Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ελλάδα ακούς; Αυτή είναι η νέα υπερδύναμη στα drones

Ελλάδα 10:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ελλάδα ακούς; Αυτή είναι η νέα υπερδύναμη στα drones

ΝΕΑ

Ελλάδα ακούς; Αυτή είναι η νέα υπερδύναμη στα drones

ΝΕΑ

Μία νέα απειλή εμφανίζεται πάνω από τα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας -αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη- από μία χώρα που έχει επενδύσει στην ανάπτυξη των drones.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί εμείς εδώ στην Ελλάδα να ακολουθούμε την τέχνη του κοσκινίσματος αντί του ζυμώματος -όπως συνήθως- και να έχουμε αργήσει χαρακτηριστικά να μπούμε στην εξέλιξη σύγχρονων μέσων για την άμυνά μας, όμως υπάρχουν χώρες οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια επενδύουν σημαντικά ποσά και εξελίσσουν τα νέας γενιάς συστήματα πάνω στα οποία θα βασίζεται κάθε πολεμική διαμάχη μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Ο λόγος φυσικά για τα drones τα οποία έχουν αλλάξει το πεδίο της μάχης και τις δυνατότητες της άμυνας μιας χώρας. Πολύ δε περισσότερο για χώρες όπως η δική μας, όπου η υπεράσπιση των νησιών απέναντι σε αυτή την νέα απειλή είναι μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση.

Μετά την Τουρκία που έχει πλημμυρίσει την αγορά της περιοχής μας με φθηνά drones, έρχεται μία ακόμα χώρα, να αναδειχθεί σε μεγάλο προμηθευτή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Advertisement
Advertisement

Πρόκειται για το Ιράν, το οποίο παρά τον αποκλεισμό και τις κυρώσεις που υπάρχουν εναντίον της χώρας, επέλεξε ως στρατηγική απόφαση να επενδύσει στην εξέλιξη των drones εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Η χώρα έχει στην παραγωγή μια ολόκληρη οικογένεια από UAV τα οποία έχουν διαφορετικές προτεραιότητες και κλιμακώνουν τις δυνατότητές της σε οπλικά συστήματα ανάλογα με τις επιλογές του πελάτη και τις ανάγκες του πεδίου της μάχης.

Η εμφάνιση του Ιράν στο προσκήνιο των drones έγινε ευρύτερα γνωστή με την πληροφορία ότι η χώρα σκοπεύει να πουλήσει εκατοντάδες από αυτά στην Ρωσία, έτσι ώστε να κάμψει την αντίσταση των Ουκρανών και να κερδίσει σημαντικές νίκες στο έδαφος.

Advertisement

Τα ιρανικά drones είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ιδιαίτερα εξελιγμένα και παράγονται σε μεγάλους αριθμούς. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εκατοντάδες drones τα οποία έφθασαν στην Ρωσία το τελευταίο διάστημα, κατά βάση της οικογένειας Mohajer-5 και Shahed.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση το Ιράν εμφανίζεται αυτή την στιγμή ως μία υπερδύναμη στην παραγωγή drones για επιχειρησιακή χρήση. Το θέμα είναι αν η Ελλάδα μπορεί να παραδειγματιστεί από τον τρόπο που λειτούργησε το Ιράν -ακόμα και υπό καθεστώς περιορισμών- και να ξεκινήσει έστω και τώρα μία σοβαρή προσπάθεια δημιουργίας εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής UAV.

Πολιτική απόφαση και προσπάθεια χρειάζεται, καθώς τα μυαλά και οι μηχανικοί δεν λείπουν ώστε να ολοκληρώσουν ένα τέτοιο έργο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έτοιμο το ελληνικό σύστημα που τυφλώνει τα τουρκικά drones
Νέες ισορροπίες στο Αιγαίο: Η Ελλάδα αγοράζει σύγχρονα drones (+video)
Ανώμαλη προσγείωση για τα τουρκικά drones

Advertisement