Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι προκαλεί παγκόσμιο φόβο με τα ηλεκτρικά της Κίνας;

Ελλάδα 9:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι προκαλεί παγκόσμιο φόβο με τα ηλεκτρικά της Κίνας;

ΝΕΑ

Τι προκαλεί παγκόσμιο φόβο με τα ηλεκτρικά της Κίνας;

ΝΕΑ

Τι θα γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο αν «καταρρεύσει» η αγορά των ηλεκτρικών στην Κίνα; Και τι είναι αυτό που προβληματίζει τους αναλυτές με τα όσα συμβαίνουν στην χώρα;

Advertisement
Advertisement

Η Κίνα, που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο, αντιμετωπίζει προκλήσεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, γεγονός που ωθεί τους αξιωματούχους να εξετάσουν μέτρα για την ανάσχεση της ταχείας επέκτασης των κατασκευαστών EV.

Παρά τον πρόσφατο θρίαμβο της Κίνας να γίνει ο κορυφαίος εξαγωγέας αυτοκινήτων παγκοσμίως, έχουν προκύψει ανησυχίες σχετικά με τον υπερκορεσμό στην αγορά EV και το ενδεχόμενο ενός σκληρού πολέμου τιμών.

Ο Xin Guobin, υφυπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας στο Πεκίνο, εξέφρασε επιφυλάξεις για την έξαρση στην παραγωγή ηλεκτρικών, επικαλούμενος “ανεπαρκή” ζήτηση για νέα προϊόντα.

Advertisement
Advertisement

Ο Guobin τόνισε την ανάγκη για “δυναμικά μέτρα” για την αντιμετώπιση των “τυφλών”, όπως τα χαρακτήρισε, προγραμμάτων παραγωγής νέων ηλεκτρικών μοντέλων καθώς και για ανάρμοστες πρακτικές ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών.

Οι αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο ενός διαφαινόμενου πολέμου τιμών στην αγορά EV.

Χάρη στην εύκολη πρόσβαση σε σημαντικές τραπεζικές πιστώσεις, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενδέχεται να προβούν σε επιθετικές μειώσεις τιμών για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς, οδηγώντας ενδεχομένως σε έναν ανταγωνισμό που θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές και τα περιθώρια κέρδους.

Advertisement

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες εξήγαγαν πέρυσι περίπου 5 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως, με σημαντικό μέρος τους να συμβάλλει στην ακμάζουσα αγορά εισαγωγών στη Ρωσία.

Ενώ η Ευρώπη έχει αρχίσει να δέχεται κινεζικές εισαγωγές αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια μελέτη για να διερευνήσει αν οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες επωφελήθηκαν από κρατικές επιδοτήσεις, δίνοντάς τους ενδεχομένως αθέμιτο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές μάρκες.

Advertisement

Καθώς η Κίνα παλεύει με τις εσωτερικές προκλήσεις και τον πιθανό κορεσμό της αγοράς, η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία παρακολουθεί στενά για να κατανοήσει τον αντίκτυπο στη δυναμική του εμπορίου, τον ανταγωνισμό και την τιμολόγηση στο εξελισσόμενο τοπίο των ηλεκτρικών.

Γιατί αν «πέσει» η αγορά των ηλεκτρικών στην Κίνα, τότε ο αντίκτυπος σε παγκόσμιο επίπεδο για την ηλεκτροκίνηση θα είναι καταλυτικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα όμορφα κινέζικα, όμορφα καίγονται! (+video)
Τα φθηνά κινέζικα έρχονται και Ελλάδα: Ευκαιρία ή ρίσκο;
Κίνα: Ρεκόρ πωλήσεων ηλεκτρικών και υβριδικών

Advertisement