ΝΕΑ

Το Uni Wheel της Hyundai είναι επαναστατικό (+video)

Ελλάδα 0:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το Uni Wheel της Hyundai είναι επαναστατικό (+video)

ΝΕΑ

Το Uni Wheel της Hyundai είναι επαναστατικό (+video)

ΝΕΑ

Ο Όμιλος Hyundai έχει βαλθεί να ταράξει τα νερά σε κάθε τομέα της Αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτή τη φορά αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο μετάδοσης της κίνησης με το σύστημα Uni Wheel.

Advertisement

Για περισσότερο από έναν αιώνα οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μια συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής ισχύος και μετάδοσης της κίνησης από τον κινητήρα στους τροχούς, είτε μόνο στους δύο είτε και στους τέσσερις.

Στον Όμιλο Hyundai θέλουν να τον αλλάξουν και εξέλιξαν το σύστημα το οποίο ονομάζουν «Uni Wheel».

Η παρουσίασή του έγινε σε εκδήλωση στη Σεούλ όπου τα στελέχη της εταιρείας έδωσαν λεπτομέρειες περί αυτού στην σχετική Ημερίδα Τεχνολογίας.

Advertisement

Η ιδέα είναι μειωθεί ο αριθμός των μηχανικών μερών που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση της κίνησης. Συνεπώς, να μειωθεί το βάρος και να αυξηθεί ο ωφέλιμος διαθέσιμος χώρος για τους επιβάτες.

Ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολο. Στη Hyundai, σε συνεργασία με το Iνστιτούτο Προηγμένης Τεχνολογίας της Kia, ανέπτυξαν ένα ευφυές σύστημα στο οποίο το πλανητικό σύστημα μετάδοσης ενσωματώνεται στον τροχό, καταργώντας και την αναγκαιότητα ύπαρξης άξονα άρθρωσης σταθερής ταχύτητας (ή άξονας CV, όπως ονομάζεται) και μειώνοντας το μήκος του ημιαξονίου.

Advertisement

Το Uni Wheel διαθέτει ήλιο, πινιόν και δορυφόρους εντεταγμένους σε κυκλικό περίβλημα το οποίο ενσωματώνεται στον τροχό. Το σύστημα δεν συνδέεται με τον ηλεκτροκινητήρα και επιτρέπει την άρθρωση και την ανεξάρτητη κίνηση τόσο του τελευταίου (τροχός) όσο και του συστήματος καθαυτού, βάσει της λειτουργίας της ανάρτησης κάθε φορά.

Advertisement

Η δυνατότητα αυτή επιτρέπει αφενός να έχει ο κάθε κινητήριος τροχός διαρκή επαφή με τον δρόμο (άρα καλύτερη πρόσφυση συγκριτικά με ό,τι ισχύει σε ένα κλασικό σύστημα μετάδοσης) και αφετέρου να έχει (το όχημα) καλύτερη οδική συμπεριφορά, καθώς μειώνεται το βάρος.

Ουσιαστικά, ο ρόλος του νέου συστήματος είναι να λειτουργεί ως μειωτήρας. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη σχετική εκδήλωση, η αναλογία του μπορεί να φτάσει το 6,241:1.

Advertisement

Η Hyundai έχει κατοχυρώσει πολλές πατέντες και συνεχίζει τις δοκιμές εξέλιξης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Korea Times, προς το παρόν το σύστημα αντέχει σε ταχύτητα κίνησης έως 120 χλμ./ώρα και σε ροπή έως 1.200 Nm.

Όπως ανακοινώθηκε, το Uni Wheel μπορεί τοποθετηθεί τόσο σε δικίνητα όσο και σε τετρακίνητα αυτοκίνητα και να κατασκευαστεί σε διάφορα μεγέθη, από 75 mm έως 200 mm. Αυτό το κάνει εύχρηστο τόσο για κανονικών διαστάσεων αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα όσο και για οχήματα μικροκινητικότητας.

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κινεί αυτοκίνητα με περισσότερους των τεσσάρων τροχούς και σε ρομποτικά οχήματα ή σε αυτά για ειδικές αποστολές.

Ο Παρκ Τζονκ-σοολ, μέλος της ομάδας εξέλιξης του συστήματος, ανέφερε σχετικά: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που παρουσιάζουμε ιδέες οι οποίες μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα στην κινητικότητα του μέλλοντος.

»Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να εμπλουτίζουμε τις τεχνολογίες χάρη στις οποίες οι πελάτες μας θα μπορούν να βιώνουν τη μετακίνησή τους με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο».

Στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα, το σύστημα Uni Wheel επιτρέπει την ύπαρξή ενός επίπεδου πατώματος σε όλο το μήκος του, κάτι που είναι προς όφελος της ευρυχωρίας για τους επιβάτες, αλλά και της αυξημένης δυνατότητας μορφοποίησης του εσωτερικού χώρου, συγκριτικά με ό,τι ισχύει τώρα.

Ωστόσο, ακόμα βρίσκεται στο αρχικό στάδιο εξέλιξής του και τα στελέχη του Ομίλου Hyundai αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται χρόνια δοκιμών του για να μπει σε διαδικασία παραγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το AI εργοστάσιο της Hyundai έχει τα πιο έξυπνα ρομπότ
Το ηλεκτρικό Hyundai Ioniq 5 N θα ντριφτάρει ατελείωτα!
Η Kia θα βάλει βαθιά το νυστέρι στο EV6