Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τρομάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες η έλλειψη φυσικού αερίου;

Ελλάδα 12:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τρομάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες η έλλειψη φυσικού αερίου;

ΝΕΑ

Τρομάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες η έλλειψη φυσικού αερίου;

ΝΕΑ

Το παιχνίδι τακτικής μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας για το φυσικό αέριο φθάνει στην κόψη του ξυραφιού.

Advertisement
Advertisement

Θα λυγίσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες από τις πολιτικές μπλόφες ή όχι;

Η ανάγκη των χωρών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο είναι μεγάλες. Τεράστιο επίσης είναι το όφελος της Ρωσίας από την πώληση φυσικού αερίου σε αυτούς, καθώς εκτιμάται πως ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως. Ο Πούτιν στην προσπάθεια του να στηρίξει την ελεύτερη πτώση του εθνικού νομίσματος ζήτησε σταδιακά οι Ευρωπαίοι να πληρώνουν σε Ρούβλι, κάτι που οι ηγέτες των χωρών της γηραιάς ηπείρου αρνούνται να πράξουν.

Advertisement
Advertisement

Από τη μία λοιπόν οι χώρες τις Ευρώπης προετοιμάζουν το έδαφος για τις ελλείψεις που ενδεχομένως έρχονται και από την άλλη η Μόσχα πρέπει να σκεφτεί αν είναι έτοιμη να χάσει ένα τεράστιο έσοδο μέσα από την τακτική της. Πάμε να δούμε όμως πόσο σημαντικό είναι το ρωσικό φυσικό αέριο για την Ευρώπη.

Στη Γερμανία το 50% του φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία, με την Αυστρία να είναι ακόμη πιο εξαρτημένη με το 80% των ενεργειακών αναγκών να καλύπτεται από εκεί. Η Βουλγάρικη ενέργεια είναι πλήρως συνυφασμένη με το ρωσικό αγωγό καθώς αυτός καλύπτει το 90% του φυσικού αερίου της χώρας, ενώ Ελλάδα και Ιταλία σκέπτονται και αυτές το εναλλακτικό σχέδιο καθώς το 40% του φυσικού αερίου προέρχεται από τον αγωγό που παρακάμπτει την Ουκρανία.

Advertisement

Πως επηρεάζονται όμως οι αυτοκινητοβιομηχανίες; Στη Γερμανία δρα ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως, το group της VW, το οποίο καλύπτεται ενεργειακά αποκλειστικά από το γερμανικό δίκτυο φυσικού αερίου. Στηρίζεται δηλαδή στο κομμάτι που παράγει η ίδια η χώρα και όχι σε αυτό που εισάγει από τη Ρωσία. Αντίστοιχα η Bosch στάθηκε τυχερή όταν πριν από 2 χρόνια ξεκίνησε σχέδιο κλιματικής ουδετερότητας και πλέον μόλις το 20% των ενεργειακών αναγκών της έχει να κάνει με το φυσικό αέριο.

Advertisement

Το VW group λοιπόν μπορεί προς το παρόν να λειτουργεί άφοβα, κάτι που δεν ισχύει και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για αυτό και μία προς μία οι κυβερνήσεις καλούν τις βιομηχανίες και τους πολίτες να κάνουν… οικονομία στο ρεύμα και τα καύσιμα μέχρι να δουν πως θα σταματήσει η εξάρτηση τους από τα ρωσικά καύσιμα. Να περιορίσουν όσο το δυνατόν την εξάρτηση τους από τους εισβολείς στην Ουκρανία για να πείσουν τον Πούτιν ότι ο χαμένος είναι εκείνος και οι Ρώσοι πολίτες από την όλη ιστορία και όχι τόσο οι ευρωπαίοι καταναλωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσα αυτοκίνητα θα χάσουν οι Γερμανοί από τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Ουκρανία: Οι εταιρείες ψάχνουν να καλύψουν παραγωγές
Η κρίση στην Ουκρανία προκαλεί διακοπές στις γραμμές παραγωγής