Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Ελλάδα 13:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

ΝΕΑ

Πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

ΝΕΑ

Παίρνουν εύκολα φωτιά; Μπορείς να πάθεις ηλεκτροπληξία; Τι γίνεται με την φόρτιση σε βροχή;

Advertisement
Advertisement

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πλέον μία πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Και παρά τα πολλά προβλήματα νεότητας αυτής της καινούργιας τεχνολογίας, είναι προφανές ότι θα κυριαρχήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τα πιο σημαντικά θέματα που κρατούν τους καταναλωτές μακριά είναι κατά κύριο λόγο η υψηλή τιμή τους αλλά και το άγχος της φόρτισης. Όμως και η ασφάλεια είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όσους σκοπεύουν να αγοράσουν ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Υπάρχει λοιπόν θέμα ασφάλειας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή όλα είναι ένας μύθος;

Το πρώτο θέμα που έρχεται στο μυαλό ενός υποψήφιου αγοραστή είναι αυτό της πυρκαγιάς. Κάτι μάλλον δικαιολογημένο ως ένα βαθμό, καθώς οι μπαταρίες είναι φτιαγμένες από εύφλεκτα υλικά, τα οποία μάλιστα δεν σβήνουν και εύκολα όταν αναφλεγούν.

Advertisement
Advertisement

Στην πράξη πάντως, και παρά την δημοσιότητα που παίρνουν τα ατυχήματα με φωτιές στα ηλεκτρικά, έχει αποδειχθεί ότι στατιστικά περισσότερο επικίνδυνα για ανάφλεξη είναι τα συμβατικά μοντέλα.

Πάντως οι εταιρίες βάζουν τα δυνατά τους έτσι ώστε να τοποθετούν την μπαταρία σε όσο γίνεται περισσότερο προστατευμένη θέση και μακριά από σημεία στα οποία υπάρχει το ενδεχόμενο σύγκρουσης. Ενώ τα πιο σύγχρονα μοντέλα έχουν έξτρα ζώνες παραμόρφωσης έτσι ώστε το φορτίο της πρόσκρουσης να αποσβένεται προτού φθάσει στον χώρο της μπαταρίας.

Εκτός αυτού, τα ηλεκτρικά μοντέλα είναι και αυτά σχεδιασμένα με βάση τους πιο αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας και ακολουθούν τις ίδιες διαδικασίες παραγωγής με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα. Μάλιστα, όπως έχει αποδειχθεί από τα τεστ του EuroNCAP, τα ηλεκτρικά είναι εξίσου ή και περισσότερο ασφαλή από τα συμβατικά μοντέλα.

Advertisement

Για πολλούς ο προβληματισμός με τις υψηλές τάσεις λειτουργίας, είτε στα 400V είτε στα 800V, αποτελεί επίσης έναν ανασταλτικό παράγοντα για την επιλογή του ηλεκτρικού. Η αλήθεια είναι ότι τέτοια ρεύματα είναι εν δυνάμει επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Όμως τα ηλεκτρικά συστήματα των σύγχρονων EV έχουν πρόβλεψη ώστε να διακόπτουν την παροχή ρεύματος μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου σε περίπτωση που υπάρξει ατύχημα.

Είναι όμως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ασφαλή και για τους άλλους χρήστες του δρόμου, οδηγούς και πεζούς; Για τους δεύτερους υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, η απουσία θορύβου από τον κινητήρα. Κάτι που έχει λυθεί βέβαια εδώ και καιρό, καθώς από την 1η Ιουλίου του 2019, είναι υποχρεωτικό να εκπέμπουν έναν ήχο όταν κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες ώστε να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Advertisement

Μία ακόμα ερώτηση που όσο και αν φαίνεται παράξενο απασχολεί τους υποψήφιους αγοραστές είναι αν μπορεί να γίνει φόρτιση υπό βροχή. Η ερώτηση έχει μία λογική βάση, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι ο ηλεκτρισμός και το νερό είναι “εχθροί” που μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα.

Όμως οι θύρες φόρτισης και τα βύσματα είναι προσεκτικά σχεδιασμένα ώστε να αντέχουν στην βροχή και το νερό αλλά και κάθε είδους βρωμιά. Και οι σταθμοί φόρτισης είναι καλά προστατευμένοι. Επίσης, τα συστήματα φόρτισης είναι ιδιαίτερα εξελιγμένα έτσι ώστε να ξεκινούν την παροχή ρεύματος μετά από μία σειρά ελέγχων, μεταξύ των οποίων και αν υπάρχει νερό σε κάποια σύνδεση.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι λέει ο νόμος για τα ηλεκτρικά πατίνια;
Αυτά είναι τα νέα ηλεκτρικά Toyota
Η τραγωδία στη Νέα Υόρκη και τα ηλεκτρικά