Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Συνεχίζεται η εξέλιξη των κινητήρων υδρογόνου (+video)

Ελλάδα 2:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Συνεχίζεται η εξέλιξη των κινητήρων υδρογόνου (+video)

ΝΕΑ

Συνεχίζεται η εξέλιξη των κινητήρων υδρογόνου (+video)

ΝΕΑ

Για πολλούς δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για το κύκνειο άσμα των θερμικών κινητήρων. Το υδρογόνο ίσως και να αποτελεί τη λύση.

Advertisement
Advertisement

Πολλοί πιστεύουν ακράδαντα ότι η κυριαρχία των θερμικών κινητήρων αποτελεί ήδη παρελθόν. Αν όμως αναλογιστούμε ότι υπάρχουν τα συνθετικά καύσιμα (ουτοπικό σενάριο αυτή τη στιγμή), αλλά και το ότι εξελίσσονται κινητήρες εσωτερικής καύσης με καύσιμο το υδρογόνο, τότε το μέλλον δεν είναι τόσο δυσοίωνο.

Η AVL Racetech έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρότζεκτ που δείχνει να πηγαίνει πολύ καλά. Η αυστριακή εταιρεία, με μόνιμη συμμετοχή σε κατηγορίες motorsport, φέρεται να εξελίσσει και να δοκιμάζει έναν 4κύλινδρο turbo των 2,0 λίτρων με απόδοση 405 ίππους, που λειτουργεί με υδρογόνο.

Μερικοί δημοσιογράφοι έγιναν μάρτυρες αυτής της εξέλιξης τον Δεκέμβριο του 2023, αφού βρέθηκαν στο κέντρο δοκιμών της AVL Racetech και πήραν μία πρόγευση του νέου της πρότζεκτ.

Advertisement
Advertisement

Αποδείχθηκε, πως το υδρογόνο είναι ένα καύσιμο ικανό να δημιουργεί έναν αποδοτικό και κυρίως βιώσιμο κινητήρα εσωτερικής καύσης που αποδίδει 405 ίππους στις 6.500 σ.α.λ. και 510 Nm ροπής στις 4.000 σ.α.λ.

Μόλις ακούσει κανείς τον κινητήρα να στροφάρει, πολύ δύσκολα θα καταλάβει ότι καίει υδρογόνο και όχι βενζίνη. Ακόμα και τα μέρη του αν δει, θέλει πολύ έμπειρο μάτι για να παρατηρήσει τις διαφορές με έναν βενζινοκινητήρα. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως έχουν παρόμοιο τρόπο λειτουργίας.

Advertisement

Στην κατασκευή της AVL Racetech θα δείτε ακόμα και turbo το οποίο είναι κατασκευασμένο στις προδιαγραφές κινητήρα υδρογόνου. Ο τρόπος λειτουργία ενός κινητήρα υδρογόνου είναι πολύ διαφορετικός, λόγω του ότι το υδρογόνο έχει πολύ διαφορετικό ιξώδες από τη βενζίνη.

Επίσης, η συμπίεση σε έναν τέτοιον κινητήρα είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη που έχουν αυτοί της βενζίνης. Επομένως,  ο κινητήρας πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί την τόσο μεγάλη πίεση χωρίς να σκάσει.

Advertisement

Ο 4κύλινδρος δοκιμάζεται αυτήν την εποχή στις εγκαταστάσεις της AVL στην Αυστρία και το βίντεο που γυρίστηκε εκείνη τη μέρα της επίσκεψης, μας πληροφορεί όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε και περισσότερα.

Στο βίντεο πάντως, φαίνεται το σύστημα να δουλεύει πολύ καλά. Αν και εφόσον η εξέλιξη της AVL Racetech συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς και οι δοκιμές συνεχίσουν να πετυχαίνουν, δεν αποκλείεται να έχουμε κινητήρες υδρογόνου στο Le Mans το 2026.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το υδρογόνο θα σώσει τα σπορ μοντέλα και τους αγώνες;
Το υδρογόνο εισβάλει στο Dakar
Οριστικά τέλος για το Ford GT