Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

VW: Απαντά στην Tesla με υπερσύγχρονο εργοστάσιο

Ελλάδα 3:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

VW: Απαντά στην Tesla με υπερσύγχρονο εργοστάσιο

ΝΕΑ

VW: Απαντά στην Tesla με υπερσύγχρονο εργοστάσιο

ΝΕΑ

Παρά τον διάχυτο θαυμασμό για όσα έχει επιτύχει η Tesla, οι άνθρωποι της VW αρνούνται να εγκαταλείψουν το όραμά τους για κυριαρχία και στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης.

Advertisement
Advertisement

Το βλέμμα στραμμένο στην Tesla φαίνεται πως έχει ο όμιλος VW. Πριν από λίγες μέρες, ο Διευθύνων Σύμβουλος του group, Ηerbert Diess, αποθέωσε τον αμερικανικό κολοσσό για όσα έχει επιτύχει στο πεδίο της ηλεκτρικής κινητικότητας, ενώ δεν δίστασε να ζητήσει και τη συμβολή του ισχυρού άνδρα της Tesla, Elon Musk.

Παρά τον διάχυτο θαυμασμό των διοικούντων της VW για την Tesla, η γερμανική εταιρεία δεν δείχνει πρόθυμη να εγκαταλείψει τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στο πεδίο της αυτοκίνησης που διατηρεί επί δεκαετίας. Ακόμα και αν καλείται να κολυμπήσει στα εν πολλοίς αχαρτογράφητα για την ίδια νερά της ηλεκτροκίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Τρίτη ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα ολοκαίνουριο υπερσύγχρονο εργοστάσιο δίπλα στα κεντρικά της στο Βόλφσμπουργκ, ως «απάντηση» στο υπό κατασκευή Gigafactory της Tesla κοντά στο Βερολίνο.

Advertisement
Advertisement

Στο εργοστάσιο – το οποίο πρέπει να πάρει έγκριση από το εποπτικό συμβούλιο της Volkswagen- θα κατασκευάζεται το σημαντικότερο ίσως μοντέλο στη σύγχρονη ιστορία της μάρκας.  Πρόκειται για το Project Trinity, τη μελλοντική ναυαρχίδα της VW που θα ενσωματώνει τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4, state-of-the-art τεχνολογίες και θα ορίζει νέα στάνταρ στους τομείς της αυτονομίας και της φόρτισης.

Η VW δεν αναφέρθηκε στο εκτιμώμενο κόστος του εργοστασίου. Ξεκαθάρισε, όμως, πως στόχος είναι ο συνολικός χρόνος παραγωγής του κάθε αυτοκινήτου να περιορίζεται στις 10 ώρες, όσες δηλαδή θα διαρκεί η κατασκευή του Model 3 στο εργοστάσιο της Tesla στο Gruenheide (στο Βερολίνο).

Advertisement

Σύμφωνα με το Reuters, η κατασκευή μιας ολοκαίνουριας παραγωγικής μονάδας, αποτελεί μια εναλλακτική και πιο προσοδοφόρα οδό, αντί της πλήρους αναδιάρθρωσης που θα απαιτούσε το υφιστάμενο εργοστάσιο της μάρκας στο Βολφσμπουργκ, για τις ανάγκες κατασκευής του VW Trinity.

Εφόσον το εργοστάσιο γίνει πραγματικότητα θα παράγει 250.000 αυτοκίνητα τον χρόνο, την ίδια ώρα που η ετήσια δυναμικότητα της υπάρχουσας μονάδας στο Βόλφσμπουργκ είναι 500.000 οχήματα. Ισάριθμα θα είναι και το αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται σε ετήσια βάση στο εργοστάσιο της Tesla στο Βερολίνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Elon Musk.

Advertisement

Η είδηση περί της κατασκευής ενός ολοκαίνουριου εργοστασίου, καταφτάνει λίγες μέρες μετά την είδηση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ του CEO του VW Group, Herbert Diess, και του πανίσχυρου συνδικάτου εργαζομένων της μάρκας.

Θρυαλλίδα των διαξιφισμών αποτέλεσαν οι νύξεις του Diess για συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού κατά 30.000 θέσεις, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων για την ενεργειακή μετάβαση του ομίλου.

Ο Diess είχε αναφέρει πως οι χρόνοι κατασκευής των αμιγώς ηλεκτρικών ID.3 και ID.4 στη Γερμανία είναι κατά τρεις φορές μεγαλύτεροι απ’ ό,τι χρειάζεται το Model Y της Tesla, προκαλώντας την οργή των εργαζομένων.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Νέο VW Polo 1.0 TSI 95 PS
Επίσημο: Αυτά είναι τα VW ID.5 & GTX
Αποκάλυψη για το ID. Buzz στην παρουσίαση του VW ID.5 (+video)