Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota Mirai: Ρεκόρ αυτονομίας με κυψέλες καυσίμου

Ελλάδα 13:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota Mirai: Ρεκόρ αυτονομίας με κυψέλες καυσίμου

ΝΕΑ

Toyota Mirai: Ρεκόρ αυτονομίας με κυψέλες καυσίμου

ΝΕΑ

Το υδρογονοκίνητο ιαπωνικό sedan μπήκε στο βιβλίο τον Ρεκόρ Γκίνες, χαρίζοντάς μας μια γεύση για τις δυνατότητες των κυψελών καυσίμου.

Advertisement
Advertisement

Σπουδαίο επίτευγμα για το υδρογονοκίνητο Toyota Mirai, μιας και κατάφερε να κινηθεί με ένα «γέμισμα» για 1.360 χιλιόμετρα, σε περιοχή της Νότιας Καλιφόρνιας τον περασμένο Αύγουστο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανύσει ηλεκτρικό όχημα με κυψέλες καυσίμου, χωρίς ενδιάμεσο ανεφοδιασμό.

Πλέον το ιαπωνικό sedan κατέχει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guiness, μετά και την πιστοποίηση από τους ανθρώπους του θεσμού, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι δεν έγινε κάποιος ανεφοδιασμός, κατά την εκτέλεση της προσπάθειας, το διήμερο 23-24 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την Toyota, η δεξαμενή υδρογόνου «γέμισε» μόλις μία φορά, μέσα σε πέντε λεπτά, λίγο πριν την έναρξη της προσπάθειας τέλεσης του ρεκόρ.

Advertisement
Advertisement

Αφετηρία αποτέλεσε το Τεχνικό Κέντρο της Toyota στην Gardena της Καλιφόρνια, με τον επαγγελματία οδηγό Wayne Gerdes πίσω από το τιμόνι του Mirai, και συνοδηγό τον Bob Winger.

Γνωστό στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για την ευχέρεια με την οποία καταφέρνει να πετύχει χαμηλές καταναλώσεις καυσίμου, το πλήρωμα δεν κινήθηκε αποκλειστικά σε άδειους αυτοκινητοδρόμους.

Advertisement

Αντιθέτως, οι Gerdes και Winger πέτυχαν αυτό το εντυπωσιακό ρεκόρ, κινούμενοι κατά τις ώρες αιχμής γύρω από την πόλη του San Diego και κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Pacific Coast Highway.

Advertisement

«Ως κριτής του θεσμού Guiness για 10 χρόνια, είχα την ευκαιρία να γίνω μάρτυρας απίστευτων ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένων πολλών προσπαθειών κάλυψης μεγάλων αποστάσεων», ανέφερε ο Michael Empric, ο άνθρωπος που πιστοποίησε το ρεκόρ.

«Το ταξίδι του Toyota Μirai, χωρίς να υπάρξει ανάγκη ανεφοδιασμού, καταδεικνύει τη δύναμη της ηλεκτρικής ενέργειας από κυψέλες καυσίμου. Αυτή η τεχνολογία και ο ευφυές σχεδιασμός που εξέλιξε η ομάδα της Toyota οδήγησαν σε μια ιστορική στιγμή», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα, τέλος, με την Toyota, το Mirai κατανάλωσε 5,65 kg υδρογόνου, χωρίς να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα. Η μάρκα εκτιμά πως για την ίδια απόσταση ένα συμβατικό αυτοκίνητο θα είχε εκπέμψει περίπου 301 κιλά. CO2.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ferrari SF90 Stradale: Έτσι έσπασε το ρεκόρ (video)
Lamborghini: Τα 4+1 παράξενα ρεκόρ που σχεδόν κανείς δεν ξέρει
VW ID.3: Μοναδικό ρεκόρ αυτονομίας με μία φόρτιση