Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Συν Αθηνά και χείρα κίνει…

Ελλάδα 6:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συν Αθηνά και χείρα κίνει…

ΝΕΑ

Συν Αθηνά και χείρα κίνει…

ΝΕΑ

Οι φετινές οικογενειακές εξορμήσεις σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, το διάστημα από Ιούλιο έως Αύγουστο που και ο Θεός κατοικεί στην Ελλάδα, έγιναν μ’ ένα εξαιρετικά ασφαλές/άνετο αυτοκίνητο το Volvo S60. Με απόδοση 200PS από τον υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1.6lt στην έκδοση Pοlestar και κατανάλωση 14 ευρώ/100km το S60 αποδείχτηκε ιδανική επιλογή για να συμπληρώσουμε 4000km στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Advertisement
Advertisement

Το τι είδαν τα μάτια μας δε λέγετε! Κυρίαρχο πρόβλημα ο νεοσαλίγκαρος που κινείται πιο αργά και από replay στραγγαλίζοντας την κυκλοφορία όπου κι αν πάει, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις γύρω του σε όσους βρίσκονται στο διάβα του. Σ’ αυτούς που υποχρεούνται να τον περάσουν – σ.σ: πόση ώρα να αντέξεις με 40km/h και φρένο στην έξοδο της στροφής – αλλά και στους αντίθετα διερχόμενους. Το πρόβλημα λαμβάνει επικές διαστάσεις αν ο νεοσαλίγκαρος στο διάβα του συναντήσει όμοιό του. Η ουρά που σχηματίζεται πίσω τους ξεπερνά την πραγματικότητα και αγγίζει τον εφιάλτη.

Όταν συζητήσεις ήρεμα μ’ ένα νεοσαλίγκαρο, πρώτα ακούς  για οικονομία. Όμως καθότι δεν έχει κάτι ν’ αντιτάξει στο επιχείρημα της διπλάσιας ώρας λειτουργίας, σιγά – σιγά αποκαλύπτεται πως απλά απεχθάνεται την αυτοκίνηση.  Δεν είναι μόνο η ταχύτητα ταξιδιού, είναι το σημείο που σταματά, που σταθμεύει  – ότι να ‘ναι, όπου να ‘ναι – ο εκνευρισμός που προκαλεί γύρω του, αν χρειαστεί να μανουβράρει ή να περάσει από στένωμα και άλλα πολλά.

Προσωπική μας άποψη είναι πως όσες προσπάθειες κι αν κάνουν οι μηχανικοί, όπως αυτοί της Volvo –  το S60 διαθέτει κορυφαία επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας – όσες καμπάνιες κι αν γίνουν από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, όσες δράσεις από το Υπουργείο Μεταφορών και την Τροχαία, μόνο η θεά Τύχη αποτρέπει εκατοντάδες ακόμη εκατόμβες στους δρόμους με το νεοσαλίγκαρο πρωταγωνιστή. Πιστεύουμε πως είναι τυχαίοι οι λόγοι που δε θρηνούμε διπλάσιους νεκρούς.

Advertisement
Advertisement

Διαβάζουμε για δυστύχημα στην Αθηνών – Κορίνθου σταμάτησε ο οδηγός δεξιά, το βράδυ και παρασύρθηκε από αυτοκίνητα που ακολουθούσαν. Στη ΛΕΑ; Όπου ΛΕΑ, Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης βρίσκεται δεξιά και κινείσαι εκεί μόνο σε έκτακτη ανάγκη. Έκτακτη ανάγκη δεν είναι να περάσω “ΕΓΩ”  κι όλοι άλλοι να περιμένουν!

Δε ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη στο συγκεκριμένο δυστύχημα αλλά μπορούμε να υποθέσουμε τι είναι πιθανόν σε μια παρόμοια κατάσταση. Ο οδηγός σταμάτησε όπου τον βόλευε για να δει την πανσέληνο, για να κάνει την ανάγκη του, για να πιάσει μια μπύρα (κι όμως!) από το ψυγείο στο πορτ μπαγκάζ, γιατί έκλαιγε το μωρό ή γιατί όντως υπήρχε έκτακτη ανάγκη. Εννοείτε πως δεν έβαλε καμία σήμανση γιατί δεν το γνώριζε αλλά και δεν είχε τα σχετικά εξαρτήματα (τρίγωνο, βάση, φακό, φωσφορίζον γιλέκο). Αυτοί που ακολουθούσαν και έπεσαν πάνω του (3 οχήματα) κινούνταν στη ΛΕΑ χωρίς να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται και δεν τον είδαν γιατί μιλούσαν στο κινητό, έκαναν κόντρα, άκουγαν μουσική, τσακώνονταν με τη γυναίκα τους ή πίστεψαν πως θα προλάβαιναν να προσπεράσουν από δεξιά το φορτηγό κάνοντας σφήνα.

Advertisement

Όλα αυτά είναι τυχαία και ταυτόχρονα εξαιρετικά πιθανά να συμβούν. Κινούμενοι από Αθήνα προς Ορχομενό Λιβαδειά, Δεσφίνα, Ιτέα, Γαλαξίδι, Ναύπακτο, αλλά και από Ναύπακτο για Τρίπολη – Λεβίδι και από κει Πόρτο Χέλι, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Διμηνιό και τι δεν είδαν τα μάτια μας.

Κλασσικά οι δικυκλιστές, ποδήλατα, μοτοποδήλατα, μηχανάκια χωρίς κράνος, με το μαγιό ή και το φουλάρι που φλερτάρει με τον άξονα του τροχού. Όλα αυτά όπως και αυτοκίνητα χωρίς φώτα πορείας το βράδυ. Στάθμευση στα πιο απίθανα –  επικίνδυνα σημεία, στάση παντού,  αξέχαστο θα μου μείνει το αγροτικό στο δρόμο από Καλαμάτα για Κιτριές που έχει σταματήσει και ο οδηγός μιλάει, τα αυτοκίνητα δυσκολεύονται να περάσουν και όταν ήρθε το πούλμαν, φράκαραν! Ο αγρότης μακάρια ολοκλήρωσε εντός 5λεπτου τη συνομιλία του και μετά ξεκίνησε σπινάροντας! Κι όμως γίνονται!

Advertisement

Τρίχρονο στα πόδια του περήφανου μπαμπά να οδηγεί όχημα χωρίς πόρτα, για ζώνη ούτε λόγος, αυτοκίνητα κακοσυντηρημένα, χωρίς ελαστικά, με μύρια όσα μηχανικά προβλήματα. Επανειλημμένα γίναμε δέκτες ερωτημάτων για μηχανικά προβλήματα, πάρα πολλά θέματα σε λίγες μέρες. Θα περίμενε κανείς να είναι ζητούμενο η μεγιστοποίηση της ασφάλειας με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία. Καμία σχέση, οι περισσότεροι το μόνο που ήθελαν ν’ ακούσουν ήταν ότι μπορούν να πάνε πίσω στην έδρα τους χωρίς να το επισκευάσουν. Αν ήταν αδύνατο αυτό, μόνο θέμα το χαμηλότερο δυνατό κόστος καμία συζήτηση για ασφάλεια. Γνωστός έσκισε τα δυο δεξιά ελαστικά μπρος πίσω σ’ αυτό το εθνικό όνειδος, την Κορίνθου – Πατρών πατώντας πεσμένη κορίνα: “Μπορούμε να βρούμε δυο μεταχειρισμένα ελαστικά γιατί δεν υπάρχει μια; Πότε άλλαξες ελαστικά; Δεν έχω αλλάξει ποτέ!” Σημειωτέον πως επέστρεφε από γνωστό 5στερο ξενοδοχείο της Αχαΐας με γερμανικό SUV. Όταν πήρε να μ’ ευχαριστήσει ρώτησα που τοποθέτησαν τα μεταχειρισμένα ελαστικά: “Εμπρός, γιατί ήταν σε καλύτερη κατάσταση από τα δικά μου”. Όταν ρώτησα γιατί δεν περιόρισαν κατά μια μέρα τις οικογενειακές διακοπές και να διαθέσουν για καινούργια ελαστικά αυτό το ποσό, παρεξηγήθηκε και μου έκλεισε το τηλέφωνο.

Καλλίπυγες μαμάδες με Wrangler ανοιχτό έφευγαν κάθε μέρα από κοσμική παραλία της Ναυπάκτου με τέσσερα παιδιά να χοροπηδάνε πίσω ανεξέλεγκτα στο ρυθμό της μουσικής. Οι μπαμπάδες και η λογική απουσίαζαν.

Από τα μέσα ως τα τέλη Αυγούστου η τοπική κοινωνία – οικονομία στην Αρκαδία χτυπά σε ρυθμούς πανηγυριού. Τα πανηγύρια, έχουν κλαρίνα, γουρουνοπούλα και μπύρες, πολλές μπύρες. Μαζεύονται οι ίδιοι και οι ίδιοι σε κάθε χωριό που γιορτάζει και μετά επιστρέφουν οδηγώντας στα χωριά τους. Μεθυσμένοι, κεφωμένοι ανεβαίνουν στα αγροτικά ή την κούρσα και ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Advertisement

Τα ενεργά φώτα του Volvo S60 που στρίβουν μαζί με το τιμόνι μας προφύλαξαν από ένα τέτοιο “εραστή της παράδοσης” που ανακουφίζονταν… στην κορυφή τυφλής στροφής, στην έξοδο του χωριού έχοντας παρκάρει με τη μια όπως έρχονταν: “Χρόνια πολλά για τα πανηγύρια σας” αποκρίθηκε στις φωνές μου.