Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ουκρανία: Oι επιπτώσεις του πολέμου αγγίζουν πλέον και τους Ρώσους (+video)

Ελλάδα 2:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ουκρανία: Oι επιπτώσεις του πολέμου αγγίζουν πλέον και τους Ρώσους (+video)

ΝΕΑ

Ουκρανία: Oι επιπτώσεις του πολέμου αγγίζουν πλέον και τους Ρώσους (+video)

ΝΕΑ

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας είναι ένας από τους πρώτους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της Ρωσίας που δέχεται σοβαρή πλήγμα από την εισβολή στην Ουκρανία.

Advertisement
Advertisement

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και οι κυρώσεις των Δυτικών κυβερνήσεων αρχίζουν να γίνονται αισθητές και μέσα στην Ρωσία. Και ιδίως σε τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία εξαρτάται πολύ από την επαφή και τις προμήθειες από τρίτες χώρες.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κατάσταση που επικρατεί εντοπίζεται στην περιοχή της Kaluga. Μία μικρή πόλη η οποία βρίσκεται 190 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, και η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο των επενδύσεων των ξένων εταιριών στον τομέα της παραγωγής αυτοκινήτων.

Εκεί επενδύθηκαν πάνω από 15 δισ. δολάρια από το 2006 για την δημιουργία εργοστασίων μεγάλων εταιριών όπως η VW και η Volvo. Και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε την αναπόφευκτη παύση της παραγωγής των εργοστασίων αυτών αλλά και ενός τρίτου το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία της Stellantis με την Μitsubishi.

Advertisement
Advertisement

To πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην παύση της λειτουργίας των εργοστασίων αλλά και στην εκτόξευση των τιμών για τα τρόφιμα. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στο 24% για φέτος ενώ η οικονομία θα συρρικνωθεί στα επίπεδα του 2009.

Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της Kaluga ελπίζουν στο ότι οι εταιρίες θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις κυρώσεις, γιατί η συνέχισή τους δημιουργεί προβλήματα στις ίδιες. Και ότι επίσης δεν θα θελήσουν να χάσουν την μεγάλη αγορά της Ρωσίας η οποία θα πέσει στην αγκαλιά της Κίνας και την Ινδίας αν δεν μπορεί να εφοδιαστεί με αυτοκίνητα.

Advertisement

Η VW απασχολεί 4.200 εργάτες και έχει από το Μάρτιο διακόψει την παραγωγή της. Η Volvo απασχολεί 600 άτομα για την παραγωγή φορτηγών και έχει και αυτή διακόψει τις εργασίες της.

Όμως και η αγορά αυτοκινήτου πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, έχοντας φθάσει στις μόλις 1,67 εκατ. μονάδες, μετά και από τις κυρώσεις που ήδη υπήρχαν για την εισβολή στην Κριμαία αλλά και λόγω της πανδημίας.

Advertisement

Η συγκεκριμένη πόλη των 325.000 κατοίκων αντιμετωπίζει πιέσεις και σε άλλους παραγωγικούς τομείς όπως την φαρμακοβιομηχανία ή την παραγωγή τηλεοράσεων από την Samsung.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι Ρώσοι μόλις αρχίζουν να νιώθουν την αύρα του πολέμου, για τον οποίο λίγα γνωρίζουν και ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος των επιπτώσεων στην καθημερινότητά τους.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσα αυτοκίνητα θα χάσουν οι Γερμανοί από τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Ουκρανία: Οι εταιρείες ψάχνουν να καλύψουν παραγωγές
Η κρίση στην Ουκρανία προκαλεί διακοπές στις γραμμές παραγωγής