ΝΕΑ

Στην Ευρώπη ο κινεζικός «Σκαραβαίος»

Ελλάδα 22:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στην Ευρώπη ο κινεζικός «Σκαραβαίος»

ΝΕΑ

Στην Ευρώπη ο κινεζικός «Σκαραβαίος»

ΝΕΑ

Η κινεζική ORA παρουσίασε τον περασμένο Οκτώβριο στο Παρίσι το αμιγώς ηλεκτρικό Funky Cat το οποίο έχει σχεδιαστικές επιρροές από το θρυλικό Volkswagen Beetle.

Advertisement
Advertisement

H ORA, είναι μια σχετικά καινούργια αυτοκινητοβιομηχανία η οποία ιδρύθηκε για να κατασκευάζει αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η επέκτασή της και προς την Ευρώπη είναι το επόμενο επιχειρηματικό βήμα της.

Η ORA ανήκει στην Great Wall Motors και ιδρύθηκε το 2018. Το Funky Cat είναι το πρώτο μοντέλο της -αμιγώς ηλεκτρικό, φυσικά- το οποίο έχει εξελίχθηκε και δημιουργήθηκε ως ένα αυτοκίνητο πόλης. Χάρη στη σχεδίασή του γίνεται εύκολα αποδεκτό ακόμα και με βάσει την ευρωπαϊκή αυτοκινητική κουλτούρα. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά καθώς, στο εμπρός μέρος του παραπέμπει στο αντίστοιχο του Volkswagen Beetle.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα στελέχη της ORA αποφάσισαν να διαθέσουν το Funky Cat στην Ευρώπη, σε συγκεκριμένες αγορές όπου θεωρούν ότι θα έχουν κάποια εμπορική επιτυχία. Έτσι, από την αρχή του 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν οι πωλήσεις του στη Γερμανία και προς το τέλος της χρονιάς και στη Γαλλία.

Μάλιστα, έχουν αρχίσει οι παραγγελίες του και στη Βρετανία, κάτι που σημαίνει ότι έχουν καθαριστεί οι τιμές πώλησής του. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της εταιρείας, η έκδοση «First Edition» ξεκινά από τις 32.000 λίρες στερλίνες (περίπου 36.200 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία). Το ποσό αυτό μάς δίνει μια ένδειξη για το που θα κυμανθούν περίπου οι τιμές τού Funky Cat στις υπόλοιπες χώρες στις οποίες θα είναι διαθέσιμο.

Advertisement

Τεχνικά, το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο έχει διαστάσεις: 4.235 χλστμ. σε μήκος, 1.825 χλστμ.  σε πλάτος και 1.693 χλστμ. σε ύψος. Το μεταξόνιο του φτάνει τα 2,65 μέτρα και ο χώρος αποσκευών του είναι τουλάχιστον 228 λίτρα.

Advertisement

Θα διατίθεται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις αναφορικά με τις μπαταρίες του (ιόντων λιθίου). Στην πρώτη, θα έχουν ενεργειακή χωρητικότητα 48,7 kWh και μέγιστη θεωρητική αυτονομία 310 χλμ. και στη δεύτερη 63,1 kWh και μέγιστη θεωρητική αυτονομία 420 χλμ.

Τέλος, το Funky Cat έχει ηλεκτροκινητήρα μέγιστης ισχύος 171 ίππων και μέγιστης ροπής 250 Nm ο οποίος κινεί τους εμπρός τροχούς Το βάρος του είναι 1.540 κιλά και επιταχύνεται από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 8,3 δευτερόλεπτα, όπως ανακοινώνει η κινεζική εταιρεία.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κινεζική εισβολή στην Ευρώπη: Ποιοι κινδυνεύουν;
Ξεχάστε τα φθηνά ηλεκτρικά: Οι μπαταρίες ακριβαίνουν
Τι είναι αυτό που θα φέρει νέες αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων;