Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιες διαφημίσεις προκάλεσαν σάλο και απαγορεύθηκαν; (+video)

Ελλάδα 12:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιες διαφημίσεις προκάλεσαν σάλο και απαγορεύθηκαν; (+video)

ΝΕΑ

Ποιες διαφημίσεις προκάλεσαν σάλο και απαγορεύθηκαν; (+video)

ΝΕΑ

H Μercedes στην Κίνα και η Citroen στην Αίγυπτο βρέθηκαν εμπρός σε απαγόρευση των διαφημίσεών τους για πολύ ιδιαίτερους λόγους.

Advertisement
Advertisement

Η political correct θεωρία και η γενικότερη “me too” ευαισθησία που έχει αναπτυχθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, μαζί με κάποια σκόπιμα εμπορικά παιχνίδια, κάνουν την δουλειά των διαφημιστών πολύ πιο δύσκολη. Πρόσφατα παραδείγματα μία διαφήμιση της Mercedes στην Kίνα και άλλη μία της Citroen στην Αίγυπτο.

Στην πρώτη περίπτωση, η Mercedes υποχρεώθηκε να αποσύρει μία διαφήμισή της καθώς το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε είχε πολύ τονισμένα τα “σχιστά” μάτια του, κάτι που με βάση τους υπεύθυνους που την έκριναν αντανακλούσε τα δυτικά στερεότυπα για τους Κινέζους.

Advertisement
Advertisement

Το θέμα αυτό με τα τονισμένα μάτια φαίνεται ότι απασχολεί έντονα τους Κινέζους τον τελευταίο καιρό με αρκετές εταιρίες να έχουν βρεθεί στο στόχαστρο κατηγοριών και μποϊκοτάζ των πωλήσεών τους, με τις περισσότερες από αυτές να μην είναι Κινέζικες, κάτι που εγείρει και υποψίες και για έναν ιδιότυπο εμπορικό πόλεμο με αφετηρία το μακιγιάζ των ματιών.

Στην Αίγυπτο τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά. Η πολύ lux διαφήμιση του C4 C-Cross είναι πολύ καλά γυρισμένη και σε αντιστοιχία με το γούστο και τα εμπορικά ήθη της χώρας. Το αυτοκίνητο της Citroen προβάλλεται σε ένα premium περιβάλλον με πρωταγωνιστή έναν μεγάλο σταρ της χώρας τον Amr Diab.

Σε κάποια φάση της βόλτας του με το αυτοκίνητο ο πρωταγωνιστής βγάζει μία φωτογραφία με το κινητό του μία κοπέλα που συναντά στον δρόμο. Αυτό δημιούργησε άμεσα έντονες διαμαρτυρίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης, κάτι που οδήγησε την Citroen να βγάλει απολογητικό δελτίο τύπου και να αποσύρει την διαφήμιση.

Advertisement

Πάντως το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι από τα πιο σοβαρά στην Αίγυπτο καθώς σύμφωνα με έρευνες τουλάχιστον 9 στις 10 γυναίκες θα αντιμετωπίσουν μία φορά στην ζωή τους τέτοιο επεισόδιο. Μάλιστα η κυβέρνηση της χώρας ψήφισε πρόσφατα έναν πολύ πιο αυστηρό νόμο για αυτό το θέμα, καθώς αποτελεί πραγματική μάστιγα για τις γυναίκες της Αιγύπτου.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτή είναι η νέα αστεία και θεαματική διαφήμιση της Audi (+video)
Άλμα με Supra για διαφήμιση της Toyota (+video)
Η διαφήμιση του Toyota GR Yaris προκάλεσε αντιδράσεις (VIDEO)