Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια είναι τα όπλα της «Αποκάλυψης» του Putin που τρέμει η Δύση;

Ελλάδα 13:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποια είναι τα όπλα της «Αποκάλυψης» του Putin που τρέμει η Δύση;

ΝΕΑ

Ποια είναι τα όπλα της «Αποκάλυψης» του Putin που τρέμει η Δύση;

ΝΕΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει να στρέφεται προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία. Και τα όπλα που έχει στην διάθεσή του πραγματικά τρομάζουν.

Advertisement
Advertisement

Με την κατάσταση στην Ουκρανία να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και τους Ρώσους να υποχωρούν από αρκετές πόλεις που είχαν ήδη καταλάβει, είναι ξεκάθαρο ότι ο Putin πιέζεται όλο και περισσότερο να αναλάβει πιο δραστικά μέτρα.

Η απειλή της χρήσης πυρηνικών όπλων είναι μία επιλογή, όμως αυτό θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά και στις δύο πλευρές. Ενώ θα επέφερε και την πιο άμεση επέμβαση της Δύσης με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλο τον πλανήτη.

Ο Putin συνεχίζει πάντως να παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων. Και μέσα σε αυτά τα πλαίσια βγάζει στην θάλασσα, για “εκπαιδευτικό” ταξίδι, ένα από τα όπλα του για τα οποία λίγα γνωρίζουν οι Δυτικοί. Και προκαλούν δέος με τις -πάντα θεωρητικές- δυνατότητές τους.

Advertisement
Advertisement

Ο λόγος για το Belgorod, ένα πυρηνικό υποβρύχιο, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί μία κινούμενη υποθαλάσσια βάση εκτόξευσης όπλων και πολλά ηλεκτρονικά συστήματα (οι Ρώσοι το αποκαλούν κατ’ ευφημισμό “ερευνητικό σκάφος”).

Οι προδιαγραφές του εντυπωσιάζουν. Έχει μήκος 184 μέτρα, πλάτος 15 μέτρα, μπορεί να ταξιδεύει με ταχύτητα που αγγίζει τα 60 χλμ/ώρα και μπορεί να παραμείνει στον βυθό για πάνω από 4 μήνες χωρίς να βγει στην επιφάνεια. Διαθέτει μάλιστα και ένα εξελιγμένο σύστημα πρόωσης το οποίο δεν γίνεται αντιληπτό από τα σόναρ.

Advertisement

Αυτό που τρομάζει με το συγκεκριμένο Λεβιάθαν της θάλασσας είναι ότι εξοπλίζεται με ένα όπλο που κάποιοι ονομάζουν “όπλο της Αποκάλυψης”. Πρόκειται για ένα σκάφος-τορπίλη, με την ονομασία Poseidon, γνωστή και ως Status 6, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα υποθαλάσσιο drone το οποίο μπορεί να κινηθεί με ταχύτητες πάνω από 100 χλμ/ώρα και να ταξιδέψει για πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα.

Το 24μέτρων υποβρύχιο βλήμα μπορεί να εφοδιαστεί με πυρηνική κεφαλή και είναι ικανό χάρη να περάσει απαρατήρητο και να φθάσει κοντά σε κάποια δυτική μεγαλούπολη, στην οποία μπορεί να πέσει στην ακτή της ή να εκραγεί στα ανοιχτά, δημιουργώντας ένα τεράστιο τσουνάμι που θα παρασύρει τα πάντα.

Advertisement

Μπορεί να κινηθεί σε βάθη έως και 1.000 μέτρα, κάτι που πρακτικά το κάνει αδύνατο να εντοπιστεί από τα υπάρχοντα μέσα. Η εξέλιξή του ξεκίνησε ως όπλο για την καταστροφή μεγάλων ναυτικών στόχων (όπως αεροπλανοφόρα), όμως στην πορεία οι Ρώσοι είδαν ότι θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν ως ισχυρή απειλή για παραθαλάσσιες μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη.

Πάντως δυτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι το Poseidon μάλλον δεν είναι έτοιμο ακόμα. Και πως πολλά από τα διαφημιζόμενα χαρακτηριστικά του είναι υπερτονισμένα, σε σχέση με τις πραγματικές του δυνατότητες. Δεν παύει όμως να αποτελεί ένα όπλο για το οποίο οι Δυτικοί δεν έχουν ακόμα την απάντηση στο πως θα το αναχαιτίσουν.

Advertisement

Εκτός από το Poseidon, ένα ακόμα όπλο που ανησυχεί τους Δυτικούς είναι ο διηπειρωτικός πύραυλος Sarmat ο οποίος ζυγίζει 200 τόνους, έχει βεληνεκές πάνω από 18.000 χιλιόμετρα και εφοδιάζεται με πολλές κεφαλές. Οι δυνατότητές του είναι τόσο τρομακτικές που το “χαϊδευτικό” του είναι “Σατανάς 2”.

Ο πύραυλος αυτός έχει δυνατότητες FOBS (Fractional Orbital Bombardment System), κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να εκτοξευθεί σε τροχιά και στην συνέχεια να αποφασιστεί σε ποιο σημείο θα χτυπήσει, χωρίς η αεράμυνα του στόχου να είναι έτοιμη να αντιδράσει.

Εκτός αυτών η Ρωσία έχει επιδοθεί σε μία κούρσα εξέλιξης υπερηχητικών πυραύλων όπως ο ήδη επιχειρησιακός Khinzal (εκτοξεύεται από αεροπλάνα με ταχύτητα έως και 10 Mach!) που είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν.

Μεταξύ αυτών και ένας πύραυλος σε πειραματικό στάδιο ο οποίος σύμφωνα με τις φήμες από ρωσικές πηγές χάρη στην χρήση πυρηνικής ενέργειας για την πρόωσή του μπορεί να παραμένει στον αέρα για μεγάλο διάστημα με βεληνεκές έως και 20.000 χιλιομέτρων και να εξαπολύει την επίθεσή του χωρίς καμία προειδοποίηση.

Υπάρχει επίσης και το πρόγραμμα Avangard για έναν όχημα που θα εξαπολύεται από τον αέρα από διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και θα κινείται με ασύλληπτες ταχύτητες (θεωρητικά πάνω από τα 20 Mach) και απρόβλεπτα προς τον στόχο, έχοντας παράλληλα και ικανότητες να ελιχθεί για να αποφύγει το ενδεχόμενο αναχαίτησης.

Παράλληλα η Ρωσία φαίνεται ότι χρησιμοποιεί ήδη στην Ουκρανία νέας γενιάς όπλα λέιζερ, για να καταρρίπτει τα drones. Το όπλο αυτό ονομάζεται Peresvet και μεταξύ άλλων έχει την ικανότητα να “τυφλώσει” δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά έως και 1.500 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης.

Οι Ρώσοι πάντως υποστηρίζουν ότι έχουν ακόμα πιο ισχυρά όπλα λέιζερ, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν ένα μεγάλο drone σε απόσταση 5 χιλιομέτρων σε μόλις 5 δευτερόλεπτα.

Είναι επίσης γνωστό ότι η Ρωσία έχει αποκτήσει αρκετή “τεχνογνωσία” από χρήση χημικών και βιολογικών όπλων στην Συρία, ενώ υπάρχουν και τα τακτικά πυρηνικά όπλα με μικρό βεληνεκές της τάξης του 1,5 χιλιομέτρου, τα οποία είναι και εκείνα που προφανώς θα είναι η επιλογή για το μέτωπο της Ουκρανίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία του Πούτιν έχει προχωρήσει από το 2018 και μετά στην εξέλιξη κάποιων όπλων με πολύ σύγχρονα χαρακτηριστικά και εντυπωσιακές προδιαγραφές.

Αυτό που μένει ως ερωτηματικό είναι κατά πόσον είναι αξιόπιστα και επιχειρησιακά, καθώς οι μέχρι τώρα δοκιμές τους δεν στέφθηκαν με επιτυχία Ας ελπίσουμε για το καλό όλων μας να μην χρειαστεί να το διαπιστώσουμε και στην πράξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
O Musk παίρνει το μέρος του Putin για την Ουκρανία
Πως μπορούν Ρωσία και Κίνα να «στραγγαλίσουν» την Ευρώπη;
Σε διπλό ταμπλό: Ο Ερντογάν θα φτιάχνει τα drones στην… Ουκρανία!