Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσα άλογα μπορεί να φτάσει το Toyota GR Yaris; (+video)

Ελλάδα 6:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσα άλογα μπορεί να φτάσει το Toyota GR Yaris; (+video)

ΝΕΑ

Πόσα άλογα μπορεί να φτάσει το Toyota GR Yaris; (+video)

ΝΕΑ

Χωρίς να πειραχτούν τα «σωθικά» του και με επεμβάσεις αποκλειστικά στα περιφερειακά συστήματα, ο… πύραυλος τσέπης της Toyota πλέον απολαμβάνει πολλά περισσότερα άλογα.

Advertisement
Advertisement

Τεράστια είναι δημοτικότητα του πυραυλοκίνητου… αυτοκινήτου τσέπης της Toyota, GR Yaris, το οποίο έχει δεχθεί τη φροντίδα της Gazoo Racing και ενσαρκώνει τη φιλοσοφία της μάρκας για προσιτά fun-to-drive τετάτροχα.

Τα 261 άλογα του 3κύλινδρου turbo 1.600αρη ικανοποιούν τη συντριπτική πλειονότητα των οπαδών του GR Yaris, μιας και αρκούν για βίωση μερικών ξεχωριστών οδηγικών εμπειριών. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που ζητούν εναγωνίως το κάτι παραπάνω, καθιστώντας το μοντέλο σε ένα… υπερόπλο της ασφάλτου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μηχανικοί της εταιρείας Powertune από την Αυστραλία που… σνόμπαραν τα 261 άλογα. Και ως εκ τούτου αποφάσισαν να εκτοξεύσουν την ιπποδύναμή του στα 472,8.

Advertisement
Advertisement

Πρόκειται για την ισχύ που έφτασε στους τροχούς κατά τη δυναμομέτρηση, κάτι που σημαίνει πως αυτή μάλλον σπάει το φράγμα των 500 PS.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις που έγιναν στα «σωθικά» του κινητήρα ήταν ελάχιστες, και αφορούσαν αποκλειστικά την τοποθέτηση νέων ελατηρίων στις βαλβίδες.

Advertisement

Έτσι οι μηχανικοί περιορίστηκαν στην τοποθέτηση νέας εξάτμισης (κατασκευασμένη εξ’ ολοκλήρου από τιτάνιο), μεγαλύτερων turbo και intercooler, νέου εγκεφάλου και διαφορετικού συστήματος τροφοδοσίας ώστε να δέχεται καύσιμο E85.

Χάρη στις παραπάνω τροποποιήσεις και στην αυξημένη πίεση υπερπλήρωσης (2,4 bar), το μικρό 3κύλινδρο μοτέρ αποδίδει μέγιστη ροπή 498 Nm (αντί 360).

Advertisement

Σημειώνεται ότι προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία tuning, οι μηχανικοί της Powertune Australia είχαν χρονομετρήσει το Yaris στην πίστα -όταν απέδιδε 362 PS –  ολοκληρώνοντας το 400αρι σε 11,7 δλ.

Σύντομα, θα λάβει χώρα μια νέα προσπάθεια, με τους tester να προσβλέπουν σε χρόνο κάτω από 10 δευτερόλεπτα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Toyota Mirai: Ρεκόρ αυτονομίας με κυψέλες καυσίμου
Μουσείο της Toyota με έκθεμα μοντέλο της… Honda
Πώς αποφάσισε η Toyota να κατασκευάσει το GR Yaris;