι-αυτόματης λειτουργίας στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Κατ’ επιλογήν του αναβάτη γίνονται όλα, στο αριστερό του χέρι υπάρχει συμπλέκτης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, μετατρέποντας αυτόματα.. το ημι-αυτόματο κιβώτιο σε απλό μηχανικό. Η τεχνολογία του εν λόγω κιβωτίου έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Rekluse, μια αμερικάνικη εταιρεία που τα τελευταία χρόνια εξειδικεύεται -και κάνει θαύματα- αποκλειστικά σε συστήματα συμπλέκτη.

Advertisement

Η νέα γενιά Turismo Veloce θα βρίσκεται Ελλάδα στις αρχές Μαϊου και σε τιμές που θα ξεκινούν από τα 18.000€. Η αντιπροσωπεία μας ενημέρωσε πως ο πλήρης τιμοκατάλογος θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών και πως σύντομα θα μπορεί να μας διαθέσει ένα μοντέλο για δοκιμή. Οπότε, μείνετε συντονισμένοι για τις πρώτες μας εντυπώσεις.

Διαβάστε επίσης:

MotoGP, Portimao: Επιβλητική νίκη για Quartararo

Triumph Trident 660: Άφιξη Ελλάδα και η διαμόρφωση στο επίκεντρο

KTM Central Store: Μια νέα εμπειρία στην επιλογή