Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το υδρογόνο εισβάλει στο Dakar

Ελλάδα 14:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το υδρογόνο εισβάλει στο Dakar

ΝΕΑ

Το υδρογόνο εισβάλει στο Dakar

ΝΕΑ

H κοινοπραξία HySE θα δοκιμάσει στο Rally Dakar το πρώτο της όχημα με κινητήρα υδρογόνου.

Advertisement
Advertisement

Η κοινοπραξία HySE (Hydrogen Small Mobility Engines) δημιουργήθηκε από τις Kawasaki, Honda, Yamaha, Suzuki και Toyota με στόχο την από κοινού έρευνα και εξέλιξη τεχνολογίας κινητήρων μικρού κυβισμού με χρήση υδρογόνου.

Το 2024 θα έχουμε το πρώτο απτό δείγμα αυτής της κοινής προσπάθειας καθώς η HySE ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο Rally Dakar του 2024 με το όχημα HySE X1. Το όχημα θα αγωνιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος Dakar Future Misson 1000 που έχει στόχο την έρευνα τεχνολογιών για τον μηδενισμό των εκπομπών ρύπων.

Το HySE X1 είναι ένα ελαφρύ buggy το οποίο βασίζεται στο πρωτότυπο αγωνιστικό της Overdrive Racing. Είναι ειδικά τροποποιημένο για να φιλοξενήσει τον κινητήρα, το σύστημα τροφοδοσίας και τη δεξαμενή υδρογόνου, ενώ η ομάδα Overdrive Racing θα αναλάβει τον ανεφοδιασμό και την συντήρηση του buggy.

Advertisement
Advertisement

Ο κινητήρας είναι τετρακύλινδρος σε σειρά 998 κ.εκ. ο οποίος έχει 16βάλβιδη κεφαλή και τούρμπο με το καύσιμο να είναι το υδρογόνο. Το βάρος του είναι 1.500 κιλά και χρησιμοποιεί αγωνιστικές αναρτήσεις, τροχούς και φρένα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες του Dakar.

Advertisement

Στόχος του HySE X1 είναι να μπορέσει να ολοκληρώσει τον αγώνα και να δώσει τη δυνατότητα στους μηχανικούς που ασχολούνται με το project να συλλέξουν χρήσιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά του καυσίμου. Το Rally Dakar πραγματοποιείται στις 5-19 Ιανουαρίου 2024 στην Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το ηλεκτρικό βανάκι με τα χίλια πρόσωπα
Toyota Hilux GR Sport II: Από το μποστάνι στο… Ντακάρ!
Η Toyota αναβάθμισε την Corolla

Advertisement