Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Του τα πήραν όλα του Ρώσου ολιγάρχη

Ελλάδα 10:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Του τα πήραν όλα του Ρώσου ολιγάρχη

ΝΕΑ

Του τα πήραν όλα του Ρώσου ολιγάρχη

ΝΕΑ

Ο Αλισέρ Ουσμάνοφ, δεν είναι οποιοσδήποτε ολιγάρχης. Πρόσφατα βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατάσχεση των πολυτελών αυτοκινήτων του.

Advertisement
Advertisement

Η γερμανική αστυνομία και τελωνειακοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν την Πέμπτη (5/10) έρευνα σε ακίνητα στη νότια Γερμανία, που ανήκουν σε Ρώσο υπήκοο και τα οποία έχουν δεσμευτεί βάσει των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσαν τελωνειακοί υπάλληλοι.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε στο Reuters ότι ο Ρώσος (με καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν) ολιγάρχης Αλισέρ Ουσμάνοφ ήταν ο στόχος της επιχείρησης.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Αλισέρ Ουσμάνοφ, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και των στενών προσωπικών σχέσεων, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, δεν προέβη άμεσα σε κανένα σχόλιο όταν επικοινώνησε με το Reuters.

Advertisement
Advertisement

Ειδική επιτροπή με την ονομασία «Ματριόσκα», που συστάθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία Επιβολής Κυρώσεων της Γερμανίας (ZfS), ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι αξιωματικοί έκαναν έρευνες σε ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή του Μονάχου και της λίμνης Τεγκερνζέε στη Βαυαρία.

Αρκετά πολυτελή αυτοκίνητα, στην πλειοψηφία τους λιμουζίνες της MercedesBenz (στην οποία ο Ουσμάνοφ, έχει ιδιαίτερη αδυναμία) ήταν μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν από την έπαυλη που βρίσκεται στην πόλη Ρόταχ-Έγκερν. Στις έρευνες στη βίλα συμμετείχαν περίπου 30 αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι, στον περίγυρο της οποίας τοποθετήθηκε αστυνομική ταινία.

Δεν είναι η πρώτη φορά…

Advertisement

Όπως έχει συμβεί και με άλλους μεγιστάνες, φίλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ουσμάνοφ έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο ανάλογων επιχειρήσεων των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών.

Το Σεπτέμβριο του 2022, πάλι στη Γερμανία, η αστυνομία κατάσχεσε περιουσιακά στοιχεία του μεγιστάνα, αλλά με απόφαση δικαστηρίου, η επιχείρηση κρίθηκε παράτυπη.

Advertisement

Η περιβόητη και άτρωτη Mercedes Maybach S 650

Τον Απρίλιο του 2022, οι ιταλικές αρχές στη Σαρδηνία, κατάσχεσαν το προσωπικό αυτοκίνητο του Ουσμάνοφ, αξίας άνω των 600.000 ευρώ.

Advertisement

Μια Mercedes-Maybach S 650 Guard. Το αυτοκίνητο είναι θωρακισμένο και έχει δεχτεί επεμβάσεις για να αντέχει σε επίθεση με εκρηκτικά. Σύμφωνα με τη Mercedes, η πολυτελής λιμουζίνα μπορεί να αντέξει την ταυτόχρονη έκρηξη δύο χειροβομβίδων.

Το αυτοκίνητο διαθέτει τεράστια ελαστικά για να αντέχει το βάρος του, αλλά και πυρά από όπλα, καθώς και εκρήξεις, ενώ είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα και σκασμένα. Τα παράθυρα έχουν πάχος τεσσάρων ιντσών και απαιτούν ενισχυμένους μηχανισμούς για να ανοιγοκλείνουν και οι πόρτες ανοίγουν μόνο με υδραυλικά έμβολα. Το βάρος του αυτοκινήτου είναι 5 τόνοι.

Ο κινητήρας κάτω από το καπό είναι ένας V12 με χωρητικότητα 6,0 λίτρων που αποδίδει 612 ίππους. Ο Ουσμάνοφ αγόρασε το αυτοκίνητο αυτό το 2018, μιας και το προόριζε για μεταφορά υψηλών προσώπων (μεταξύ των οποίων και του Πούτιν) στη Σαρδηνία, όπου και διατηρεί την έδρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν από μερικά χρόνια ο Αλισέρ Ουσμάνοφ, ήταν εκ των βασικών μετόχων και της δημοφιλούς αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας, Άρσεναλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: MG ZS 1.5 VT-i (+video)
Η MG στην Ελλάδα: Οδηγούμε το νέο MG4
Αρχίζει η πραγματική εισβολή των Κινέζων