Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Joël Robert 1943–2021: Ένας θρύλος του Motocross δεν είναι πια μαζί μας

Ελλάδα 13:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Joël Robert 1943–2021: Ένας θρύλος του Motocross δεν είναι πια μαζί μας

NEWSMOTO

Joël Robert 1943–2021: Ένας θρύλος του Motocross δεν είναι πια μαζί μας

NEWSMOTO

Ο Βέλγος αναβάτης ήταν ένας από τους πλέον επιτυχημένους αθλητές στην ιστορία του motocross, κερδίζοντας παγκόσμιους τίτλους και δημιουργώντας ρεκόρ τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Advertisement
Advertisement

Σε ηλικία 77 ετών και ταλαιπωρημένος από χρόνια ασθένεια, ο 6 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής προσβλήθηκε από τον ιό Covid-19 και δυστυχώς δεν μπόρεσε να τον αντιμετωπίσει, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στις 13/1 σε μονάδα εντατικής στο Βέλγιο. Ο κόσμος του motocross -και των αγώνων μοτοσυκλέτας ευρύτερα- θα τον θυμάται όχι μόνο για τα κατορθώματά του στην πίστα αλλά και για το μόνιμο χαμόγελό του και -κυρίως- για την όχι και τόσο υγιεινή του ζωή. Ήταν -και είναι- απορίας άξιο πως με μηδενική προπόνηση και καπνίζοντας, ακόμα και λίγο πριν τον αγώνα, αυτός ο χαρισματικός αναβάτης μπορούσε και κέρδιζε τίτλους και ρεκόρ.

Αγωνίστηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΧ για 15 συνεχόμενες σεζόν (1962–1976) και αποκλειστικά στην κατηγορία των 250cc (αρχικά με CZ και στη συνέχεια με Suzuki), πετυχαίνοντας την κατάκτηση του τίτλου 6 φορές και της δεύτερης θέσης ακόμα 3! Από τα 6 παγκόσμια πρωταθλήματα που κατέκτησε, τα 5 ήταν συνεχόμενα (1968-1972), ενώ αξέχαστες έχουν μείνει στην ιστορία του αθλήματος οι μάχες που έδωσε με τον Σουηδό Torsten Hallman εκείνη την περίοδο. Μάχες που εκτιμήθηκαν από την παγκόσμια ομοσπονδία, καθόσον απένειμε και στους δύο τον τίτλο των FIM Motocross Legends. Το ρεκόρ του Robert με 50 νίκες στο Π.Π. Μotocross κράτησε περισσότερο από 30 χρόνια, μέχρι το 2004 συγκεκριμένα, όταν και το έχασε από τον επίσης Βέλγο Stefan Everts.

Advertisement
Advertisement

O Joël έπαιξε και ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του αθλήματος στις ΗΠΑ, συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα Trans-AMA ΜΧ στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδικό τύπο ήταν αυτός που έδωσε μεγάλο κύρος στο εκεί πρωτάθλημα, αποτελώντας έμπνευση για τους πρώτους Αμερικανούς motocrossers. Αναγνωρίστηκε μάλιστα για τη συμβολή του όταν το 2000 εντάχθηκε στο AMA Motorcycle Hall of Fame.

Advertisement

Γεννημένος στο Βέλγιο (Châtelet), ο Robert ξεκίνησε τη διεθνή επαγγελματική του καριέρα στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν και συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ΜΧ, το οποίο από το 1962 έγινε Παγκόσμιο κάτω από τη σκέπη της FIM. Μόλις 20 ετών κέρδισε τον πρώτο του τίτλο το 1964 με ιδιωτική μοτοσυκλέτα (CZ) και αυτόματα έγινε ο μικρότερος σε ηλικία παγκόσμιος πρωταθλητής για εκείνη την εποχή. Την επόμενη χρονιά έγινε εργοστασιακός αναβάτης της τσεχοσλοβάκικης εταιρείας, κατακτώντας μαζί της τους τίτλους του 1968 και του 1969.

Από το 1970 μεταπήδησε στην εργοστασιακή ομάδα της Suzuki, παίρνοντας μαζί της τρεις συνεχόμενους τίτλους! Όταν αποσύρθηκε απο την ενεργό δράση διετέλεσε επί σειρά ετών Team manager της ομάδας του Βελγίου στον θεσμό Motocross des Nations.

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

Honda CMX1100 Rebel: Επαναστάτης με αιτία τα περισσότερα κυβικά

Advertisement

Yamaha YZ250F ΜΥ2021: Ρυθμίζεις και κερδίζεις

Moto Guzzi V85 TT Travel: Όταν οι περιπλανήσεις είναι μακρινές